צפון מזרח הים האגאי הוא למעשה יחידה מוניציפאלית הכוללת קבוצה של איים השוכנים סמוך לגבול עם טורקיה. בין האיים המוכרים יותר נמצאים האיים הגדולים לסבוס, לימנוס, חיוס, סאמוס ואיקריה, אך גם איים קטנים ופחות מוכרים או לא מוכרים כלל שקרוב לוודאי לא שמעתם עליהם והם האיים: פורני Fournoi, אי קטן השוכן בין איקריה לסאמוס, האי ארקי Arkoi, דרומית מזרחית לפורני, קטן מאד עם אולי 50 תושבים חיים עליו. האי פסארה Psara שוכן מערבית לאי חיוס, האי אגיוס אפסטרטיוס Agios Efstratios דרומית ללימנוס, האי אינוסס Oinousses, מזרחית לאי חיוס אל מול חופי טורקיה שהוא מעין ארכיפלג אבל בקנה מידה קטן מאד, כלומר הוא אי שמורכב ממספר איים קטנים אף יותר.
לא כל האיים הללו מתויירים, כלומר באינוסס או בארקי או באגיוס אאפסטרטיוס למשל, למצוא מלון יהיה מאתגר. יש מקומות לינה סופר צנועים ומקומיים אך הם בודדים ואפשר לספור אותם על יד אחת, ולמצוא תיירים על איים אלה זה גם נדיר למדי, אך ניתן לבקר בהם במסגרת יום שייט מהאיים השכנים המתויירים.
הגדול והמפורסם בין האיים הצפון מזרחיים הוא האי לסבוס שכולל גם שדה תעופה וטיסות בתדירות גבוהה יחסית יוצאות מאתונה אל האי והוא לא היחיד עם שדה תעופה, גם באיים חיוס, איקריה, סאמוס ולימנוס, וזה בהחלט מקל על הגישה אליהם. אל איים אלה יש גם הפלגות מאתונה, מנמל פיראוס, אלה הפלגות ארוכות שאורכות כעשר שעות ויותר, לאוהבי ההפלגות זה זמן איכות בים הפתוח ואפשר גם לקחת קבין במעבורת ולהעביר חלק מהזמן בשינה נעימה.
סקירה קצרה על האיים הללו:
האי לסבוס Lesbos
הגדול בקבוצת האיים הצפון מזרח איגאים, ואחד האיים הגדולים של יוון (השלישי בגודלו למעשה). שוכן קרוב יותר לחופי טורקיה, ובירתו מיטלני היא עיר פעילה ותוססת כל השנה שפועלת בה גם אוניברסיטה וכל השירותים המוניציפאליים המשרתים גם את האיים הקטנים הסמוכים. לסבוס אי פורה וירוק וחקלאי הנהנה מתוצרת מקומית. באי פועלים גם מעיינות חמים טבעיים. זהו יעד נופש מבוקש גם לתיירות מקומית וגם בינלאומית. כמה מיצרני האוזו המפורסמים ביוון הם באי לסבוס, בפרט מפורסם האוזו פלומרי שמיוצר בעיירה בעלת אותו השם בדרום לסבוס. העיר מיטלני פעילה ותוססת כל השנה, בשונה מהאיים הקטנים שמחוץ לעונה הם מנומנמים מאד. בלסבוס פועל שדה תעופה, אמנם אינו מקבל טיסות ישירות מישראל אך כן מאתונה ובתדירות גבוהה יחסית של מספר טיסות מדי יום. הפלגות יוצאות מאתונה מנמל פיראוס מדי יום וגם מנמל סלוניקי אך בתדירות נמוכה יותר של פעמיים או שלוש בשבוע.
בהרחבה ראו: האי לסבוס
האי לימנוס Limnos
האי לימנוס הוא הצפוני בקבוצת האיים הצפון מזרחיים, אינו האי הצפוני ביותר ביוון (תאסוס וסמותראקי צפוניים יותר אך שייכים ליחידה מוניצפאלית אחרת). נמל האי והיישוב המרכזי הוא מירינה Myrina שמקבל את המגיעים דרך הים בקבלת פנים יפה עם מראות מבצר מירינה המתנוסס מעל הנמל ועם רדת החשיכה מואר ודרמטי. לימנוס הוא יעד תיירותי מבוקש בקרב תיירות פנים יוונית אך גם אירופאים רבים בוחרים באי זה כיעד לחופשתם. שדה התעופה של לימנוס שוכן על שפת המפרץ הגדול הסגור של האי ומקבל טיסות בינלאומיות מרחבי אירופה ומאתונה, מישראל עדיין לא, על אף שהוא מציע תיירות יוונית איכותית בחופיו הנהדרים. גם בהפלגה מאתונה (פיראוס) ניתן להגיע אל לימנוס, גם בהפלגה מסלוניקי שקרובה יותר אך משום מה תדירות ההפלגות ממנה נמוכה יותר.
