6% |
האי היווני אויה הוא האי השני בגודלו ביוון אחרי האי כרתים והוא אי מעניין לאנשי טבע או למעוניינים בנופש אותנטי המשולב בטיולים. האי אויה קל מאד להגעה מאתונה ואינו מצריך הפלגה, מאחר והוא מחובר ליבשה עם גשר. אם כי, במידה ומתכננים להגיע לדרום האי, הדרך הקצרה יותר היא בהפלגה לעיירה Marmari, מנמל ראפינה שבסמוך לשדה התעופה של אתונה. זהו אחד מהאיים הקרובים לאתונה, ויחד עם זאת אחד מהפחות מוכרים. חופי האי נעימים אך אינם בין החופים המרהיבים הקיימים באיים הקיקלאדים, בחצי האי פיליון או באיים היוניים, או בחלקידיקי למשל, שהינו יעד גם קל להגעה מסלוניקי, אבל מי שיחפש טוב יגיע לכמה חופים מקסימים, אם כי אינם ממש קלים להגעה. התשתית התיירותית באי מותאמת יותר לתיירות מקומית יוונית. יש באויה מעט מלונות שיספקו את הרצונות והשאיפות של קהל מערבי הרגיל למלונות בדרגת תיירות גבוהה. אולם דווקא חוסר היומרנות הופכת את אויה ליעד מעניין ששווה לשקול להגיע אליו בעיקר אם אתם מחפשים נופש רגוע של מספר ימים מבלי לשוט או לטוס מאתונה. אלא שזה צריך להיות מתוכנן היטב מאחר והתשתיות לא הכי מתקדמות. מדובר באי הררי עם כבישים פחות מתוחזקים מהממוצע. לאחר פרוץ המשבר היווני, האתונאים מהמעמד הבינוני חיפשו יעדי חופשה קרובים יותר לאתונה, כאלה שאינם דורשים נסיעה ארוכה וצריכת דלק גבוהה. וכמו כן, מלונות ברמה ממוצעת וכאלה שמתאימים לתקציבים יחסית נמוכים יותר מאלה שהיו רגילים אליהם טרם פרוץ המשבר הכלכלי. רבים מהם מצאו את המפלט באי אוויה, וגם בשל קרבתו היחסית לאתונה הוא משמש כיעד נופש לאתונאים רבים. אויה מאד רוצה לזכות בהצלחה המסחררת של חצי האי פיליון המצוי בצפונו, אלה שיקח עוד הרבה שנים של צורך בשיפור תשתיות (דרכים ומלונות) עד שאויה יזכה להצלחה לה זוכה חצי האי פיליון האטרקטיבי שגם אליו ההגעה נוחה ומהירה יחסית, בשל האוטוסטרדה החדשה מאתונה צפונה.
ראו גם : מלונות מומלצים באוויה
דרכי הגעה אל האי אויה
השלב הראשון הוא טיסה לאתונה. לחצו להזמנת טיסה בעמוד טיסה ליוון. שלב שני הוא השכרת רכב לאיסוף בשדה התעופה בעת הגעתכם. ראו הצעות לרכבים בעמוד השכרת רכב ביוון. מנמל התעופה של אתונה חוברים לכביש E75 לכוון צפון (סלוניקי) ולאחר כשעה נסיעה פונים ביציאה לחלקידה Chalakida. עוד 15 דקות נסיעה ואתם על האי אוויה, חשוב לציין שהגעתם לעיר הראשית באויה כיוון שהאי עצמו גדול. שני איזורי הנופש הפופולאריים ביותר באי הם לוטרה אדיפסו Loutra Edipsou, היא עיירת מעיינות תרמיים חמים. אל לוטרה אדיפסו ניתן להגיע גם בהפלגה מן העיירה ארקיצה Arkitsa שנמצאת בהמשך הדרך על כביש E75 (כשעה וארבעים משדה התעופה), ההפלגה אורכת כשעה. יעד הנופש הפופולארי השני הוא עיירת הנופש קריסטוס Karystos הממוקמת בקצה הדרום מזרחי. ואם קריסטוס הוא היעד או בכלל דרום האי אויה, הדרך היותר פשוטה להגיע לשם היא דוקא בהפלגה מנמל ראפינה - במקרה זה יוצאים עם הרכב משדה התעופה של אתונה ונוסעים אל נמל ראפינה Rafina המרוחק רק 20 דקות משדה התעופה, מראפינה יוצאות הפלגות באופן תדיר יחסית אל נמל מארמרי Marmari שבאויה, משך ההפלגה כשעתיים, ממרמרי לקריסטוס נסיעה של כרבע שעה. עוד דרך, כ-30 ק"מ צפונית לנמל ראפינה מנמל קטנטן בשם אגיה מרינה Agia Marina יוצאות הפלגות באופן תדיר אל הישוב Nea Styra שבאי אויה, גם הוא יעד פופולארי בקרב תושבי אתונה המגיעים לנפוש באויה, לרבים מהם יש בית נופש על האי. אם אתם רוצים לחצות בין אויה לבין היבשה היוונית בצפון אויה, דרומית לחצי האי פיליון תוכלו לחצות את המיצר בין אגיוקאמבוס לגליפה או להיפך
תכנון נכון חיוני לביקור מוצלח באי אוויה
המלצתנו היא לא להגיע לאי באופן ספונטני, בעיקר לא מחוץ לעונה "אוף-סיזן" כי כמעט הכל יהיה סגור ויהיה קשה מאוד למצוא מקומות לינה זמינים ואפילו מסעדות יהיו סגורות. חשוב מאוד לדעת כמה זמן יש לכם לביקור באי ומה אתם מעוניינים לראות/לעשות, בהתאם לכך תוכלו להחליט מהיכן הכי כדאי ונוח לכם להגיע. לדוגמה: אין טעם להגיע מחלקידה אם אתם מעוניינים להגיע רק לצפון או רק לדרום (ראו בתחילת העמוד מידע על דרכי ההגעה). חשוב שהנהג הראשי יהיה נהג שיודע ואוהב לנהוג. חלק מהכבישים באויה נראים מצוין אך יפתיעו אתכם עם בורות, עם 2 נתיבים אשר בשניה הופכים לנתיב אחד, פיתולים מפתיעים ומנטליות נהיגה יוונית. ניווט באויה - אפליקציות ניווט שונות יעזרו באופן חלקי עד טוב, תוסיפו לכך הגיון בריא ומדי פעם התייעצות עם מקומיים ותסתדרו היטב. מרבית השילוט באויה הוא ביוונית. תחנות דלק באי יש לא מעט תחנות דלק באי אויה. יחד עם זאת לא תמיד כולן פתוחות, בעיקר בימי ראשון לכן חשוב לוודא שאתם מגיעים עם מיכל דלק מלא כי באוויה ניתן לנסוע לעתים זמן רב עד שמוצאים תחנת דלק.
