האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול ביוון
Greece and the islands- אתר יוון והאיים
עמוד הבית » מזון ללא גלוטן ביוון

מזון ללא גלוטן ביוון

מזון ללא גלוטן ביוון

מזון ללא גלוטן ביוון

הקדמה: מאמר קצר זה נועד בעיקר לגבי המודעות ביוון לנושא צליאק, וכן כדי לדעת להגיד ביוונית את המילים "ללא גלוטן".
עדיין חולי צליאק צריכים לאכול מזון שהוכן באזור נקי מגלוטן. קרש חיתוך ללחם לא מתאים לחיתוך סלט. מסננת לסינון פסטה רגילה לא מתאימה לסינון פסטה ללא גלוטן. כפות עץ ובכללי כלי בישול מעץ לא מתאימים לבישול לחולי צליאק. בשונה משאר מדינות אירופה הנושא הזה מורכב יותר ביוון, מאחר ולא ניתן פרקטית שבכל המטבחים ביוון, יהיה מטבח נפרד לחולי צליאק. לכן אוכלוסייה זו צריכה להפעיל את שיקול הדעת שלה ולהיערך בהתאם.
מאמר זה אינו מחקר מדעי, אלא מספק כמה טיפים בנושא מזון ללא גולטן ביוו.

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


חולי צליאק רבים הנמנעים ממזונות ללא גלוטן חוששים לפעמים לטייל בחו"ל, בגלל הרצון להימנע מבעיות הנובעות מחוסר היכרות עם השפה, התרבות והאוכל המקומי. אנו באתר יוון והאיים ריכזנו בעמוד זה מידע לחולי צליאק ולאוכלים מזונות ללא גלוטן הרוצים לטייל ביוון.
מזון ללא גלוטן הוא מזון המתאים לחולי צליאק וגם לאלו המעדיפים לאכול ללא גלוטן, בגלל דיאטה או שינויים תזונתיים כלשהם. גלוטן הוא חלבון המצוי במרכיבי חיטה ודגנים. אצל חולי צליאק הנחשפים לגלוטן נוצרת תגובה דלקתית בגוף, תגובה אשר בעצם גורמת למערכת החיסונית שלהם לתקוף את המעי הדק. בעקבות כך חולי צליאק צריכים להימנע באופן קפדני ומוחלט מאכילת מזונות המכילים גלוטן לכל חייהם.

בארץ המון מאפיות כבר למדו להכיר את הנושא, ובעקבות כך גם מכינים לחמים ופיתות ללא גלוטן. גם ביוון כמו בישראל למדו להכין במאפיות המקומיות מוצרים ללא גלוטן. חלופות ללא גלוטן ניתן למצוא בצורת קמחים שונים ללא גלוטן כמו: קמח תפוחי אדמה, קמח תירס, קורנפלור ואפילו קמח חומוס המתאים גם לטבעונים ונפוץ מאד בשימוש ביוון. בישראל חלק מהמוצרים בחנויות/סופרמרקטים מסומנים בתוויות אם מכילים גלוטן/לא מכילים גלוטן/ייתכן ומכילים גלוטן.  לצערנו לא כל היצרנים מציינים זאת וביוון כמו בישראל אותן בעיות, רק שביוון גם אם תמצאו סימון על התוויות ב-99% מהמקרים הוא יהיה ביוונית לכן תצטרכו לגשת לאחד המוכרים או לקופה הראשית כדי לוודא. היוונים ישמחו לעזור ואל דאגה, גם אם הם לא דוברי אנגלית הם עדיין מבינים את המילה גלוטן, אחרי הכל מקורה בשפה היוונית. במידה ולא הבינו אתכם או שאתם רוצים להיות בטוחים במאת האחוזים שננו את צמד המילים הבא: חוריס גלוטן Choris Gluten. זה כבר יעשה את העבודה.



