חופים ביוון
יוון מפורסמת וידועה בעיקר בזכות האיים וחופי הים שלה. לא הרבה תיירים יודעים שהחופים הם רק אחוז קטן מכל יוון אבל הרבה תיירים מכירים את יוון רק בגלל החופים.
חופי הים של יוון מושכים אליהם כל שנה מיליוני תיירים. גווני הכחול השונים, החופים עם החול בצבעים השונים, צדפים ו/או אבנים מתמלאים כל קיץ בתיירים מרחבי העולם.
חופים חוליים, חופים עם אבנים, צדפים, גישה קלה, גישה לנכים, לפעמים אפילו מסלול הליכה ארוך שלרוב גם שווה את המאמץ. חופים עם המסיבות הכי שוות, חופים עם השקיעות הכי יפות, חופים המתאימים למשפחות ועוד. יוון מציעה מגוון רחב המתאים לכולם ולא משנה לאיזה חוף תגיעו תהיו בטוחים שתיהנו. ואם אתם מ"המחמירים"/ אוהבי סטנדרטים מסוימים [סביבתיים בעיקר] אז עבורכם ולטובת שמירה על הסביבה נוסדה תכנית "הדגל הכחול".
הדגל הכחול
תכנית זו היא תכנית סביבתית בינלאומית המעניקה תווי איכות סביבתיים לחופי רחצה ברחבי העולם. ארגוני מצילים וארגונים סביבתיים שונים הם רק חלק מוועדה בינלאומית המוסמכת לתת לחופי הרחצה את תו האיכות.
אל תחשבו שכל כך קל לקבל את תו האיכות של הדגל הכחול. התקנים אינם פשוטים ובכל שנה חופים המוכרזים כחופי דגל כחול נדרשים לעמוד בתקנים של הוועדה אחרת יאבדו את התואר הנכסף. בכל חוף בוחנים את איכות המים, ניקיון החופים, שמירה עליהם, גישה לנכים, מתקנים שונים, שירותים שונים, שמירה על הטבע שמסביב, חינוך סביבתי ועוד.
בישראל קיימים כמה חופי דגל כחול. בתל אביב, חיפה, אשדוד ונתניה. ביוון, נכון ל-2019 קיימים 466 חופים המוכרזים כחופי דגל כחול. מספר כמעט בלתי נתפס ההופך את יוון לאחת מ-3 המדינות המובילות בעולם בחופי הדגל הכחול. בעמוד זה תמצאו מעט מידע על חלק מחופי הדגל הכחול ביוון. אלה אשר שומרים על מעמדם לאורך השנים.
אל תתבלבלו עם החופים הכי יפים ביוון, בעמוד הזה אנו מדברים על חופי רחצה מוסדרים/מאורגנים אשר עומדים בקריטריונים מסוימים.
כרתים
לא רחוק מחאניה תמצאו את הכפר אגיה מרינה Agia Marina ולידו חוף דגל כחול באותו השם. חוף חולי קטן, אורכו 45 מטר ואף על פי כך עדיין תוכלו למצוא בו שירותי הצלה.
לידו יש גם כמה מלונות אבל החוף פתוח לציבור הרחב ללא תשלום. לצערנו אין בו גישה לנכים, אבל לא רחוק ממנו תמצאו את Platanas Limanaki, חוף דגל כחול נוסף ובו יש גישה לנכים.
חוף פלאטאניאס הוא חוף חולי, מהנקיים ביותר בכרתים. הכניסה אליו היא בחינם ויש בו שירותי הצלה. יש גישה לנכים ואפילו מידע על צבי ים המגיעים לעתים לאזור. החוף ממוקם כ-15 דקות נסיעה מחאניה לכיוון קיסאמוס.
באזור רתימנו תמצאו את חוף Missiria 4, כמו קודמיו גם הוא חוף חולי ויש בו שירותי הצלה. אורכו הוא כ-400 מטר וגם בו יש גישה לנכים ובעלי מוגבלויות אבל לא רק לחוף אלא גישה גם למים.