צוות השרות המקצועי והמנוסה של יוון והאיים ישמח להמליץ לכם על מלון, או וילה או אפילו יעד שמתאים לדרישות ולפנטזיות שלכם המצוי ביוון, נשמח גם לתת לכם הוראות הגעה והמלצות נוספות, לכל שאלה או צורך בהמלצה של כל דבר ובכל מקום ביוון השאירו פנייה לצוות השרות החינמי של יוון והאיים.
דרום האי אויה
העיירה קריסטוס Karistos היא הישוב המרכזי ואתר הנופש המרכזי בדרום האי אויה, יש בה מלונות טובים, חופים יפים, טברנות יוונית טובות והיא ללא ספק יעד חופשה מצויין ויחסית רגוע ובסיס מצויין לטיולים בדרום האי. העיירה קריסטוס שוכנת על מפרץ גדול ולמרגלות הר Ochi, הוא ההר השני בגובהו באויה. סביב העיירה לכיוון ההרים ישנם מסלולי הליכה רבים ושווה לטפס במעלה ההר לתצפית מקסימה על הים ועל האיים שמסביב.
מרבית החופים בדרום האי הם מפרצונים קטנים קשים לגישה, איזור זה של הים האגאי הסובב את דרום האי וחלק הים המפריד בין אויה לאי אנדרוס, מכונה Cavo Doro, איזור שידוע ברוחות החזקות הפוקדות אותו.
אך קריסטוס עצמה שוכנת על מפרץ מוגן והחופים נעימים ומסודרים.
עוד ספוטים פופולאריים בחלק הדרומי של אויה היא עיירת הנופש Nea Styra, פופולארית בקרב אתונאים שמרביתם מחזיקים שם בית קיץ, רובם יגיעו הנה באמצעות המעבורת שיוצאת מאגיה מרינה, נמל קטנטן שנמצא 30 ק"מ צפונית לנמל ראפינה. בנאה סטירה, יש חוף מסודר, פשוט נח ואת כל הפסיליטיס לחופשה יוונית פשוטה, לא רזורטים מפנקים כאמור.
בצד המזרחי בדרום אויה, שוכנת העיירה Parilea Zarakon על מפרצון קטן, עיירה קטנטנה ומבודדת על חוף ים יפה עם טברנה על החוף, הגישה יחסית נוחה ותחושת הניתוק במיטבה. הטברנה מעולה אגב.
בתי הדרקון Dragospita - הם מבנים עתיקים בנויים מסלעי ענק, ואלו נמצאים כ-8 קילומטר מעיירת החוף נאה סטירה, וקילומטרים בודדים מהעיירה סטירה שנמצאת במעלה ההר. סלעים דומים לאלה נמצאים בסטון אייג' באנגליה.
אחת הסברות ביוון היא שחייזרים הביאו את הסלעים האלה אחרת, לנוכח גודלם העצום, אי אפשר להסביר כיצד ומתי הגיעו לכאן. מומלץ לבקר.
הכפר אנטיה Antias - אינו אטרקציה תיירותית, למעשה אין באמת מה לעשות שם, אפילו לא טברנה אחת בכפר הוא קרוב אליו, אבל מה שהכפר הזה טומן בחובו הוא שפה נדירה ומיוחדת, שפה נדירה של שריקות, שפה שעומדת להיכחד ממש בקרוב. קראו על הכפר אנטיה בעמוד זה
פסטיבל היין של אויה
פסטיבל היין מתקיים בקיץ, מתחילת יולי ועד לשבוע האחרון של אוגוסט. שיא הפסטיבל מתקיים בעיירה קריסטוס, בדרום האי אויה. תוכלו לרקוד כאן ריקודים יווניים אותנטיים, לשתות יין בחינם וללא הגבלה, ולטעום מתוקים יווניים שהקונדיטוריות המקומיות מחלקות ברחוב. רק אל תנהגו לאחר השתיה (rאו בהמשך המלצות לינה בעיירה זו).
מרכז האי אוויה
העיר חלקידה היא עיר גדולה למדי והיא כמעט תמיד תמונת הפתיחה של תיירים המגיעים לאי אוויה עם רכב, העיר מעניינת מאד ויש בה שלל אפשרויות [ראו מידע על חלקידה בהמשך העמוד], אך נראה שרוב התיירים מוותרים עליה וממשיכים מכאן ליעד הנופש שלהם.
הישוב המקסים קימי Kymi, עיירה מעניינת והמקסימה בעברו המזרחי של האי, קימי, היושבת בתוך מפרץ מקסים ונחשבת לאחד הספוטים המקסימים ביותר באי אוויה, יש בה טברנות מעולות, מלונות בוטיק קטנים לשפת הים ועל הצוקים מסביב. בעיירה קימי תמצאו את מוזיאון הפולקלור המקומי, את הבית של ממציא בדיקת ה-פאפ ועוד כמה אטרקציות מקומיות קטנות. בנוסף יש בקימי את אחד הנמלים המלאכותיים הגדוליים ביותר ביוון ומנמל זה יוצאות הפלגות לאי סקירוס Skyros, אחד מהאיים הספורדיים.