במסעדות/טברנות יווניות הימנעו מהלחם ושימו לב להמלצות שלנו בעמוד זה. התפריט היווני מתבסס ברובו על סלטים מירקות טריים, בשר על הגריל והרבה ממנו ומנות אוכל מבושל. כמובן שיש תוספות שונות או הרבה מוצרים מהם רצוי וצריך להימנע. אנו סומכים על חולי הצליאק או הנמנעים ממזונות ללא גלוטן לדעת מה טוב להם ומה לא' אך בכל זאת החלטנו לכתוב לכם כאן מעט מידע כללי על האוכל ללא גלוטן ביוון/ שימו לב שלא תוכלו לדעת אם בקרש החיתוך שנחתך עליו בבוקר לחם, נחתך עכשיו סלט, לכן ייתכן וכל המידע וההמלצות על מאכלים ללא גלוטן בעמוד זה אינו רלוונטי לרוב חולי הצליאק, והוא מתאים יותר "לנמנעים מגלוטן" ופחות לחולי צליאק שיצטרכו להפעיל שיקול דעת. היוונים מגלים סבלנות ונכונות לעזור.

עדכנו את מילון המאכלים היווניים עם סימון המנות שאינן מכילות גלוטן. למעבר למילון לחצו: מילון המאכלים היווניים
יש המעדיפים להגיש את מה שנקרא Gluten Free Restaurant Card - להדפסת הכרטיס ביוונית לחצו פה: כרטיס מסעדות ללא גלוטן 

סלוניקי ללא גלוטן
המודעות לצליאק בסלוניקי בחיתוליה, ופעמים רבות כשתשאלו במסעדה איזו מנה היא "חוריס גלוטני" (ללא גלוטן) המלצר המבולבל ירוץ לשאול את הממונה, ולא בטוח שיחזור עם תשובה חד משמעית ובטוחה. מקומות מסויימים, כמו בארץ, יעדיפו לומר לכם שאין להם שום דבר ללא גלוטן בכדי להיות על הצד הבטוח, למרות שבוודאות תוכלו למצוא סלט יווני או אורז שיהיו נקיים ובטוחים לאכילה.

גם אם אתם מה"מחפפים" שאוכלים "עלול להכיל" – בסלוניקי אל תסמכו על הידע הקולינרי שלכם! מה שאינו מכיל גלוטן בדרך כלל יכול להתגלות גלוטני במיוחד. כך, למשל, עוגיות המקרון הצרפתיות המפורסמות, העשויות מקמח שקדים בלבד והינן בטוחות למאכל לצליאקים ברחבי העולם – בסלוניקי עשויות עם קמח חיטה! למעשה, יש רק מקום אחד ובו עוגיות המקרון אינן מכילות גלוטן (חוץ מאלו שבטעם קקאו, משום מה), והן בכלל מיובאות מצרפת ולא מיוצרות במקום. MAISON DU MACARON היא חנות קטנה ומתוקה, אך נטולת הווי יווני לחלוטין.

לא רחוק ממנה, ממש על הטיילת, תוכלו למצוא את PIZZA BASILICO המציעה פיצות ללא גלוטן בשני טעמים (פיצה מרגריטה ופיצה עם חזה עוף). הפיצות טעימות להפליא, המיקום מושלם – אוכלים ומשקיפים על הטיילת. השירות איטי. נורא איטי. לבוא רגועים עם ערימה של סבלנות.

באיזור הבילויים לדאדיקה תוכלו למצוא את ה Dubliner, עם תפריט שלם ונפרד ללא גלוטן (צריך לבקש מהמלצר, לא מוגש לאורחים כברירת מחדל).

ואם בכל זאת חשקה נפשכם בפחמימות יווניות אותנטיות כגון בוגצה או טירופיתה, או במאכלי חגים עונתיים כמו קולרקיה ומלומקרונה של הכריסמס – תוכלו למצוא אותם באחד מהסניפים של Paradosiako או של GATIDIS הפזורים ברחבי העיר. אלו הן שתי רשתות של מאפיות המספקות סחורה די דומה. מעבר למה שתוכלו למצוא על המדפים תוכלו לשאול את המוכרים על המאכלים הקפואים ללא גלוטן (KATAPSIGMENA PROYONDA HORIS GLUTENI) תופתעו לגלות פיצה, רביולי, לחמניות ושאר מאפים הדורשים חימום קל במיקרו או בתנור. GATIDIS, לרוב, עשירה יותר במבחר.

