האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול ביוון
Greece and the islands- אתר יוון והאיים
עמוד הבית » מאכלים יווניים Greek Dishes

מאכלים יווניים Greek Dishes

מאכלים יווניים

עמוד זה יעזור לכם להתמצא מול תפריט יווני - בטברנה, אוזריה או ציפוראדיקו ואפילו בית קפה
סימנו ב-V את המנות הצמחוניות וב-G את אלה שהן גם טבעוניות, וב-GF את המנות ללא גלוטן
רשימת המאכלים היווניים:

הרבה ישראלים שהיו כבר ביוון : לא ראו ואו לא טעמו את האוכל היווני האמיתי והאותנטי, זאת בשל העובדה שבמיקומים התיירותיים ביותר של יוון רובו אינו קיים כלל. באזורי התיירות של רודוס, כרתים, מיקונוס וגם באזורי התירות של אתונה, סלוניקי, חלקידיקי ואו סלוניקי נהוג לאכול את המאכלים היווניים הבסיסיים ביותר ואו לעתים אוכל בין לאומי ללא ייחוס או ייחוד יווני / בלקני. כדי להגיע לאוכל היווני האותנטי תזדקקו לחפש את האיזורים בהם המקומיים אוכלים. זמיר סיון וצוות יוון והאיים מביאים לכם את המאכלים היווניים הידועים ביותר, ברשימה הכוללת מעל 100 מאכלים. אנו אכלנו את אותם מאכלים במיקומים הטובים ביותר ביוון לטעום מהם. אם אתם נוסעים לטייל ביוון וגם לאכול ביוון, נשמח לנדב לכם אינפורמציה איפה קיימים המאכלים המקומיים והמומלצים ביותר, יאמאס!

ראשית, הטוב במאכלים - לחם - פסומי Psomi
והחשוב במשקאות - מים - נרו Nero



מזטים/מנות פתיחה Mezedes


צזיקי Tzatziki - יוגורט יווני, מלפפונים, שום ושמן זית. הולך מצויין עם הלחם היווני הפשוט המוגש בכל שולחן V GF
פאבה Fava - ממרח עשוי מאפונה צהובה (דאל). מוגש חם או קר עם בצל טרי או צלפים או שניהם G GF
טרמה סלטה Tarama Salata - ממרח דגים. הקוויאר היווני, עממי יותר. עשוי לרוב מקרפיון V

סקורדליה Skordalia  - ממרח שום. נשמע מרתיע? זה טעים מאד עם הלחם הטרי היווני G
בטזריה מה סקורדליה Batzaria me Skordalia - סלק עם רוטב שום מעל G
מליצנה סלטה Melitzana Salata
- סלט חצילים דומה לסלט שמוגש בארץ בשולחן מזטים בשיפודיות וכדומה G GF

פטה Feta - פרוסה מהגבינה היוונית המוכרת, לרב מחלב עיזים. יש גם אופציה חמה עם פרוסות של ירקות V GF
טירו קפטרי Tiro Kafteri
- גבינה פיקנטית, ממרח, לא גבינה קשה V GF

סגנקי Saganaki - גבינה קשה מטוגנת - דומה לחלומי, מוגש לרב עם רוטב עגבניות או לימון V
קסרי Kasseri - גבינה בין רכה לקשה. דומה למוצרלה V GF
פפריס טיגניטס Pepperies Tiganites - פלפלים מטוגנים G
פטטס טיגניטס Patates Tiganites - תפוחי אדמה מטוגנים - צ'יפס G
קולוקיט'יה טיגניטה Kolokithakia Tiganita - פרוסות קישוא מטוגנות V
מליטצנס טיגניטס Melitzanes Tiganites - חצילים מטוגנים V
קולוקיטוקפטדס KolokitoKeftedes
- קציצות קישוא עם גבינת פטה ועשבי תיבול מטוגנות V

רויט'וקפטדס RevithoKeftedes - קציצות חומוס מטוגנות V
דומטוקפטדס DomatoKeftedes - קציצות עגבניה מטוגנות V
טירוקפטדס TiroKeftedes - קציצות גבינה מטוגנות V
פסרוקפטדס PsaroKeftedes - קציצות דגים מטוגנות V
קפטדס Keftedes - בטח כבר הבנתם - קציצות מטוגנות ולעיתים הכוונה לקציצות בשר
טירופיטה Tiropita - מאפה ממולא גבינה (Cheese Pie) כל מקום והווריאציה שלו. יש מלא סגנונות V
ספנקופיטה Spanakopita - מאפה תרד - עם או בלי גבינה G
קראטופיטה Kreatopita - מאפה בשר
אלוורופיטה Alevropita - מאפה אופייני לאיזור זגוריה. חריץ גבינה מתובל עם חמאה V
חורטופיטה Hortopita
- מאפה פילו ממולא ירקות G

