האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול ביוון
Greece and the islands- אתר יוון והאיים
עמוד הבית » שוק הפשפשים yussuroum אתונה

שוק הפשפשים yussuroum אתונה

שוק הפשפשים yussuroum אתונה

שוק הפשפשים והעתיקות במונאסטיראקי אתונה – הנקודה היהודית
מאת : ארנון אריאלי.

תושבי אתונה משתמשים בביטוי "יוסורום" yussuroum"", כאשר הם מתכוונים לערוך קניות או לבקר באזור שוק הפשפשים, אך רובם אינם מודעים לכך כי מדובר למעשה בשם המשפחה היהודי של משפחת ישורון לדורותיה אשר יסדה את השוק וברבות הימים הפך שמה למילה נרדפת לשוק הפשפשים והעתיקות של אתונה שמרכזו נמצא בכיכר אביסיניאס מאז שנת 1910. על תולדותיה וקורותיה של משפחת ישורון, בסקירה שלפניכם.

בדומה למרבית המשפחות היהודיות ביוון, שורשיה של משפחת ישורון הם מספרד. בעקבות גירוש יהודי ספרד בשנת 1492 הגיעה משפחת ישורון לסמירני (כיום איזמיר אשר בטורקיה) וחיה תחת שלטונה של האימפריה העותמנית. דורות רבים לאחר מכן עם הקמתה של יוון העצמאית וסיום המלחמה בשנת 1832, מחליט יצחק ישורון לעזוב את איזמיר ולעבור לאי חיוס ולאחר מכן לאי קיטנוס.

סיפור המעשה מתחיל עם בוהור ישורון בנו של יצחק אשר מהגר לאתונה בשנת 1863, בוהור היה חייט במקצועו, הוא מתמקם ופותח עסק ברחוב ארמו בפינת רחוב קריאסקאקי 1 במרחק של מטרים ספורים ממרכזו של שוק הפשפשים דהיום, שטח שהפך ברבות הימים לטבורו של הרובע היהודי העתיק אשר השתרע משם לכיוון שכונת פסירי ועד לרחוב מלידוני שם נמצא כיום בית הכנסת המרכזי של אתונה. באותה עת המצב הכלכלי היה בכי רע והלקוחות העדיפו לקנות ביגוד מיד שנייה, עקב כך מחליט החייט בוהור יוסורום לגוון את פרנסתו והחל למכור בגדים מיד שנייה בכל יום ראשון בכיכר אביסיניאס הממוקמת בסמוך לחנותו. לאחר מותו של בוהור יוסורום בשנת 1877, לוקח איליאס בנו את המושכות ומפתח את העסק של אביו. עד מהרה הוא מבסס את מעמדו כאחד מעמודי התווך של הקהילה היהודית. במקביל לכך מתפתח סביב המקום אזור של סחר בעתיקות וחפצים משומשים. נח יוסורום גם הוא בנו של בוהור עובר לעיר סלוניקי ואף הוא עושה חיל בעסקיו, כל זאת עד לשנת 1917 בה התחוללה בסלוניקי השרפה הגדולה  שכילתה גם את כל רכושו של נח אשר נאלץ לחזור לאתונה. הוא מתמקם ברחוב ארמו  84 מול כיכר מונאסטיראקי מרחק קצר מביתו של אביו ומצטרף לעסק המשפחתי. אנו מדלגים 100 שנים קדימה לאירוע הוקרה שנערך בחודש אוקטובר 2015 על ידי הקהילה היהודית באתונה לכבודו של משה ישורון מואיז יוסורום בפי היוונים הלא הוא בנו הבכור של נח ונכדו של בוהור ישורון. אירוע הוקרה לציון עשרות שנים של התנדבות ותרומה לקהילה היהודית. משה ישורון בן 98 כיום ובעל זכרון חד כתער, הוא סיפר באותו מעמד הוקרה כי זמן קצר לאחר חזרתו של אביו נח מסלוניקי לאתונה הוא הקים יחד עם שותפו היווני ספירוס קורוסיס עסק שהתמחה ברכישות של ציוד ממכירות פומביות, הוא נדד למרחקים מצרפת ועד למצרים ולכל מקום בו נמצאו כוחות צבא של "מדינות ההסכמה" בעיקר מצרפת ובריטניה ורכש מהם עודפים של ציוד צבאי בעיקר  מדים צבאיים ואוהלים. בהמשך דרכו  סביב שנת 1925 הוא גרף רווחים גדולים ביותר לאחר שמכר סחורות אותן רכש במכירה פומבית של הארמון המלכותי הישן, אותו ארמון הניצב כיום בכיכר סינטאגמה ומשמש כבניין הפרלמנט. כיאה לאדם אמיד ומכובד הוא בנה את ביתו המהודר בשכונת טיסיו הסמוכה ואף קישט בגאווה רבה את מרפסת הבית בתבליט של מגן דוד ענק. משה מואיז ישורון הוא פטריוט יווני שהשתתף בשנת 1941 בקרב הגדול באי כרתים אל מול הכובשים הנאצים, משך כל זמן שרותו הצבאי הסתיר את זהותו היהודית מפני חבריו לנשק ואימץ לעצמו שם יווני יורגוס גזיס, זאת במידה ויפול בשבי הגרמני. לאחר המלחמה הוא הצטרף לחזית השחרור הלאומית ולחם לצד הצבא היווני כנגד כוחות ההתנגדות של מלחמת האזרחים, הוא הלוחם היהודי האחרון שנותר בחיים מתוך 650 החיילים היהודים שהשתתפו באותה מלחמה עקובה מדם. לאחר מכן פנה משה ללימודי רפואה ושיניים ועסק בכך עד פרישתו. הוא התגורר שנים רבות במבנה אותו רכש סבו בוהור ישורון. באותו מבנה שכנו משך שנים רבות בית הכנסת המרכזי של יהודי אתונה ובית הקהילה היהודית. המבנה ניצב על תילו עד עצם היום הזה בלב הרובע המסחרי של אתונה ברחוב ארמו פינת קריאסקאקי 1 אל מול שוק הפשפשים בכיכר אביסיניאס אשר השם "יוסורום" הפך למילה נרדפת של השוק והאזור של חנויות העתיקות שסובב אותו.