אולי תופתעו לפעמים כשהמוכרים יציעו לכם בנוסף לקבלה "אישור רכישה" מיוחד. כתיירים אין לכם צורך בו, אבל הצליאקים המקומיים מקבלים החזר מהרשויות על קניות של מוצרים ללא גלוטן (הלוואי עלינו!).

ברשתות הסופרמרקטים הגדולות קיימים גם, כמובן, מוצרים ללא גלוטן, אך לרוב הם מפוזרים בין שאר המוצרים, ובשביל לאתר אותם תידרשו לפעמים ליכולות קריאה ביוונית, כיוון שהסימון לא בהכרח יהיה באנגלית. הרשת היחידה שהשכילה להקדיש למוצרים אלו מדף נפרד היא MASOUTIS. תשאלו את אחד מאנשי הצוות והם כבר יכוונו אותכם למדפים היעודיים. אל תצפו לשפע שאנחנו רגילים אליו ברשתות הישראליות, אבל היי, הם רק בהתחלה...

הרבה חנויות טבע יוכלו להציע לכם מוצרים ללא גלוטן, אך לא כולן. המחירים, אגב, לא תמיד זולים יותר מהמחירים אליהם אנו רגילים בארץ.

.

.

מסעדות שממש שמות דגש על מנות ללא גלוטן הן לרוב מסעדות צמחוניות/טבעוניות - אלה מתחילות לתפוס תאוצה ביוון (עדיין בעיקר בערים הגדולות או באיזורים מתויירים). גם מסעדות שהן לא טבעוניות מגלות מודעות גדלה לנושא.

Da Giovanni Aglio e Olio
באי קורפו, בקורפו סיטי, מגישים פיצה ללא גלוטן, ויש אומרים שהיא מעולה.
כתובת: Kapodistriou 6, Kerkira 

Cuore Rosso
בלב פריקיה שבאי פארוס, במסעדה איטלקית מעולה יש גם תפרטי Gluten Free מיוחד
כתובת: Skopa / Old Town, Paros



סלטים
סלטים הם לא בעיה כל עוד הם מורכבים מירקות טריים. סלטים עם ירקות מבושלים או ירקות מטוגנים או אפילו סלטים עם רוטב יכולים להכיל גלוטן.  להלן מספר דוגמאות לסלטים ביוון שלא מכילים גלוטן: בראש וראשונה הסלט היווני הידוע, סלט מירקות טריים. כנ"ל גם סלט חסה המגיע לרוב עם בצל טרי, סלט עגבניות, סלט מעורב המכיל חסה וגזר ולעתים גם כרוב. בהרבה טברנות תמצאו גם את הסלט שנקרא "פוליטיקי Politiki" המצוין המכיל 2 סוגי כרוב, גזר, פלפל, צלפים, פטרוזיליה וסלרי. סלט נוסף מצוין הוא סלא הנקרא בפשטות "סלט שעועית העין השחורה" Mavromatika salad - וכמו שאתם מבינים הוא נקרא על שם סוג השעועית הקיים בסלט, מה שאנחנו מכירים כלוביה.


אוכל מבושל
במקרה של אוכל מבושל רצוי להיזהר מעט' כי האוכל מכיל תבלינים ולעתים חלקם לא תבלינים טריים אלא מיובשים' וייתכן כי הם מהולים בקמח או שבתהליך הייצור התווסף להם גלוטן. מנות ראשונות מבושלות/אפויות היכולות להתאים לחולי צליאק או לנמנעים ממזון עם גלוטן הן מנות השעועית הגדולה למשל, שעועית לימה או גרגרי החומוס הענקיים. בחלק מהטברנות מכינים אותן עם תרד וחלק מכינים עם רוטב עגבניות. חלק מבשלים אותן' אך הרוב אופים בתנור ובכל מקרה ברוב המקרים התבלינים הם בעצם הירקות במנה. יש לשים לב כי חלק מהטברנות מכינים את השעועית מתובלת במעט קינמון. בכל מקרה תמיש יש לבדוק עם הבשלנית המקומית מה התבלינים בהם השתמשה.