אלו מכם שרוצים להפליג לסקירוס זכרו את ההערה שלנו לגבי תכנון נכון של הטיול באוויה. אתם צריכים לדעת כי יש הפלגה אחת ביום ולכן לא ניתן להפליג בבוקר ולחזור באותו היום. ההפלגה חזרה תהיה רק ביום למחרת. אגב, מקימי תוכלו להפליג גם לאיים אלוניסוס וסקופלוס.
עוד אטרקציה במרכז אוויה הוא הכפר סטני Steni, המרוחק כ-32 ק"מ מחלקידה פנימה לתוך היבשה. מדובר בכפר הררי עם מעיינות טבעיים ועצי דולב ענקיים, המשמש גם כתחנת מוצא לטיפוס על דירפי Dirfi, ההר הגבוה ביותר באי אוויה ( מגיע לגובה 1743 מטר). משך הנסיעה מחלקידה לכפר סטני הוא 40-45 דקות. אם אתם לא קוראים ביוונית אז היצמדו לתכנת הניווט בה אתם משתמשים כי ברוב הדרך השילוט ביוונית בלבד.
תחילה תגיעו לקאטו סטני Kato Steni שם תמצאו מאפייה, מיני מרקט וערוץ מים קטן העובר בכפר. משם הכביש ממשיך לאנו סטני Ano Steni ובין שניהם יש מספר טברנות לצד הדרך. אנו סטני, הוא הבסיס לטיפוס על הר דירפי וקצת מזכיר עיירת סקי קטנה אך ללא חנויות ציוד הסקי, למעשה הרבה מגיעים לשם בכלל רק בגלל האוכל ובסופ"ש אפשר למצוא שם יוונים שמגיעים מכל מיני אזורים באי ואפילו מאתונה רק בשביל האוכל.
אם תמשיכו עוד קצת עם הכביש החוצה את הכפר תראו שהוא ממשיך לכיוון דאסוס סטני Dassos Steni - היער של סטני. מרחק של כ-10-15 דקות נסיעה בין הכפר ליער בהר. הכביש עובר בין חורש נהדר מלא בעצי דולב וערוץ מים ומתפתל במעלה ההר, ניתן להמשיך איתו מעבר להר עד לצד המזרחי של האי.
אלו מכם שמגיעים ורוצים לטפס על ההר יוכלו לנסוע דרך הכביש הנחשי המתפתל אחרי דאסוס סטני, וממש בעיקול הכביש יש פניה לדרך עפר שם תוכלו להחנות את הרכב ומשם דרך העפר תוביל אתכם רגלית לרפיוג' שבהר. הדרך היא באורך של כ-3 ק"מ, שעה וקצת הליכה עם הפרש גובה מצטבר של כ-200 מטר. משם ממשיכים לטיפוס על ההר אך בליווי מדריך מקומי בלבד.
העיר חלקידה Chalkida
העיר הראשית באוויה, רוב המטיילים באוויה מגיעים דרכה. ברושם ראשוני ייתכן והעיר תיראה לכם אפרורית, עמוסה ורועשת ואם אתם לא מחפשים את הקשר היהודי אז נראה מיותר להיכנס אליה, אך כפי שציינו יש בה אפשרויות מעניינות.
העיר חלקידה צפופה ומלאה באנשים כיאה לעיר ראשית, הכבישים בה צרים, התנועה עמוסה, קצת קשה למצוא חניה ומקומות החניה המותרים לא תמיד מסומנים או ברורים. המדרכות גבוהות יחסית [שימו לב כאשר אתם פותחים את דלתות הרכב] לכן אנו ממליצים להכיר את העיר דרך הרגליים.
הדבר הראשון שאולי רצוי להכיר ולראות בעיר הוא "הפנומנה של חלקידה" - תופעת גאות מיוחדת ונדירה אשר מגיעה לשיאה ליד הגשר הישן במצר אבריפוס Evripos. תופעה אשר לירח יש השפעה עליה וקשורה לכיוון זרימת המים ומתרחשת בכל 6 שעות לערך. הזרמים הימיים משנים את כיוונם כל הזמן וליד הגשר הישן יכולים להגיע למהירות של 9 מיילים ימיים בשעה, לכן התופעה כל כך בולטת ומשאירה אנשים מהופנטים למים. מה בעצם רואים? רואים את המים זורמים בכיוון אחד ולפתע ישנה זרימת מים לכיוון ההפוך אבל רק בנקודה ספציפית!
הקשר היהודי: היסטוריונים טוענים כי היהודים היו בחלקידה כבר בתחילת התקופה ההלניסטית. בתקופת מלחמת העולם השנייה הרבה יהודים ניצלו בעקבות עזרתו של הארכיבישוף גריגוריוס אשר קרא לאזרחי האי לעזור ליהודים אשר הסתתרו בהרים ולהעביר להם אוכל. כיום הקהילה באי היא קטנה וניתן למצוא בעיר את בית הכנסת ואת בית הקברות. בית הכנסת הרומניוטי (כמו ביואנינה) ממוקם ברחוב קוטסו 27 Koutsou ונבנה בדיוק באותו המקום בו היה בנוי לפני השריפה ב-1847. כנראה שנבנה גם עם חלק מהשרידים של בית הכנסת שעמד שם לפני כן.
בית הקברות נמצא ברחוב מסאפיון Mesapion ויש בו מספר קברים המתוארכים לתקופה העותמאנית. לא רחוק משם נמצא פסל לזכרו של מרדכי פריזיס, יהודי יליד האי אשר הפך להיות הקצין היהודי הראשון בצבא היווני וגם הקצין הראשון אשר נהרג בקרב בהרים של צפון יוון, במלחמת איטליה - יוון.