חורטה Horta - עלי בר ירוקים ועונתיים (דומה לתרד) מאודים, מוגשים עם לימון G GF
וליטה Vleeta - דומה לחורטה, סוג מסויים של עלים G GF
איגנטס Yigantes - שעועית לימה, מוגשת עם רוטב עגבניות G GF
קפרי סלטה Capari Salata - סלט צלפים G GF
חוריאטיקי Choriatiki - הסלט היווני המוכר: מלפפון, עגבניה, פלפל ירוק, בצל, פטה, צלפים, זיתים ושמן זית V GF
לחנו-קארוטה Lachano Karoto - סלט כרוב וגזר G GF
מרולי סלטה Marouli Salata - סלט חסה G GF
דאקוס Dakos
- הגרסה היוונית לברוסקטה, בד"כ עם עגבניות, גבינה ושמן זית
V


מנות עיקריות
בשריות

רוב המנות GF - אם יש ספק לוודא מול הטבח (ברוב המקרים שכן מכיל זה בתוספת של הרוטב)
ארני טיס סופלאס Arni Tis Souvlas
- טלה צלוי
פידקיה Paidaikia - צלעות טלה על הגריל. מעדן!
קוטופולו פידקיה Kotopoulo Paidaikia - עוף בגריל
פרובטינה Provatina - צלעות כבש על הגריל או מבושל
קטציקי למונטו Katsiki Lemonato - תבשיל טלה בניחוח לימוני
קלפטיקו Kleftiko - נתחי טלה, ירקות וגבינה עטופים בצק פילו
קוקורסטי Kokoresti - חלקי כבש צלויים
מוסחרי בריזולה Moschari Brizola - סטייק בקר
חיריני בריזולה Chirini Brizola - סטייק חזיר
לוקניקו Loukaniko - נקניקייה על הגריל
סופלקיה Souvlakia - שיפודים, בטברנה מגיע בדרך כלל על צלחת עם תוספת ולא בפיתה
ביפטקי Bifteki - קציצת בשר (מעין המבורגר ללא לחמניה)
סיקוטי Sikoti - כבד צלוי
גורונונופולו Gouronunopoulo - חזיר צלוי
פסטיסיו Pastitsio - מעין פשטידה מסורתית מפסטה, בשר בקר ורוטב עגבניות
פפוטצקיה Paputsakia - חציל ממולא בשר בקר ברוטב בשמל - מכיל גלוטן
מוסחרי קוקיניסטו Moschari Kokinisto - בקר או עגל מטוגן ברוטב עגבניות
פסולקיה מה קראס Fasolakia Me Kreas - שעועית ירוקה ובשר בקר (או כבד) מבושלים ברוטב עגבניות
סוזוקקיה Souzoukakia - קציצות בשר מתובלות ברוטב עגבניות
גיוברלקיה Giouverlakia - קציצות בקר ואורז ברוטב אבגולמונו (ביצה ולימון) - חמצמץ - מכיל גלוטן
מוסקה Mousaka - שכבות של תפוחי אדמה, בשר טחון, חצילים ורוטב עגבניות עם רוטב בשמל מעל - מכיל גלוטן
מקרוניה מה קימה Macaronia me Kima - ספגטי בולונז - מכיל גלוטן
אבגולמונו סופה Avgolemono Soupa - מרק עוף עם רוטב ביצים ולימון - מכיל גלוטן
פטסה Patsa - אל תתבלבלו עם פסטה. זהו מרק בשרי עם חלקי פנים. נחשב לתבשיל של שיכורים - מכיל גלוטן
קוטופולו סטו פורנו Kotopoulo Sto Furno - עוף בתנור
קוקורה פסטיטצדה Kokora Pastitsada - תרנגול ברוטב עגבניות עם פסטה (מקרוני) - מכיל גלוטן
סטיפדו קונלי Stifado Kouneli - תבשיל קדרה עם ארנבת, בצלים, עגבניות
סטיפדו ארני Stifado Arni - אותו תבשיל קדירה עם כבש
סטיפדו מוסחרי Stifado Moschari - כנ''ל עם בקר
סטיפדו חטאפודי Stifado Hatapodi - כנ''ל עם תמנון
אגריאוגורנו Agriogourouno - תבשיל חזיר בר
גירוס Giros - שווארמה, מגיע בפיתה עם צזיקי, בצל, עגבניה ולפעמים גם צ'יפס - מכיל גלוטן