שוק הפשפשים פועל כיום משך כל ימות השבוע, אך יום ראשון הוא היום הרשמי של השוק אז הוא הופך לצפוף, צבעוני וססגוני יותר, בנוסף לחנויות המצויות שם דרך קבע מתנקזים למקום סוחרים ורוכלים ניידים המציעים את מרכולתם וקהל רב של מקומיים ותיירים זורם למקום לאורך כל שעות היום. ניתן למצוא בו פריטים מוזרים ונדירים החל ממכשירי קשר צבאיים שזמנם עבר ועד למטבעות עתיקים, תקליטי ויניל, רהיטים וכלי בית ומטבח עתיקים. לסיכום, כאשר תבקרו באתונה ותגיעו ל"יוסורום" תוכלו לתרום למקומיים מהידע שלכם אודות הנקודה היהודית בנוגע להיסטוריה של אזור שוק הפשפשים  שהיא גם חלק מהעבר שלנו במקרה זה.

ראו עוד נושאים על אתונה :

+ מלונות מומלצים באתונה
+ חברה מומלצת לסיורים מודרכים באתונה
+ 10 הדברים שאסור לפספס בביקור שלכם באתונה
+ 10 המיקומים שאסור לפספס ביוון
+ הכל על אתונה באתר יוון והאיים
+ מלונות מומלצים בריביירה של אתונה, ווליגמני, סוניון, גליפאדה

 
צריכים עזרה, המלצה על מלון או על יעד ביוון, רוצים לצאת לטיול בוטיק מיוחד ליוון, עזרה בנושא אתונה או כל שאלה או בקשה שיש לכם בנושא חופשה או טיול ביוון, השאירו פנייה לשרות הלקוחות של אתר יוון והאיים, אנשי השרות של פורטל התיירות הגדול בישראל ישמחו לענות לכם על כל שאלה רלוונטית ולתת לכם המלצות ומידע, השרות חינמי, יאסו!

ראו טיסות לאתונה במחיר מיוחד והזמנה קלה ומאובטחת עם מנוע חיפוש הטיסות הבטוח ביותר בישראל של פלייט בוקינג  - הזמנת טיסה לאתונה





Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il