המוזיאון הארכיאולוגי: נכון להיום ממוקם ברחוב וניזלו Venizelou והמיצגים בו נמצאים בשלבי העברה למוזיאון הארכיאולוגי החדש אשר הוקם ברחוב Arethousis 146. המוזיאון פועל מדי יום בין השעות 09:00-15:00
פרובליטה Provlita: נקודת תצפית ממזח קטן לא רחוק מאנדרטת העיר ללוחמי המחתרת.
לאוהבי ארכיטקטורה: חפשו את הבית האדום, ולא רחוק ממנו את הבית עם הפסלים אשר ביוונית נקרא: Spiti me ta agalmata. שניהם בקרבת רחוב דימיטריו קאראולי Dim. Karaoli.
פארק פארו Parko Farou ומגדלור "הראש הרע": המגדלור הממוקם על לשון יבשה קטנה החודרת לים הוא אחד מתוך 6 מגדלורים יחידים ביוון אשר מאויישים ולמעשה חיה בו משפחת המפעיל. הוא בן 130 שנה והיסטוריית המקום מספרת כי בתקופת העותמאנים היו תולים שם את הנוצרים וכך המקום קיבל את שמו. כדי להגיע למגדלור תצטרכו לעבור תחילה בפארק פארו שהוא בעצם חורשה עם דרך מרוצפת המובילה למגדלור.
לידיעה, הפארק ממוקם במרחק של כ-2 ק"מ מהגשר הישן של אבריפוס בחלקידה לכן אפשר להתחיל את ההליכה מאזור הגשר והעיר ולעבור בתחנות השונות עליהן המלצנו כאן עד הגעה לפארק ולמגדלור.
נופש : בגדול חלקידה של ימינו אינה מהערים היפות של יוון אלה מהמוזנחות שבהן וצריך לקחת את זה בחשבון, לא בדיוק יעד אידיאלי לחופשה יוונית, חלקידה מהווה בעיקר בסיס מסחרי ומיקום לתיירות יוונית פשוטה, לא מעבר לכך. גם הישוב Eretria המצוי דרומית לחלקידה מוזנח למדי, ככלל הרצועה הדרום מערבית של האי אוויה אינם נחשבים לאיזור תיירות מומלץ, לפחות לא לטעם הישראלי או המערב אירופאי, אם אתם מחפשים יותר "יוון" ויותר אווירה של נופש, כדאי להצפין לחלק הצפוני של האי אוויה, מרחק של כשעה וחצי נסיעה צפונה מחלקידה.
צפון האי אוויה: החלק הכי יווני של האי. האוכל, הנופים, הכפרים לצד הים, עצי הזית. אווירה שונה לגמרי משאר חלקי האי. ולדעתנו החלק היפה ביותר. לפניכם המלצותינו לטיול בצפון אויה:
אי אפשר לפספס את ארכיפלג האיים הנקרא ליכדוניסיה Lichadonisia וממוקם במפרץ הצפוני של אוויה. למעשה בין האי אוויה לעיירת החוף קמנה וורלה Kamena Vourla.
הארכיפלג המהמם הזה שכבר כונה בשמות רבים ואפילו השוו אותו למקומות מפורסמים בעולם כמו המלדיביים ואיי סיישל נוצר כתוצאה מרעידת אדמה לפני אלפי שנים.
האי הגדול בו נקרא מוניליה Monilia, יש עוד אחד גדול שנקרא סטרוגילי Strogili, כמה בינוניים ועוד כמה איים קטנטנים. ישנן הפלגות לאיים והסירות עוגנות בסטרוגילי שם יש את החוף המוסדר היחיד באזור.
ההפלגות לליכדוניסיה יוצאות מקאבוס Kavos אשר באי אוויה, שימו לב לא להתבלבל עם קאבוס אשר בקורפו.
מיקום נוסף ממנו יוצאות הפלגות יומיות הוא מהעיירה קמנה וורלה. מדובר על הפלגות קצרות ובהחלט מומלץ אם אתם כבר עוברים באזור ויש לכם עוד זמן לבלות ביוון.
ראו גם צפון אוויה
ניאה ארטאקי - מקום מפלט קטן מהרעש של חלקידה: אם בא לכם קצת שקט, אם בא לכם לשבת לאכול או לשתות מול הים בלי המולת העיר הגדולה אך גם בלי להתרחק מהעיר יותר מדי תנו קפיצה קטנה לניאה ארטאקי Nea Artaki.
זמן הנסיעה מחלקידה לניאה ארטאקי הוא כ-15 עד 20 דקות נסיעה. ההגעה היא קלה, נוסעים פחות או יותר ישר כל הדרך עד הפנייה שמאלה לעיירה. לאחר הפניה נוסעים ישר כל הזמן עד הגעה לקו הים. שימו לב שאתם לא מפספסים את תמרור העצור הקיים כרחוב אחד לפני הים, התנועה שם יחסית עמוסה כי מדובר ברחוב מרכזי [הרחוב המקביל לרחוב שליד הים], מלא בחנויות, מסעדות, בית מרקחת, בנק, דואר ועוד.
אל תיכנסו לרחוב המרכזי, פשוט המשיכו לרחוב של הים, החנו את הרכב ותמצאו כמה טברנות ובתי קפה, מעגן קטן ואת כנסיית אגיוס ניקולאוס. כנראה הכנסייה הכי מצולמת באזור.
לימני Limni: עיירת חוף ציורית ומקסימה הנראית כיורדת מההר אל המים. כדי להגיע ללימני אתם תצטרכו להתרחק קצת מקו החוף הצפון - מערבי ולהיכנס פנימה יותר אל תוך האי, לאזור ההררי, לעקוף אותו ולחזור לקו החוף.
