האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול ביוון
Greece and the islands- אתר יוון והאיים

תופעת הכלב העצל ביוון

To Tempeloskylo - תופעת "הכלב העצל" ביוון

במסגרת מסעותיי הרבים ביוון לא יכולתי שלא להבחין בכלבי הרחוב, שהפכו עם הזמן לחלק בלתי נפרד מהנוף העירוני והכפרי. הכלב ידוע כבעל חיים פעיל האוהב להיות בתנועה, אולם מסתבר שלכלב הרחוב היווני יש סדר יום ומנהגים משלו. תנוחת הרביצה והבטלה לאורך זמן חביבה עליו יותר מכל תנוחה אחרת, ולכן זכה לכינוי המקומי Tempeloskylo - Τεμπελόσκυλο "טמבלו סקילו" כלב עצל. ביטוי זה אף משמש את היוונים בהשאלה בעיקר כלפי אדם בטלן וחסר מעש. Tempelis ביוונית משמעו עצלן, וזה אכן מקור המילה העברית לאותו הטמבל הלא יוצלח המוכר במחוזותינו.

כפי שיסופר בהמשך, לפעמים גם כלב עצלן יכול להפוך ל "סלב" מקומי ואפילו לגיבור וכוכב תקשורת בינלאומי.

נהוג לחשוב שתסמונת הכלב העצל נפוצה יותר בקרב כלבים שיש להם פינה חמה בבית. כלבים רגועים המתאימים את עצמם לסביבה ומחקים את בעליהם הנוהגים לתפוס מנוחה או תנומה קצרה על הספה, היא תופעה שגרתית. דפוס התנהגות זה משתנה כמובן בהתאם לגזע הכלב ואופיו. אולם למטייל ברחבי יוון מתגלית תופעה ייחודית ורבת היקף בהשוואה למקומות אחרים, כלבי הרחוב נוהגים לרבוץ במשך שעות ארוכות לאור קרני השמש בפינות המועדפות עליהם, שם הם תופסים מעין חזקה או בעלות מסויימת. התופעה אינה רווחת רק באזורים הכפריים אלא למרבה הפלא גם במרכזים הסואנים של הערים, גם בהם הכלבים אינם חשים מאוימים ואינם מוטרדים כלל ועיקר מההמולה סביבם. מידי פעם הם פוקחים עין תורנית ולאחריה הם חוזרים במהרה לשלוותם. במבט ראשון, חוסר תנועתם גורם לך לחשוב שאולי מדובר בכלב מת, אולם לא כך הדבר. ביוון מורגלים לתופעה זאת, לא רואים בה משהו חריג ומתיחסים אליה בטבעיות. וכך ניתן לראות כלבים שרועים להנאתם בפתחי חנויות, עסקים, בתים ובתי מלון באין מפריע.

לא בכל יום זוכה כלב רחוב למעמד ולכבוד לו זכה הכלב האתונאי Loukanikos - לוקאניקוס, אשר נבחר על ידי השבועון האמריקני Time Magazine בשנת 2011 לאחת מ 100 הדמויות המשפיעות בעולם.

Loukanikos - נקניק ביוונית, הוא ללא ספק כלב הרחוב היווני המפורסם ביותר ביוון ובעולם. הוא קיבל את שמו לאור אהבתו הגדולה לנקניק. לוקאניקוס החל את דרכו כ"טמבלו סקילו" קלאסי, מיקומו האסטרטגי בליבה של כיכר סינטגמה "כיכר החוקה" מול הפרלמנט היווני גרמה לו להיות נוכח ושותף פעיל בהפגנות הרבות שנערכו במקום, ועד מהרה הוא הפך לדמות מרכזית בארועי הכיכר.

היוונים כינוהו בשם "כלבם של המורדים" והוא הפך לקמע של המפגינים במהלך השנים 2008 - 2014, בהן נערכו הפגנות רבות והתנגשויות אלימות וקשות בין המפגינים לכוחות הבטחון, בעקבות המשבר הכלכלי. בעיתונות היוונית והעולמית התפרסמו תמונות מתוך אותן הפגנות בהן נראה לוקאניקוס בחזית המפגינים מאיים, נובח ומתעמת עם כוחות הבטחון, גם רשתות הטלוויזיה הגדולות כמו CNN ו NBC התיחסו לא אחת לסיפורו המופלא של לוקאניקוס. במהלך ההפגנות בהן השתתף, נפצע לוקאניקוס לא אחת וגופו ספג כמויות רבות של גז מדמיע אשר הביאו למותו בשנת 2014.

לוקאניקוס הפך לסמל, שמו ודמותו הונצחו באופנים שונים, שירים חוברו אודותיו ועסקים שונים אימצו את שמו. בשכונת פסירי באתונה עדיין ניתן לחזות בציור הגרפיטי המרשים הזה שצילמתי לאחרונה. 

בסרטון זה ניתן לחזות במעלליו של לוקאניקוס במהלך ההפגנות, זאת על רקע אחד השירים שנכתבו עליו. 

לגיבור הסיפור הבא שלנו יש גם זוית ישראלית. נא להכיר: הכלב דגיאנאקו - המפורסם והמוכר ברחבי אתונה ויוון בשם Dayan "דיין". מפתיע ששנים רבות לאחר מותו של משה דיין, עדיין זוכרים אותו ביוון. (התמונה באדיבותה של העיתונאית היווניה Melina Peklari Manola)

הכלב דיין אשר נפטר רק לאחרונה (מרץ 2019) היה תושב קבע בכיכר סינטגמה ונע על התפר שבין הכיכר לטיילת דיוניסיו אשר למרגלות האקרופוליס. ניתן היה  לראותו מבצע סיאסטה כהלכתה בה נם את שנתו בשמש החמימה של הכיכר, ובימים הקרים ליד המדרגות המובילות למעלית בתוך תחנת המטרו הסמוכה. ההפגנות והרעשים בכיכר לא הצליחו להפר את שלוותו, ושלא כעמיתו לוקאניקוס, הוא לא השתתף בהן. הוא היה כלב רגוע למדי שאהב לקבל ליטופים מאלה שחלפו על פניו, היה לו מועדון מעריצים קבוע של ילדים שנאספו בכיכר כדי לשחק איתו. למרות היותו דייר רחוב הוא היה תחת פיקוח ובקרה של הרשויות.

לקראת פתיחת המשחקים האולימפיים של אתונה שנערכו בשנת 2004, נערך מבצע רחב היקף של הרשויות כדי לצמצם את תופעת כלבי הרחוב. ההערכה היא כי ברחבי יוון משוטטים כיום כ 2 מיליון כלבים, בעוד שאוכלוסיית בעלי הכלבים הרשומים מונה כ 750000 בעלים. רשויות המדינה יחד עם ארגונים ידידותיים והתנדבותיים של צער בעלי חיים, משקיעות מאמצים לטיפול באותם כלבי רחוב עזובים. אולם התופעה עדיין די רווחת.

כתב וצילם: ארנון אריאלי

(למעט תמונותיו של לוקאניקוס שצולמו מתוך סרטון היוטיוב המצורף)


Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il