תבשילי ירקות
רוב המנות GF לוודא מול הטבח אם התבלינים או תוספת ברוטב מכילים גלוטן
אימאם Emam - חציל צלוי עם עגבניות G
בריאם Briam - ירקות צלויים ובדרך כלל עם עגבניות, בצל, קישוא, תפו"א וחציל G
דולמדס Dolmades - עלי גפן ממולאים באורז G
פטטס סטו פורנו Patates Sto Furno - תפוחי אדמה בתנור עם לימון G
רויט'יה Revithia - קדירת גרגירי חומוס ענקיים. לרוב מתבשל כל הלילה G
ספנקוריזו Spanakorizo - ריזוטו, אורז עם תרד G
ימיסטה Yemista - עגבניות או פלפלים ממולאים באורז (או בשר) G
במייס Bamyes - תבשיל במיה ורוטב עגבניות G
ארקה Araka - תבשיל אפונה ועגבניות G
מליצנה סגנקי Melitsana Saganaki
- תבשיל חציל אפוי בקדירת חרס במעטה רוטב אדום בכיסוי גבינה מותכת V

אנגינרס Anginares - תבשיל ארטישוק בלימון ותפוחי אדמה ברוטב ביצים V
לחנודולמדס LachanoDolmades - כרוב ממולא באורז (או בשר) ברוטב ביצים ולימון (אבגולמונו) V
סטרפצדה Strapatsada - חביתה עם מיני ירקות: עגבניות, פלפלים, בצל וגבינה V



דגים ומאכלי ים
רוב המטוגנים מכילים גלוטן - לברר מול הטבח

ספירידה (לוקוס לבן) - מהדגים הטעימים ביותר והיקרים ביותר ביוון.
קלמרקיה Kalamarakia - קלמרי תשאלו אם קפוא או טרי. לרב עשוי על הגריל
אוקטופודי Octapodi - תמנון על הגריל או מבושל ביין

סופיה Soupia - דיונון
גארידס Garides - שרימפס
מידיה Midia - מולים
אסטקו Astako - לובסטר
גברוס Gavros - אנשובי
סרדלס Sardeles - סרדינים מטוגנים או כבושים
קסיפיה Ksifia - דג חרב
ברבוניה Barbounia - ברבוניה
בקליארו Bakaliaro - דג בקלה (קוד)
רגה Rega - הרינג מעושן
לבראקי Lavraki - דג בס
קוליוס Kolios - דג מקרל
סקומברי Skoumbri - סוג של מקרל מוגש כבוש כמזט
גופס Gopes - דגיגונים (קטנים יותר מסרדינים) מטוגנים
פסרוסופה PsaroSoupa - מרק דגים


מתוקים

לוקומדס Loukoumades - סופגניות קטנטנות מטוגנות בסירופ דבש וקינמון
חלבס Halvas - מעין עוגת סולת (לא אפויה) עם קינמון 
רבאני Ravani - עוגת סולת אפויה בסירופ עם נגיעות תפוז
בקלאווה Baklava - פשוט בקלוואה
גאלאקטובוריקו Galactobouriko - מאפה מבצק פילו עם קרם חלב ודבש
קרפוזי Karpouzi - אבטיח GF
יאורטי מה מלי Yahorti me Meli - יוגורט עם דבש GF
ריזוגלו Rizogalo - פודינג אורז בחלב.
פגוטו Pagoto - גלידה

צילומים תודות לאחת הטברנות הכי טובות ביוון כולה! העונה לשם Pasifai המצוייה בגליפאדה באתונה בכתובת : lazaraki 63 glifada


משקאות על קצה המזלג

אוזו Ouzo - אוזו
קראסי Krasi - יין
בירה Bira - בירה
פוטירי Potiri - כוס
בוקלי Boukali - בקבוק

מה בנוגע לקפה?
רשימת 4 משקאות הקפה הפופולאריים והחביבים על היוניים במיוחד:

 פְרָפֶּה (φραπέ) – הפטנט היווני האהוב והפופולארי מאז 1957, אז הומצא בטעות, בתערוכה בסלוניקי, כשעובד של חברת NESTLE לא מצא מים חמים לקפה, ומשום מה השתמש בשייקר ומים קרים. הצלחה היסטרית! הרכיבים הנוספים: סוכר, מים, קוביות קרח ואפשר (אך לא חובה) להוסיף חלב. אם לא נוסיף חלב וסוכר – המשקה יהיה נטול קלוריות. אבל הוא פופולארי דווקא עם כל התוספות. תכולת הקפאין שלו יכולה להגיע ל-100 מ''ג.

אֶלֶנִיקוֹ (ελληνικο) – מה שאנחנו, בעוונותינו, מכנים לפעמים ''קפה טורקי'', יכול להסתבר כיווני (אלניקו – בתרגום לעברית: יווני). כלומר, יש גם וגם. ונא לא להתבלבל. הקפה ה"שחור" היווני עשיר במיוחד בנוגדי חמצון (חומצה כלורוגנית, חומצה קפאית ומלנואידינים התורמים לטיפול ברדיקלים חופשיים), מה שהופך אותו למשקה עם אפקט של אנטי-אייג'ינג. ספלון אלניקו אחד עשוי להכיל כ-150 מ''ג של נוגדי חמצון. הוא גם דיאטטי במיוחד, כיוון שהערך הקלורי לכוס קפה מסתכם בקלוריה אחת.