בדרך ללימני תעברו בעיירות וכפרים שונים כמו קסטלה Kastella, דרוסיה Drosia, פרוקופי Prokopi ועוד. מרחק נסיעה של כשעה ו-40 דקות מהעיר חלקידה אך שווה בהחלט הגעה.
תוכלו לעצור לאורך הדרך היכן שמתחשק לכם, יש כמה פינות יפות ותצפיות נחמדות בדרך.
בהגעה ללימני הנסיעה עד קו המים אולי תיראה לכם קצת מלחיצה כי הרחובות צרים מאוד לכן אנו ממליצים בחום להחנות עוד לפני קו המים ולטייל בעיירה ברגל, זה גם הרבה יותר כיף להסתובב ככה בין סמטאות העיירה המזכירות קצת סמטאות של אי קיקלאדי.
אגב, יציאה מקו המים החוצה עוד יותר מלחיצה ומומלצת רק לבעלי רכבים קטנים. בקיצור, החנו במיקום מרכזי, בעיקר אם אתם מתכננים ביקור קצר והמשך נסיעה צפונה וטיילו ברגל.
לאורך קו המים תמצאו כמה טברנות, אוזריות ובתי קפה ובעיקר שלווה מקומית.
למתכננים ביקור בלימני מחוץ לעונה אנו בהחלט ממליצים על כך אך שימו לב כי בלימני העונה יחסית קצרה, הם פתוחים בד"כ ממאי ועד תחילת אוקטובר. בודדים עובדים עד סוף אוקטובר, זאת במידה ומזג האוויר מאפשר.
העיירה לימני - Limni
רוביאס Rovies: כפר קטן ומקסים הממוקם בתוך מטע ענקי של עצי זית בקרבת חוף הים. החוף של רוביאס - חוף אבנים/חלוקי נחל - הוא גם אחד החופים המוכרים בצד הזה של האי והכפר הוא בסיס מצוין לביקור במפלי דרימונאס ובמנזר "הקדוש דויד יירונטוס" Saint David Gerontos הקרוב יחסית למפלים. המנזר עצמו הוא גדול, בנוי בצורה מיוחדת ומאוד יפה.
מפלי דרימונאס Drymonas Waterfalls: מפלי המים הנחבאים אשר תורמים לנהר Sepia הזורם ונשפך לים במפרץ צפון אוויה. למעשה נקודת החיבור לים היא באזור סיפיאדה Sipiada בין לימני לרוביאס.
זמן הנסיעה למפלי דרימונאס: מחלקידה - כשעתיים, מלימני - 40-45 דקות, מרוביאס - חצי שעה.
הנסיעה לדרימונאס היא בעצם טיפוס מקו הים בדרך הררית, נופית. הכביש עצמו לא להיט אבל גם לא בעייתי לנהיגה. בדרך תעברו בכפר קוקינומיליה Kokinomilia שם הכביש יהיה קצת בעייתי. הכביש ליד הכפר הופך להיות מאוד צר, קצת שבור ומשובש אבל אין צורך להיבהל, זה רק למקטע קצר.
כמה דקות לפני ההגעה תראו משמאלכם בית עץ גדול, סטייל צימר גדול עם שטח מגודר. אתם צריכים להמשיך עם הכביש מימינו של הבית ולנסוע בזהירות כי מנקודה זו ועד המפלים הכביש מלא בורות ושברים. בהמשך הכביש תראו מימינכם עוד בית עם שילוט ביוונית ובאנגלית - Katafigio, מדובר על בית קפה/טברנה. כשתראו את הבית תדעו שאתם במרחק 2 דקות מתחילת המסלול למפלי דרימונאס.
בהגעה תראו מולכם מבנה עץ ושילוט גדול, מחנים את הרכב מימין וצועדים כמה צעדים אחורה לתחילת המסלול למפלי דרימונאס. אם יתמזל מזלכם מבנה העץ יהיה פתוח, הוא משמש כמעין מיני מוזיאון ומציגים בו מאובנים וצמחים שונים אשר נמצאו בסביבת המסלול.
מסלול מפלי דרימונאס: בהגעה לתחילת המסלול למפלי דרימונאס תראו מולכם שלט צהוב בצורת חץ המפנה ימינה ועליו כתוב "מפלי המים של דרימונאס", ביוונית...לא קריטי עבורכם אם אתם לא קוראים ביוונית, החץ מצביע על תחיל המסלול ויהיה קשה מאוד לפספס אותו.
מסלול מפלי המים של דרימונאס מתחיל בגובה של כ-600 מטר והוא מסלול קל לכל המשפחה. אורך המסלול המלא הוא כ-1 ק"מ אבל את המפלים רואים עוד בתחילת הדרך. הוא אינו מישורי אך העליות והירידות בו הן קלות, בצורת מדרגות כך שאין בעיה לצעוד בו ולהגיע לפחות למפל הראשון.
שימו לב לשלטים הצהובים הקטנים שבדרך, הם מספקים מידע על העצים והצמחייה שבסביבה. חלקם ביוונית אבל על חלק מהם כתוב גם באנגלית.
המסלול מסומן בריבועים צהובים לאורך הדרך, והוא בעצם שביל מרוצף אבנים עם מעקה עץ שילווה אתכם לאורך הדרך מימינכם. משמאלכם יהיה כמעט כל הזמן חבל הקשור לעצים לאורך המסלול. אתם תראו גם גשרון עץ ומדרגות אבן. לאורך המסלול תשמעו גם את זרימת המים.
לאחר כ-220 מטר מתחילת המסלול תגיעו לפיצול קטן בדרך, פניה ימינה עם מדרגות אבן והן מובילות ישירות למפל המים הידוע של דרימונאס. בהגעה למפל תוכלו לשחות קצת, אם המים לא יהיו קרים מדי עבורכם.. או סתם לשבת לנוח וליהנות מזרימת המים. לאחר מכן אפשר לחזור למעלה ולהמשיך את המסלול. בהמשך המסלול תמצאו עוד מפל צידי וזרימת מים לאורך הדרך. חלק מהמסלול מרוחק יותר מערוץ המים ונכנס פנימה לתוך החורש. כאשר המסלול נכנס לתוך החורש הסימון משתנה מריבוע צהוב קטן לשילוט צהוב עם חץ שחור.
