Greece and the islands- אתר יוון והאיים
Greece and the islands- אתר יוון והאיים

מזון ללא גלוטן ביוון

מזון ללא גלוטן ביוון

הקדמה : מאמר קצר זה בעיקר בא לספר לכם על המודעות ביוון לנושא צליאק ועל לדעת להגיד ביוונית את המילים "ללא גלוטן" עדיין חולי צליאק צריכים לאכול מזון שהוכן באזור נקי מגלוטן. קרש חיתוך ללחם לא מתאים לחיתוך סלט. מסננת לסינון פסטה רגילה לא מתאימה לסינון פסטה ללא גלוטן. כפות עץ ובכללי כלי בישול מעץ לא מתאימים לבישול לחולי צליאק. בשונה משאר מדינות אירופה הנושא הזה מורכב יותר ביוון, מאחר ולא ניתן פרקטית שבכל המטבחים ביוון, יהיה מטבח נפרד לחולי צליאק ומטבח נפרד ללא, חולי צליאק צריכים להפעיל את שיקול הדעת שלהם ואו להכין או להגיע עם אוכל מוכן משלהם - כמו כן מאמר זה אינו מאמר מחקרי, הוא מאמר שנותן מעט טיפים בנושא ומספר על האוכל ביוון בנושא.

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


חולי צליאק רבים הנמנעים ממזונות ללא גלוטן חוששים לפעמים לטייל בחו"ל בגלל הרצון להימנע מבעיות הנובעות מחוסר היכרות עם השפה, התרבות והאוכל המקומי. אנו באתר יוון והאיים ריכזנו בעמוד זה מעט מידע לחולי צליאק ולאוכלים מזונות ללא גלוטן הרוצים לטייל ביוון.
אנו ממליצים לקרוא את המידע בעמוד זה ולאחר מכן לנסוע לטייל ביוון ללא חשש. מזון ללא גלוטן הוא מזון המתאים לחולי צליאק וגם לאלו המעדיפים לאכול ללא גלוטן בגלל דיאטה או שינויים תזונתיים כלשהם. גלוטן הוא חלבון המצוי במרכיבי חיטה ודגנים. אצל חולי צליאק הנחשפים לגלוטן נוצרת תגובה דלקתית בגוף אשר בעצם גורמת למערכת החיסונית שלהם לתקוף את המעי הדק. התופעת כתוצאה מכך הן שונות ולא נעימות בכלל. בעקבות כך חולי צליאק צריכים להימנע באופן קפדני ומוחלט מאכילת מזונות המכילים גלוטן לכל חייהם.

בארץ המון מאפיות כבר למדו להכיר את הנושא ובעקבות כך גם מכינים לחמים ופיתות ללא גלוטן. גם ביוון כמו בישראל למדו במאפיות המקומיות להכין מוצרים ללא גלוטן. חלופות ללא גלוטן ניתן למצוא בצורת קמחים שוניםללא גלוטן כמו: קמח תפוחי אדמה, קמח תירס, קורנפלור ואפילו קמח חומוס המתאים גם לטבעונים.  בישראל חלק מהמוצרים בחנויות/סופרמרקטים מסומנים בתוויות אם מכילים גלוטן/לא מכילים גלוטן/ייתכן ומכילים גלוטן.  לצערנו לא כל היצרנים מציינים זאת וביוון כמו בישראל אותן בעיות רק שביוון גם אם תמצאו סימון על התוויות ב-99% מהמקרים הוא יהיה ביוונית לכן תצטרכו לגשת לאחד המוכרים או לקופה הראשית כדי לוודא. היוונים ישמחו לעזור ואל דאגה, גם אם הם לא דוברי אנגלית הם עדיין מבינים את המילה גלוטן, אחרי הכל מקורה בשפה היוונית. במידה ולא הבינו אתכם או שאתם רוצים להיות בטוחים במאת האחוזים שננו את צמד המילים הבא: חוריס גלוטן Horis Gluten. זה כבר יעשה את העבודה.