ליד חוף זה יש מלון שלמעשה דואג לתחזוקת החוף אך לא מגביל את הגישה רק לאורחי המלון. הכניסה לחוף היא לכולם ובחינם. יתרה על כך המלון דואג למיטות שיזוף ושמשיות והשימוש בהן הוא בחינם.
הרווח שלהם כנראה מגיע מהבר של המלון אשר המתרחצים בחוף מזמינים ממנו.
Dreponas Chersonisou - המיקום של חוף זה כבר מובן רק מהשם. החוף הממוקם באזור חרסוניסוס הידוע הוא חוף בתשלום [5 יורו לאדם].
אורכו הוא 300 מטר, יש בו שירותי הצלה כמתבקש מחוף בתשלום, שמשיות ומיטות שיזוף והוא ידידותי לבעלי מוגבלויות. בנוסף ניתן למצוא לידו מרכז ספורט ימי.
רודוס
אם אתם מבקרים ברודוס בעונת הרחצה כדאי שתדעו שהצד המערבי של האי רודוס חשוף יותר לרוחות ולכן הופך את החופים שם למתאימים יותר לגלישה מאשר לרחצה.
בצד המזרחי של האי רודוס תמצאו באזור פאליראקי Faliraki לא פחות מ-7 חופים! כולם חופי דגל כחול, חוליים ובעלי גישה לנכים.
אם לא בא לכם להתרחק מהעיר העתיקה של רודוס תוכלו להגיע לחוף קאבוראקיה Kavourakia, חוף חולי עם אבנים אך ללא גישה לנכים.
קוס
אם אתם מבקרים בקוס תזכרו שהצד הצפוני שם חשוף לרוחות. לרוב מומלץ להתרחק מהעיר בשביל חופי רחצה טובים, אבל אם בחרתם להישאר בקרבת העיר אז תוכלו לקפוץ לחוף Pefkokefali/ Agios Fokas.
החוף הזה הוא חוף חולי [עם מעט אבנים] והכניסה אליו היא בחינם. בחוף יש כמובן שירותי הצלה והוא ידידותי לבעלי מוגבלויות, יש בו מתקנים הנגישים לבעלי מוגבלויות וניתן למצוא בו גם פעילות ספורט.
לא רחוק מהעיר [כ-10 ק"מ מערבית לעיר] יש כמובן את חוף טיגאקי Tigaki, אחד החופים היפים בקוס אך הוא לא חוף דגל כחול. אבל לא רחוק ממנו אפשר למצוא את חוף מרמארי Marmari בעל תו האיכות של הדגל הכחול ואם כבר מדברים על חופים יפים בקוס הוא באמת אחד היפים.
חוף מרמארי הוא חוף מאורגן עם שמשיות, מיטות שיזוף ואפילו ספורט ימי.
סנטוריני
בסנטוריני יש רק 3 חופי דגל כחול אבל כנראה שככה זה כשתיירים מגיעים לשם רק בשביל לצלם שקיעה, החופים קצת פחות מעניינים עבורם.
אחד מהשלושה הוא חוף פריסה Perissa. החוף החולי [חלקים קטנים עם אבנים] המשתרע לאורך כ-1.5 ק"מ הוא חלק מהמועצה של ת'ירה ומציע גישה נוחה לנכים.
לא רחוק מחוף פריסה יש את חוף פריבולוס Perivolos, גם אחד משלושת חופי הדגל הכחול באי אך הוא קצת פחות מאורגן. מדובר על חוף חולי עם שירותי הצלה אבל לא הרבה מעבר.
מיקונוס
מיקונוס עם כל הים הכחול המדהים שמקיף אותו מתהדר בחוף דגל כחול אחד בלבד! כנראה שהמסיבות שם יותר חשובות מחופים מוסדרים ואיכותיים.