איליה Ilia: השלב הבא בצד הזה של האי הוא להצפין עוד קצת עד ללוטרה אדיפסוס - עיירת המעיינות החמים. אבל רגע לפני שתגיעו אליה תמצאו בינה לבין הכפר רוביאס את איליה, כפר דייגים קטן המסתתר לו בחלקו מעל המפרץ הקטן וחלקו ליד החוף.
כולם ממהרים להגיע ללוטרה אדיפסוס ובדרך מדלגים על איליה. גן העדן הקטנצ'יק הזה לא ממש ידוע לתיירים מחוץ ליוון ומשום מה גם לא פופולרי במיוחד אצל התיירים היווניים וזה אולי היתרון הכי גדול שלו.
החוף קטן אבל מקסים עם מיני מרינה, כמה בתי קפה וטברנות. דבר נוסף שרוב האנשים לא יודעים שיש באיליה זה מעיינות. ממש כמו בלוטרה אדיפסוס גם באיליה יש מעיינות חמים. לא באותה כמות כמו בלוטרה אדיפסוס אבל באיליה הם מזרימים אותם בצינור מתכת גדול לים והמבקרים בכפר יכולים ליהנות ממעיינות חמים בלי לרוץ עד לאתר הכי תיירותי ושוקק באי אוויה.
לוטרה אדיפסוס: מה לא נכתב על לוטרה אדיפסו? הספא הטבעי של יוון! אתר ריפוי ידוע גם מעבר לגבולות יוון והמון תיירים מגיעים לאי אוויה רק בגלל המעיינות התרמיים המיוחדים אשר בעיירה זו.
מהכניסה לעיירה הכביש יוביל אתכם ישירות לכיוון הים, למעין רחוב מרכזי/שדרה ארוכה עד קו המים. בתחילת שדרה זו, מצד שמאל תמצאו את הגב של מלון תרמה סילה הידוע ומימין, ממש בצד המדרכה תראו זרימה של כמה מעיינות חמים המתמזגים יחד ומכוסים ברשת ברזל. האדים היוצאים מהם יסגירו אותם.
המעיינות עצמם נמצאים בשטח מגודר ששייך לארגון התיירות המקומי, וצמודים אליהם מתקנים מתאימים לבילוי וריפוי טבעי עם עלות כניסה מוזלת של 2-3 יורו אך נכון להיום נראה שהמתקנים אינם פעילים ולא מקבלים קהל.
מצדו השני של הכביש וליד מלון סילה יש את המעיינות הנוספים אליהם הגישה היא חופשית לציבור המבקרים. המעיינות האלו הם כמו בריכות מים חמים קטנות ממש צמוד לים.
את המעיין מפל המפורסם תמצאו בחלקו העליון של הכביש המרכזי הנכנס לעיירה, מצד שמאל. כדי לזהות אותו חפשו את השלט הגדול של בית הקפה/בר שנקרא קזינו Kazino. המפל נמצא מתחת. אם תגיעו למעיינות שמול מלון תרמסילה ופניכם אל הים תוכלו לראות את המפל משמאלכם.
מי המפל זורמים לתוך מי הים בתוך מפרץ קטן שכדי להגיע אליו צריך לעבור דרך המתקנים הישנים שהיו פעילים בעבר וכיום נטושים לחלוטין. במפרץ יש עוד כמה מעיינות [תוכלו להריח אותם] כולל אחד ארוך ומבעבע שהמקומיים טוענים שאפשר לבשל בו ביצים.
מי המעיינת הזורמים מלמעלה למי הים יצרו לאורך השנים נטיפים על תצורת הסלע, ומי הים במפרץ זה תמיד חמים. בחורף טמפרטורת המים עומדת על 17-18 מעלות.
חשוב לזכור שיש בעיירה כ-80 מעיינות ורק מספר קטן מהם נגיש לציבור הרחב. כל השאר נמצאים בידיים פרטיות. כמעט כל מלון שני בעיירה נבנה סביב מעיין ומציע את האופציה של ספא טבעי וכמובן טיפולים שונים במקביל.
מהמעיינות שליד המים יש טיילת ארוכה לאורך כל העיירה המקבילה לקו המים ולאורכה תמצאו המון בתי קפה, מסעדות וברים קטנים. ברחובות הקטנים המקבילים תמצאו חנויות מגוונות.
תצפית אגיה פרסקבי Agia Paraskevi והמגדל של אדיפסוס: תחילה יש להבחין בין העיירה לוטרה אדיפסוס לכפר אדיפסוס. מדובר על שני אתרים שונים. המגדל והתצפית נמצאים במרחק של קצת פחות מ-5 קילומטרים ממרכז העיירה לוטרה אדיפסוס.
הגעה לתצפית: יוצאים מלוטרה אדיפסוס כאילו לכיוון איסטאה Istaia אבל ביציאה מהעיירה פונים לכיוון הכפר אדיפסוס. בכניסה לכפר מגיעים די מהר לכיכר המרכזית. היא לא נראית כמו כיכר רגילה אך אי אפשר לטעות, מבינים שזה מרכז הכפר. בכיכר פונים ימינה ומיד שוב ימינה לתוך כביש צר המטפס לתוך שכונת מגורים. הכביש מתפתל מעלה ויוצא מתוך שכונת המגורים. הוא לא בדיוק מושלם אך ניתן לנסוע בו עם רכב רגיל ולא צריך ג'יפ. לאורך הדרך ילווה אתכם נוף המפרץ. צריך להמשיך עם הכביש עד שמגיעים בסיום לנקודה בה צריך לפנות ימינה או שמאלה. פנו שמאלה בעקבות העצים עם הגזעים הצבועים לבן וכמעט מיד מולכם תראו את כנסיית אגיה פרסקבי.