במסעדות/טברנות יווניות לרוב לא  תהיה לכם בעיה, פשוט הימנעו מהלחם ושימו לב להמלצות שלנו בעמוד זה.  התפריט היווני מתבסס ברובו על סלטים מירקות טריים, בשר על הגריל והרבה ממנו ומנות אוכל מבושל. כמובן שיש תוספות שונות או הרבה מוצרים מהם רצוי וצריך להימנע והרשימה היא ללא ספק ארוכה.  אנו סומכים על חולי הצליאק או הנמנעים ממזונות ללא גלוטן לדעת מה טוב להם ומה לא אך בכל זאת החלטנו לכתוב לכם כאן מעט מידע כללי על האוכל ללא גלוטן ביוון, שימו לב שלא תוכלו לדעת אם בקרש החיתוך שנחתך בבוקר לחם נחתך עכשיו סלט, לכן ייתכן וכל המידע וההמלצות על מאכלים ללא גולטן בעמוד זה אינו רלוונטי לרוב חולי הצליאק, והוא מתאים יותר "לנמנעים מגלוטן" ופחות לחולי צליאק שיצטרכו להפעיל שיקול דעת, הם מכירים את מחלתם טוב יותר מכל אחד אחר.


סלטים
סלטים הם לא בעיה כל עוד הם מורכבים מירקות טריים. סלטים עם ירקות מבושלים או ירקות מטוגנים או אפילו סלטים עם רוטב יכולים להכיל גלוטן.  להלן מספר דוגמאות לסלטים ביוון שלא מכילים גלוטן: בראש וראשונה הסלט היווני הידוע, סלט מירקות טריים. כנ"ל גם סלט חסה המגיע לרוב עם בצל טרי, סלט עגבניות, סלט מעורב המכיל חסה וגזר ולעתים גם כרוב. בהרבה טברנות תמצאו גם את הסלט שנקרא "פוליטיקי Politiki" המצוין המכיל 2 סוגי כרוב, גזר, פלפל, צלפים, פטרוזיליה וסלרי. סלט נוסף מצוין הוא סלא הנקרא בפשטות "סלט שעועית העין השחורה" וכמו שאתם מבינים הוא נקרא על שם סוג השעועית הקיים בסלט, מה שאנחנו מכירים כלוביה.


אוכל מבושל
במקרה של אוכל מבושל רצוי להיזהר מעט כי האוכל מכיל תבלינים ולעתים חלקם לא תבלינים טריים אלא מיובשים וייתכן כי הם מהולים בקמח או שבתהליך הייצור התווסף להם גלוטן. מנות ראשונות מבושלות/אפויות היכולות להתאים לחולי צליאק או לנמנעים ממזון עם גלוטן הן מנות השעועית הגדולה למשל, שעועית לימה. בחלק מהטברנות מכינים אותן עם תרד וחלק מכינים עם רוטב עגבניות. חלק מבשלים אותן אך הרוב אופים בתנור ובכל מקרה ברוב המקרים התבלינים הם בעצם הירקות במנה. יש לשים לב כי חלק מהטברנות מכינים את השעועית מתובלת במעט קינמון.בכל מקרה תמיש יש לבדוק עם הבשלנית המקומית מה התבלינים בהם השתמשה.

מנות נוספות מבושלות המתאימות לאוכלים מזון ללא גלוטן:

אימאם Emam - המנה הידועה של החצילים הצלויים עם העגבניות

בריאם Briam - מנת ירקות אפויים בתנור, ירקות כמו גזר, תפוחי אדמה, קישואים, בצל, פלפלים ועגבניות. כל מטבח והוריאציה שלו למנה.

גמיסטה Gemista - מנת הממולאים, עגבניות ופלפלים. מנה זו מתאימה ברוב המקרים גם לצמחוניים כי ביותר מחצי יוון מכינים את הממולאים ללא בשר, הירקות ממולאים באורז וירק בלבד. גם כאן לכל מטבח יש את הוריאציה שלו, באי סיפנוס למשל תמצאו את הירקות ממלואים באורז עם צימוקים ההופכים את המנה למעט מתקתקה.