בהרחבה ראו: האי לימנוס
האי איקריה Ikaria
האי איקריה התפרסם ויצא שמו לפניו כאחד היעדים (בעולם) שאוכלוסייתו מאריכה ימים יותר. אף כיכב בסדרה בנושא זה בנטפליקס שסקרה יעדים בעולם בהם אחוז גבוה יותר מהאוכלוסיה עובר את גיל מאה, בניסיון להבין מה הם הגורמים לכך, תוצאות המחקר הצביעו על תזונה שכוללת גידולים מקומיים וגם יין מקומי, פעילות גופנית, ולא בחדר כושר אלא ככורח, הליכה בכפרים ההרריים מחייבת, אך אולי יותר מהכל חיי הקהילה, שדוגמא הכי טובה לחיים טובים וארוכים הוא הפנגירי - חגיגה הנהוגה בכל יוון אך באיקריה אולי אך יותר, שבה תושבי הכפר מתכנסים בכיכר לחגוג לקדוש זה או אחר, והחגיגה מלווה במוסיקה, יין, אוכל וריקודים. אל איקריה יש טיסות מאתונה וגם הפלגה מנמל פיראוס. בנוסף ניתן להגיע בהפלגה של כ-3-4 שעות מהאי מיקונוס. איקריה אמנם מציע שירותי תיירות אבל הוא לא מתאים לכל אחד, יש שהתאהבו בו ויש שלא יתקרבו. הוא מקסים ואמיתי אך הררי, כרוך בנסיעות מפותלות ולא קליל לחופשה כמו שאתם מדמיינים חופשה יוונית, אך כאמור יש מי שלא יחליפו אותו בשום אי אחר.
בהרחבה ראו: האי איקריה
האי חיוס Chios
האי חיוס הוא אי גדול בקנה מידה של האיים היווניים, הוא נחשב לאי החמישי בגודלו ביוון ואוכלוסייתו מונה מעל חמישים אלף תושבים, שזה המון ביוונית. אל חיוס ניתן להגיע גם בטיסה מאתונה, טיסות סדירות יוצאות מדי יום ובעונת הקיץ בתדירות גבוהה יותר. הוא מוכר יותר בקרב תיירות פנים, אך הוא בהחלט יעד תיירותי שכולל מלונות צנועים וחופים נפלאים. חיוס מפורסם בכל יוון בזכות ה"מסטיחה", הוא עץ המסטיק שגדל אך ורק באי חיוס וממנו מפיקים משקה אלכוהולי מפורסם ביוון אך גם משמש במיני מתוקים. יש לו טעם ייחודי והוא עובד בשילוב עם סוכר בדרך כלל. האם טעמתם מסטיחה? אהבתם את הטעם? לא טעם שמייד אוהבים ויש שגם בניסיון העשירי לא יאהבו, הוא כאמור עם ארומה מעד מיוחדת וטעם נרכש.
בהרחבה ראו: האי חיוס
האי סאמוס Samos
האי סאמוס שוכן מזרחית לפורני ולאיקריה וממש נושק לחופי טורקיה. בסאמוס פועל שדה תעופה בינלאומי ואמנם לא בכל עונה אך יש עונות שמקבל טיסות ישירות מישראל. בהיעדר טיסה ישירה מישראל, תוכלו לטוס לסאמוס בטיסת המשך מאתונה וכמובן בהפלגה מאתונה, מנמל פיראוס.
סאמוס הוא אי ירוק עם שפע של טבע נפלא וכולל מסלולי הליכה נהדרים, מפלים ומעיינות וזאת לצד חופים נפלאים, הוא יעד תיירותי מבוקש יחסית גם לתיירות פנים וגם לתיירות בינלאומית. נמל האי הראשי הוא Vathi אך יש עוד נמלים שפועלים באי. הוא אי הררי ויפה וכולל גם כמה אתרים היסטוריים וארכיאולוגים.
בהרחבה ראו: האי סאמוס
אתר יוון והאיים ממליץ על אתר ההזמנות הגדול והבטוח המציע מגוון רכבים בהזמנה פשוטה ובאישור מיידי.
התחילו את ההזמנה בלחיצה על קישור מאתר יוון והאיים. הליך הזמנה פשוט, ללא תוספת עמלות, ממשק בטוח ואפשרות ביטול גמישה מאד.