אז אם הגעתם למיקונוס ואתם רוצים חוף בעל תו איכות קפצו לחוף קאלאפאטיס Kalafatis בדרום מזרח מיקונוס.
חוף מוקף בטבע, בעל שירותי הצלה בחוף, ידידותי לבעלי מוגבלויות, קיימים בו בתי ספר לסקי מים ולגלישת רוח ואפשר למצוא בו ספורט ימי כמעט על כל סוגיו.
כל השפע הזה משתרע על 2 ק"מ אורך ו-70 מטר רוחב לערך.
אנדרוס
האי הידוע בחופים שלו, אם נדייק אז ב-80 החופים שלו מחזיק ב-4 תווי איכות. ארבעה חופי דגל כחול בלבד.
אחד מהארבעה הוא החוף של באטסי [באצ'י] Batsi ככה שלא צריך להתרחק יותר מדי ממרכז העניינים.
החוף של באטסי אומנם "רק" 500 מטר אורך אבל החוף החולי הנחמד הזה הוא עם גישה פתוחה לציבור הרחב, עם שירותי הצלה, ידידותי לבעלי מוגבלויות ואפילו אפשר למצוא בו גם קצת ספורט ימי.
כל זה לא אומר שאתם לא צריכים לחקור את החופים האחרים של האי המקסים הזה.
אתונה
כן, קראתם טוב - אתונה! הרבה תיירים למדו כבר מזמן שהריביירה האתונאית היא בהחלט מקום מצוין לשהות בו כשמבקרים באתונה. יש לא מעט חופים שם וחלק מהם הם בעלי דגל כחול.
הראשון הוא חוף וולה Voula וליתר דיוק נקרא Voula A, יש גם B אך הוא לא חוף דגל כחול.
חוף וולה A הוא יחסית קטן, 300 מטר אורך אך מאורגן על כל המשתמע מכך ויש בו גישה נכים עד למים. יחד עם זאת הכניסה אליו היא בתשלום של 4 יורו.
חוף אסטיר Astir Beach - מי טורקיז, חוף חולי ושפע של שירותים ומתקנים. מהסוג של הביוקר.
חוף אסטיר נחשב לאחד היוקרתיים והפופולאריים במחוז אטיקה ולכן גם הכניסה אליו היא בתשלום.
לא נרחיב עוד, אך נציין כי גם בוארקיזה Varkiza ובלגוניסי Lagonissi יש חופי דגל כחול. בכלל, אזור הריביירה מומלץ בחום.
פלופונז
יש לא מעט חופי דגל כחול בחצי האי פלופונז אך נראה כי רובם מתרכזים באזור קלמאטה וגית'יו.
אחד מהם הוא אנסטאסי Anastasi Kalamata הממוקם במרחק של כ-10 דקות ממרכז העיר קלמאטה.
הכניסה אליו היא בחינם, הוא חוף חולי עם שירותי הצלה וגישה למים עבור נכים ובעלי מוגבלויות. לאורכו תמצאו עצי דקל ועצי הדר.
למעשה החוף המקסים הזה הוא חלק מחוף באורך 4 ק"מ והמשכו הוא חוף ורגה Verga, עוד חוף דגל כחול.
ורגה פופולרי יותר עבור הקהל הצעיר בגלל הברים ומועדוני הלילה.
האזור השני בפלופונז שניתן למצוא ריכוז יחסית גדול שחופי דגל כחול הוא באזור גית'יו. לא בגית'יו עצמה אלא ליד.
שניים מהחופים הקרובים לגית'יו הם סליניטיס Selinitis ו- מאברובוני Mavrovouni
סליניטיס הוא חוף חולי, ידידותי לבעלי מוגבלויות עם כניסה בחינם אך ללא שירותי הצלה. מאברובוני הוא גם חולי, גם בחינם, גם עם גישה לנכים ועם שירותי הצלה.
בנוסף, כדאי שתדעו שחוף זה הוא אחד האהובים על צבי הים מסוג Caretta המטילים שם ביצים.