משמאל לכנסיית אגיה פרסקבי תמצאו ספסלים ירוקים ארוכים ומיד אחריהם נמצאת נקודת התצפית על הכפר אדיפסוס, המפרץ וחוף אגיוס ניקולאוס. בימים הוא חוף מאורגן ובלילות תוסס עם ברים המלאים במקומיים ובתיירים.
כאשר תפנו את גבכם לכנסייה תראו את המגדל של אדיפסוס שהוא בעצם שרידים של מבצר ישן שהיה שם בעבר. לא שמים לב אליו כשפונים לכיוון הכנסייה.
מחפשים טברנה מקומית אמיתית לארוחת
ואסילינה Vasilina: בצפון האי אוויה יש מעין שפיץ על המפה, כמו אצבע רחבה היוצאת מהאי לכיוון צפון - מערב, אותו הכיוון ממנו יוצאות ההפלגות לליכדוניסיה.
בנסיעה לאורך קו החוף שם, אחרי הכפר קאבוס אפשר להגיע לואסילינה.
לפני שתרוצו לשם כדאי שתדעו שאומנם הדרך והנוף יפים אך הדרך לא טובה במיוחד ורצוי שתהיו עם ג'יפ. בנוסף, מדובר על התיישבות קטנטונת במיוחד עם פחות מ-20 תושבים והדבר הכי מפורסם שם זה המגדלור משנת 1892 אשר עדיין פעיל. בקיצור, מומלץ לצלמים עם ג'יפ.
הכפרים והחופים הצפוניים של אוויה:
אוריי Oreoi: לא בדיוק כפר, אלא עיירה עיירת חוף מקסימה עם שקיעות נהדרות. העיירה אוריי תוכננה ונבנתה על ידי טופוגרף בווארי בתחילת המאה ה-19.
הגעה לאוריי: כשעתיים ורבע נסיעה מחלקידה. 20 דקות מלוטרה אדיפסו. שימו לב שאתם נוסעים לפי הוראות תכנת ניווט כי השילוט הוא רק ביוונית והפניה שמאלה לעיירה יכולה להפתיע, ממש באמצע כביש שבאוויה יוגדר ככביש מהיר.
הדרך עצמה מלווה בנוף שבחלקו תעשייתי, קצת נוף ים. קצת אחרי הפניה לאוריי תראו מימנכם את השלט הראשון עם שם המקום באנגלית. ייתכן ותפספסו אותו כי מוסתר ברובו על ידי הצמחיה.
כקילומטר לאחר הכניסה הכביש מתעקל מעט ימינה, בשלב הזה תכנת הניווט תנסה להוביל אתכם למרכז העיירה כמו בכל פעם שמנווטים. וותרו עליה וסעו עם הכביש ישר עד הגעה לקו הים שם תצטרכו לפנות שמאלה [אין אפשרות לפניה ימינה עם רכב] ולמצוא חניה. מימינכם ומשמאלכם תראו שדרה של בתי קפה, טברנות, אוזריות. בעיקר מצד ימין שם תראו את המרינה.
פנו ימינה בשדרה וצעדו עד קצה המרינה שם פנו שמאלה ותוך צעדים ספורים תגיעו לעוגן של אוריי. עוגן עצום שהונח שם לפני שנים ומקשט את אזור המרינה. במרינה עצמה יש גם עמדות עגינה וטעינה לסירות וליאכטות המגיעות לאוריי. בשדרה בין מקום החניה שלכם לעוגן תמצאו את "סיפניוטיס Sifniotis"- קפה בר בסגנון ימאים חצי מיושן. ביום הוא על תקן בית קפה נחמד ובלילה הופך לבר עם עמדת די ג'יי וקוקטיילים.
אם תעברו את שדרת בתי הקפה והמרינה תגיעו לחלק ההיסטורי של העיירה. באוגוסט 1965 מצאו במי הים של אוריי פסל שיש ענקי בצורת שור מהתקופה ההלניסטית. כיום השור הענקי יושב בארון תצוגה ליד כנסיית סוטירוס, ממש ליד הנמל יחד עם עוד כמה ממצאים ארכיאולוגיים.
חלק היסטורי נוסף בעיירה אוריי הוא המבצר של אוריי - טירת אגיוס ואסילאוס Agios Vassileos Castle. אחרי הכניסה לעיירה יש שלט חום קטן עם כיתוב צהוב ביוונית וכיתוב לבן באנגלית המפנה ימינה לטירה. נסיעה קצרה והכביש נגמר והדרך הופכת להיות דרך עפר ואבנים. בינינו, חבל על המאמץ, הרי לא עומדת שם טירה מפוארת רק כמה אבנים וחבל להרוס את הרכב בשביל כמה אבנים.
קאנאטאדיקה/קנטדיקה Kanatadika: שם ארוך וקצת מסורבל עבורנו אבל מקום בדיוק כמו שאנחנו אוהבים. יפה, קצת מבודד, אותנטי עם נוף נהדר ושקיעות מצוינות.
לרוב, תכנות הניווט מובילות למרכז המקום אליו אנו מבקשים להגיע. כשזה נוגע לקנטדיקה זה לא עובד ככה, הניווט יוביל אתכם ישירות לחוף הים! והדרך? מרחק הנסיעה מאוריי למשל לקאנאטאדיקה הוא כ-10 ק"מ ולפחות לאורך של כ-5 ק"מ אתם תרגישו שאתם נוסעים בחצר האחורית של מישהו ישירות לתוך חוף הים הפרטי שלו.