פרדו אספרסו (Freddo Espresso) – מולדתם של האספרסו והקפוצ'ינו היא איטליה, אבל היוונים מתגאים בכך שהם הוסיפו טוויסט גאוני – אותו המשקה אבל בהתאמה למדינה בה השמש זורחת (שלא נאמר קופחת) למעלה מ-300 ימים בשנה. פשוט מוסיפים לו קרח. טוב, זה לא באמת פשוט כל כך כמו שזה נשמע. בכדי לקבל משקה קר שישמור על טעם האספרסו בטמפרטורות של הקיץ היווני יש לתת את תשומת הלב הן על המרכיבים והן על שלבי ההכנה. המתכון הבסיסי מורכב מאספרסו כפול ו 4-5 קוביות קרח. מנערים את האספרסו החם בשייקר עם קוביות הקרח ומגישים אותו בכוס עם קרח כדי לשמור עליו צונן. פרדו אספרסו שותים עם או בלי סוכר. תכולת הקפאין שלו יכולה להגיע עד 80 מ''ג לכוס (כאשר המינון היומי המומלץ הוא בין 200-300 מ"ג).

פרדו קפוצ'ינו (Freddo Cappuccino) –אמנם, נכון שגם אספרסו קר וגם קפוצ'ינו קר – הם משקאות שניתן למצוא במיקומים שונים על גבי הגלובוס, אך החיבה והפופולאריות להן זכו משקאות הקפה הקרים בקרב הציבור היווני – אין שני להן! שלבי ההכנה שלו זהים לזה של פרדו אספרסו, רק שהוא זוכה לתוספת חלב קר מוקצף ומעט קינמון מגורר או שוקולד מעל. כקפה הוא נחשב עדין וקל יותר מהפראפה, מכיוון שהוא מסונן, וזו הסיבה שהוא פופולארי ואהוב כל כך.

מילון שימושי במיוחד להזמנת קפה
סְקֶטוֹ (Sketo) – ללא סוכר
מטריו (Metrio) – עם קצת סוכר (כפית)
גְלִיקוֹ (gliko) – מתוק (2-3 כפיות סוכר)
מֶה סוקולטה (אין ש' ביוונית - עם שוקולד) מגורד מעל החלב המוקצף
מֶה קאנלה – בתוספת קינמון 
וָארִי גְלִיקוֹ (מתייחס רק לאלניקו) – מתוק כבד (מוגזם)

.

יאמאס YAMAS! לחיים!


כמעט בכל מקום ביוון ניתן למצוא את המאכלים המצויים בעמוד זה של אתר יוון והאיים, אך יש לקחת בחשבון שחלק מהמאכלים יותר ''עונתיים'' ובכל איזור של יוון הם מוכנים באופן מעט שונה. מעט חבל על תיירי ההכל כלול, אלה מפספסים את רוב החוויה הקולינארית הזו שכן במלונות ההכלול כלול לרוב לא מגישים את המנות הללו וחבל, כי הם חלק בלתי נפרד מהחוויה היוונית. לשבת מדי ערב בטברנה יוונית, לטעום מהמטבח הכל כך איכותי וטעים של היוונים, יש הרבה מאד ישראלים שהדבר הכי חשוב להם בנסיעה ליוון הוא האוכל. אלה לא ילכו למלונות ההכל כלול גם בחינם.

איך מזהים טברנה טובה בדרך כלל ביוון: יש בחוץ חתולים :-)
מחפשים מלון מומלץ ביעדי יוון?
ראו את אגף המלונות המומלצים שלנו במגוון יעדים פופולרים ביוון!
 
סידרנו עבורכם לפי עמודים את המלונות, הוילות ודירות הנופש הכי שוות במגוון גדול של אזורים פופולרים יותר ופופולרים פחות ביוון, ראו את המומלצים ביותר, בצעו הזמנה דרכנו ותהיו רגועים שבחרתם את הטוב ביותר!
למידע נוסף »
Greece and the islands- אתר יוון והאיים
כתבו וערכו: שרית דוידובסקי וסיון זמיר [אתר יוון והאיים] 
מאכלים יווניים, מילון האוכל היוווני המלא והמפורט מבית אתר יוון והאיים כל השמות של המאכלים המפורסמים ביותר של יוון, מתכוני אוכל יווני, שמות מאכלים מיוון ועוד.
ראו גם את הכתבה: מזון ללא גולטן ביוון, יוון לחולי צליאק

 




Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il