האי פורני Fournoi
האי פורני שוכן בין האיים היותר גדולים ומוכרים: איקריה וסאמוס. ליתר דיוק, מדובר בארכיפלג קטן שמורכב ממספר איים קטנים וכולל עשרות מפרצונים קטנים וקסומים. מחפשים יעד נופש מיוחד? כזה שמעטים שמעו על שמו אך הוא בהחלט קיים והסיכוי לשמוע בו עברית שואף לאפס, חפשו את פורני. למרות שהוא קטן הוא כן כולל שירותי תיירות, מלונות ומסעדות וחופים מסודרים ונפלאים. נכון, לא תמצאו פה את ה"פור סיזן" או שום רזורט מפנק אחר לצורך העניין, וטוב שכך.. אנו אוהבים שיש עוד לא מעט איים קטנים ששומרים על האוטנטיות והחוויה היוונית המקורית המקומית שאנו כל כך אוהבים. כשיש טיסות ישירות לסאמוס, זה עושה את הדרך אל פורני אף קלה יותר, אחרת ניתן לטוס אל איקריה מאתונה ומאיקריה להפליג לפורני בהפלגה קצרה.
בהרחבה ראו: האי פורני
האי ארקי Arkoi
האי הקטן ארקי הוא הדרומי בקבוצת איים אלה של צפון מזרח האיגאי. הוא שוכן דרומית מזרחית לאיים איקריה ופורני. באי יש ישוב אחד קטן שהוא גם הנמל של האי ששוכן על המפרץ הסגור והצר. חיים באי בקושי חמישים תושבים ויש פה שלוש או ארבע טברנות מקומיות ואולי אכסניה אחת פשוטה. למעשה כנראה שלא היינו שומעים עליו אם לא היינו נתקלים בסרט דוקומנטרי מקסים (הוקרן בדוקאביב 2023) שצולם באי על ילד צעיר, הילד היחיד באי וניסיונותיו של מורתו (מורה שיש לה תלמיד אחד בלבד) להעביר אותו לאי גדול יותר על מנת שילמד ויתפתח עם בני גילו. אינו יעד תיירותי, אך בהחלט אפשר לבקר במסגרת יום שייט מהאי פאטמוס.
האי פסארה Psara
לא, זה לא במרוקו וזה לא במרוקאית, האי פסארה הוא אי קטן שוכן צפונית מערבית לאי חיוס ויש עליו ישוב אחד בלבד וחיים בו 400 תושבים בקירוב. אינו אי מתוייר אך כן ניתן למצוא בו מספר מלונות קטנים וכמובן טברנות מקומיות וחופים שקטים גם בשיא העונה. פסארה ידוע ביוון בשל הטבח הנוראי שאירע באי על ידי הטורקים בשנת 1824, בו נרצחו אלפי יוונים על האי. בנמל האי נמצאת האנדטה בדמות מלאך לזכרו של הטבח הנוראי. הפלגות אל האי פסארה יוצאות מנמל Lavrio שדרומית לאתונה.
האי אגיוס אפסטרטיוס Agios Efstratios
עם שם שקצת קשה לזכור, האי אגיוס אפסטרטיוס, שוכן דרומית מערבית לאי לימנוס, אך בשונה מלימנוס הוא צחיח יותר בנופין. ישוב אחד וקרוב ל-300 תושבים חיים באי זה. את מספר מקומות הלינה ניתן לספור על יד אחת והם כמובן צנועים ומקומיים מאד. יהיה קל מאד למצוא באי זה חופים מבודדים שיהיו רק שלכם גם בשיא העונה, אך אין זהו אי מתוייר ומי שמגיע אליו הם בעיקר תושביו וקרובי משפחותיהם. האי אגיוס אפסטרטיוס הוכרז על ידי אונסקו כאי הירוק הראשון ביוון, כלומר אי שמתבסס על אנרגיה מתחדשת RES, הרכבים המעטים הם חשמליים ותושבי האי מתניידים לרוב על אופניים. הפלגות יוצאות מנמל לאבריו שדרומית לאתונה.
האי אינוסס Oinousses
האי אינוסס, כמו פורני, גם הוא ארכיפלג קטן של איים, שוכן מזרחית לאי חיוס וקרוב מאד לחופי טורקיה. מורכב מאי אחד מרכזי ועוד שמונה איים קטנים יותר. כולל אוכלוסיה של 600 תושבים בקירוב. גם הוא יעד מאד מקומי שאינו מבוסס תיירות אלא מתפרנס מחקלאות ודייג. ניתן להגיע אליו בהפלגה קצרה מחיוס.
יוצאים לנופש באחד האיים הללו?
מוזמנים לשלוח לנו פניה ולפרט מה סוג הלינה שמחפשים? באילו תאריכים? לכמה אנשים וכל דגש שיעזור לנו לדייק את ההמלצה.
לחצו מטה להשארת פניה.