הדרך [אם לא נוסעים לאורך קו החוף] מלווה במאות אם לא אלפי עצי זית, מספר בתים פרטיים גדולים המרוחקים אחד מהשני מרחק ניכר. החוף הוא חוף אבנים/חלוקי נחל ואם תעמדו מול המים תוכלו לראות מולכם מימין את טריקרי Trikeri, (השפיץ הדרומי של חצי האי פיליון), ומשמאל את האי הקטן הנקרא ארגירוניסו Argironiso.
פפקי Pefki: אם אתם במוד של כפרים/עיירות חוף יווניות אוריי וקאנאטאדיקה הן התחלה מצוינת. מקנטדיקה תוכלו להמשיך לפפקי. כ-20-25 דקות נסיעה. הנסיעה תהיה יציאה מטווח הים וכניסה קלה לאזור הררי לזמן קצר. לאחר מכן חזורים לכביש בו רואים את הים.
מהכביש הראשי פונים שמאלה כדי להגיע לפפקי, יש שילוט. אחרי הפניה מבינים מהיכן הגיע השם פפקי. משמעות השם היא אורן, עץ אורן וכשפונים להיכנס לפפקי נוסעים בכביש מוקף באורנים עד הגעה לקו הים.
כמו באוריי, גם כאן יש נמל קטן ושדרה עם בתי קפה וטברנות ממש מול הים רק שבפפקי השדרה הזו ממשיכה וממשיכה ולא נגמרת. לאורך כל השדרה תמצאו עצים המעטרים אותה ובצילם ספסלי ישיבה קטנים מדי פעם. אנחנו מאוהבים!
בפפקי יש את אחד החופים הכי ארוכים באי אוויה. רצועת חוף באורך של כ-2 ק"מ כאשר רוב רצועת החוף היא חוף מאורגן עם שמשיות ומיטות שיזוף וכמובן עם הלהיט של חופי אוויה - כדורעף חופים.
הכפר ואסיליקה Vassilika וחוף פסארופולי Psaropouli: אם כבר להתאהב אז זה המקום. אם נוסעים אליו מפפקי הנסיעה מתרחקת/מתקרבת כל הזמן מקו הים ומרגישה יותר כמו נסיעה הררית. נוסעים דרך הכפרים אגריובוטאנו Agriovotano ואליניקה Ellinika.
הכפר עצמו נחמד ובתכלס ההיי לייט היחיד שלו הוא המגדלור של ואסיליקה. המגדלור הננסי שלא ברור אם הוא אמיתי או לא ממוקם בשורת הבתים מול חוף הים וזו הסיבה העיקרית להגיע למקום הזה. עוברים את הכפר ונוסעים עד קו הים שם תמצאו 2 וחצי טברנות ורצועת חוף ארוכה. לא כמו פפקי אך ארוכה מספיק.
חוף פסארופולי הוא מסוג המקומות אליהם רוצים להגיע כשחולמים על חופשה יוונית אותנטית. המקום מקסים ולא לחינם נחשב לאחד החופים הפופולריים של המקומיים בצפון אוויה.
אם תתעקשו הם גם יגלו לכם שמחוף פסארופולי שי בקיץ הפלגות לאי סקיאתוס.
מזרח אוויה: כנראה הצד הכי יפה של האי אוויה אך קשה לגלות זאת. כבישים בצד המזרחי של אוויה הם למעשה דרכי עפר המצריכות רכבים מסוג 4X4 וזה לא בגדר המלצה אלא חובה למי שרוצה לחקור את הצד הזה.
ההמלצה שלנו לתכנון נכון של זמנים, במיוחד כשזה נוגע לצד המזרחי. אין בו הרבה אופציות ללינה, הוא יותר מתאים ליום טיול בו יוצאים מוקדם בבוקר, מגלים חוף או שניים מהחופים המהממים שם וחוזרים למלון לפני שמחשיך. יום כזה מתאים לימי הקיץ, לשיא העונה ולא מחוץ לעונה כי אז מחשיך מוקדם יותר.
אגיה אנה Agia Anna: אם כבר לטעום מהצד המזרחי אז זה המקום, ובכלל כפי שציינו אין הרבה אופציות. באופן די מפתיע אגיה אנה מציע אפשרויות לכל סוגי המטיילים. מחובבי האוהלים והקמפינג ועד למלון יוקרתי במיוחד.
אם תכננתם להגיע ישירות לאגיה אנה אל תגיעו מחלקידה, מיותר. תכננו כך שתגיעו לאי אוויה מצפון ותיסעו משם ישירות לאגיה אנה. אם אתם מגיעים מלוטרה אדיפסו סעו דרך לימני, הכבישים טובים יותר.
המלצת הצוות: אם סיימתם את הטיול/חופשה באוויה ויש לכם לילה אחרון באי ולא בא לכם לנסוע המון בבוקר למחרת, אנו ממליצים לנסוע לחלקידה, לחצות את הגשר הישן ומשם להמשיך לאגיוס מינאס Agios Minas. שכונה נחמדה ומפתיעה מחוץ לגבולות חלקידה הסואנת.
מגיעים לאגיוס מינאס תוך כמה דקות מחלקידה, הדרך מפתיעה, השכונה היא שכונה של בתים פרטיים, חלקם בגודל מפלצתי, מוקפים במצלמות ובמערכות אבטחה ונראה שנבנו לפני פרוץ המשבר הכלכלי ביוון. השכונה שקטה במיוחד, יושבת סמוך למפרץ מקסים עם חוף קטן, טברנה, ציפוראדיקו ונוף של חלקידה מצדו השני של הים.
ראו גם השקעות נדל"ן באוויה ראו גם אורופוס
לא מתאתם את מבוקשכם בין המומלצים?
מוזמנים לשלוח לנו פניה ולפרט תאריכים, הרכב חדרים ודגשים ונשמח לעזור עם חיפוש מקום הלינה המתאים
זקוקים להמלצה על מלון באי אוויה?
השאירו פנייה לצוות השרות של אתר יוון והאיים ונשמח לעזור, השרות ללא תשלום.