אם אתם מבקרים במונמבסיה תזכרו שגם שם יש חוף דגל כחול. חוף חולי, ידידותי לבעלי מוגבלויות והכניסה אליו היא בחינם.
חוף דגל כחול נוסף בפלופונז ממוקם לא רחוק מקיליני Kyllini ונקרא כמה מפתיע Loutra Kyllini.
בחוף אומנם יושב ריזורט יוקרתי אשר יכול להגביל את הגישה לחלק מהחוף עבור אורחיו בלבד אך לא עושה זאת. הכניסה היא בחינם ולכולם.
אורכו של החוף מול המלון הוא כ-700 מטר אך בפועל הוא נמתח לאורך כ- 2 ק"מ.
מעבר לכך החוף עם שירותי הצלה וידידותי לבעלי מוגבלויות. כמו כן, ניתן למצוא בקרבתו גם פעילויות ספורט ימי.
זקינטוס וקפלוניה
מול החוף של קיליני נמצא האי זקינטוס ובו לא פחות מ-13 חופי דגל כחול אז די בטוח שאיפה שלא תנחתו שם יש סיכי גבוה שתגיעו לחוף דגל כחול.
מזקינטוס ניתן קפיצה קטנה לקפלוניה Kefalonia/Chefalonia. לאי המהמם הזה יש 11 תווי איכות בינלאומיים. כלומר, 11 חופי דגל כחול ומתוכם 1 בקרבת סאמי Sami ו-3 בקרבת ארגוסטולי Argostoli.
לפקדה
אם כבר היינו באזור קפלוניה אי אפשר שלא לדבר על לפקדה.
לפקדה אומנם אי מוכר וידוע ולא מעט תיירים מגיעים אליו בגלל החופים אבל עם כל החופים המקסימים יש בו רק 7 חופי דגל כחול.
אחד מהם הוא חוף פונדי Pondi הנמצא לא רחוק מואסיליקי בדרום האי. הכניסה אליו היא בחינם, חוף חולי ללא שירותי הצלה.
חוף נוסף הוא חוף קאתיסמה Kathisma - הכחול הראשון והכי כחול שתראו בהגעה ללפקדה. בחוף זה הגלים קצת מכים חזק אבל אל דאגה, יש שירותי הצלה.
מעבר לכך יש גישה חופשית, המון המון שמשיות ומיטות שיזוף, מלצרים המתרוצצים בחוף לספק את כל שתבקשו ויש גם פאראגליידינג - חוויה בפני עצמה.
החסרון היחידי הוא הקושי במציאת חניה בשיא העונה.
החוף המערבי של אפירוס
הרי היה ברור שנדבר גם עליו. אומנם אנחנו כותבים על החופים באיים בעיקר אבל כפי שראיתם קצת יותר למעלה בעמוד זה גם ליוון היבשתית יש מה להציע מבחינת חופי ים.
היתרון הכי גדול בביקור בחוף המערבי הוא שתוכלו לשלב ביקור זה בטיול בצפון יוון ההררית.
החוף המערבי של אפירוס, בין סיבוטה, פארגה ופרבזה מאכלס 12 חופי דגל כחול.
אחד מהם ממוקם ליד סיבוטה ונקרא Mega Ammos. חוף חולי קטן, כ-250 מטר אורך אבל עם שירותי הצלה, ספורט ימי ומתקנים ידידותיים לנכים. חבל רק שהגישה אליו קצת בעייתית.
בחוף Valtos אשר בפארגה Parga תמצאו גישה יותר טובה לנכים.
אפשר לכתוב עוד ועוד על חופי הדגל הכחול ביוון, אחרי הכל יש 466 כאלו ולכו תדעו כמה יהיו בעונה הבאה. אז לא משנה באיזה חוף תבחרו או אם תגיעו לחוף דגל כחול או לא העיקר שתגיעו ליוון ותיהנו מכל מה שיש לה להציע.