בשר
הדבר הכי בטוח לנמנעים ממזונות עם גלוטן הוא לאכול ירקות טריים ופירות בלבד אך לא ניתן לחיות וליהנות רק מפירות וירקות.
אם כבר נכנסתם לטברנה ביוון דעו כי מעבר לסלטים ולכמה מנות ראשונות מבושלות אתם יכולים לאכול גם דגים ובשר [טרי, לא קפוא או מעובד] על הגריל עם הסתייגות קלה - הימנעו לחלוטין מנקניקיות או כמו שרצוי להגיד ביוונית: חוריס לוקניקו Horis Loukaniko.


קינוחים
דבר נוסף שתצטרכו להימנע ממנו הוא הקינוחים כמובן. לצערנו הרב רוב הקינוחים היווניים מכילים גלוטן. מעבר לעוגות שכמובן מכילות קמח ישנם עוד שני קינוחים שמהם כדאי מאוד להימנע. הראשון נקרא גאלאקטובוריקו Galaktobouriko אומנם טעים מאוד אך עשוי מבצק פילו.
השני נקרא חלבה Halva עם דגש על ההברה האחרונה במילה. החלבה היא לא החלבה שאנחנו מכירים, אצל היוונים זו עוגת סולת עם קינמון. הקינוח היחידי המותר ביוון לאוכלים מזון ללא גלוטן הוא היוגורט המקומי עם דבש או עם המתוקים המקומיים שהם בעצם פירות [לעתים ירקות] שהמאמות היווניות הכינו.


אלכוהול
אם אתם רוצים לשתות אלכוהול ביוון אז תרגישו חופשי לשתות את הציפורו Tsipouro, האלכוהול המקומי המיוצר בתהליך של תסיסת ענבים בלבד ללא שום תוספות. הימנעו מאוזו, חלק מהיצרנים מוסיפים לאוזו תבלינים שונים ולכן לא ניתן לדעת במאת האחוזים כי האוזו בטוח עבור הנמנעים מגלוטן.


אל תחששו להסביר ליוונים בטברנות מה הבעיה ומה אתם צריכים, הם ישמחו מאוד לסייע כי הם אוהבים אוכל ואוהבים ליהנות מאוכל טוב לכן הם גם רוצים שאחרים ייהנו.אם הם יוכלו הם ישנו את המנות עבורכם, הם ישתדלו להתאים לכם מנות ללא גלוטן ואפילו יטרחו להכין לכם משהו אקסטרה רק כדי שתוכלו ליהנות מהאוכל היווני. זו מעין טפיחה על השכם עבורם לדעת שמישהו יצא מרוצה מהטברנה שלהם. כדי להיות יותר בטוחים לגבי מה אתם יכולים לאכול ביוון כנסו לעמוד המאכלים היווניים שלנו ותמצאו שם רשימה של מעל 100 מאכלים יווניים עם פירוט קל לידם של מה הם מכילים ואפילו עם סימון המנות כצמחוניות ו/או טבעוניות. כדי להיות הכי בטוחים כנסו לטברנה המקומית, חייכו, אמרו יאסאס Yasas ושאלו בנחמדות מה מכילה המנה אותה אתם רוצים להזמין.

מה שבטוח, לא תצאו רעבים מיוון.


צילום : סיון זמיר


יש לכם עוד שאלות בנושא, רוצים אולי לצאת לטיול בוטיק מאורגן שאנחנו נדאג לכל נושא הגלוטן מראש? או כל השאלה אחרת הקשורה לטיולים ביוון בכלל ולנושא רגישות לגולטן בפרט, השאירו פנייה בשרות הלקוחות שלנו ונשמח לסייע : שרות לקוחות יוון והאים


Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il