מנות נוספות מבושלות המתאימות לאוכלים מזון ללא גלוטן:

אימאם Emam - המנה הידועה של החצילים הצלויים עם העגבניות

בריאם Briam - מנת ירקות אפויים בתנור, ירקות כמו גזר, תפוחי אדמה, קישואים, בצל, פלפלים ועגבניות. כל מטבח והווריאציה שלו למנה.

גמיסטה Gemista - מנת הממולאים, עגבניות ופלפלים. מנה זו מתאימה ברוב המקרים גם לצמחוניים כי ביותר מחצי יוון מכינים את הממולאים ללא בשר, הירקות ממולאים באורז וירק בלבד. גם כאן לכל מטבח יש את הווריאציה שלו. באי סיפנוס למשל תמצאו את הירקות ממולאים באורז עם צימוקים ההופכים את המנה למעט מתקתקה.


בשר
הדבר הכי בטוח לנמנעים ממזונות עם גלוטן הוא לאכול ירקות טריים ופירות בלבד, אך לא ניתן לחיות וליהנות רק מפירות וירקות.
אם כבר נכנסתם לטברנה ביוון דעו כי מעבר לסלטים ולכמה מנות ראשונות מבושלות אתם יכולים לאכול גם דגים ובשר [טרי, לא קפוא או מעובד] על הגריל עם הסתייגות קלה - הימנעו לחלוטין מנקניקיות או כמו שרצוי להגיד ביוונית: חוריס לוקניקו Choris Loukaniko.


קינוחים
דבר נוסף שתצטרכו להימנע ממנו הוא הקינוחים כמובן. לצערנו הרב' רוב הקינוחים היווניים מכילים גלוטן.
הקינוח היחידי המותר ביוון לאוכלים מזון ללא גלוטן הוא היוגורט המקומי עם דבש או עם המתוקים המקומיים שהם בעצם פירות [לעתים ירקות] שהמאמות היווניות הכינו.


אלכוהול
אם אתם רוצים לשתות אלכוהול ביוון אז תרגישו חופשי לשתות את הציפורו Tsipouro, האלכוהול המקומי המיוצר בתהליך של תסיסת ענבים בלבד ללא שום תוספות. הימנעו מאוזו, חלק מהיצרנים מוסיפים לאוזו תבלינים שונים ולכן לא ניתן לדעת במאת האחוזים כי האוזו בטוח עבור הנמנעים מגלוטן.


אל תחששו להסביר ליוונים בטברנות מה הבעיה ומה אתם צריכים/ הם ישמחו מאוד לסייע כי הם אוהבים אוכל ואוהבים ליהנות מאוכל טוב' לכן הם גם רוצים שאחרים ייהנו. אם הם יוכלו הם ישנו את המנות עבורכם, הם ישתדלו להתאים לכם מנות ללא גלוטן ואפילו יטרחו להכין לכם משהו אקסטרה רק כדי שתוכלו להנות מהאוכל היווני. זו מעין טפיחה על השכם עבורם לדעת שמישהו יצא מרוצה מהטברנה שלהם. כדי להיות יותר בטוחים לגבי מה אתם יכולים לאכול ביוון כנסו לעמוד המאכלים היווניים שלנו ותמצאו שם רשימה של מעל 100 מאכלים יווניים עם פירוט קל לידם של מה הם מכילים ואפילו עם סימון המנות כצמחוניות ו/או טבעוניות. כדי להיות הכי בטוחים כנסו לטברנה המקומית, חייכו, אמרו יאסאס Yasas ושאלו בנחמדות מה מכילה המנה אותה אתם רוצים להזמין.

מה שבטוח, לא תצאו רעבים מיוון.


צילום : סיון זמיר


יש לכם עוד שאלות בנושא, רוצים אולי לצאת לטיול בוטיק מאורגן שאנחנו נדאג לכל נושא הגלוטן מראש? או כל שאלה אחרת הקשורה לטיולים ביוון בכלל ולנושא רגישות לגולטן בפרט, השאירו פנייה בשרות הלקוחות שלנו ונשמח לסייע : שרות לקוחות יוון והאים


Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il