בעמוד זה ראו מידע על בתי כנסת ביוון וכן ראו את הקישורים הבאים לעמודי מידע רלוונטים נוספים באתר יוון והאיים ואתרי הלווין שלנו, אם יש לכם שאלה, ברור או בקשה נשמח לעזור בכל מידע הקשור ליהדות יוון או אוכל כשר ביוון, השתמשו בטופס יצירת הקשר בבסיס עמוד זה, בהצלחה.
מטיילים רבים, וגם כאלה שאינם נוהגים לפקוד את בית הכנסת בארץ כחלק מהשגרה, אוהבים לבקר בבתי כנסת בעת ביקורם בחו"ל, כי אלה תמיד נושאים איתם סיפור ופיסת היסטוריה. בתי הכנסת שימשו ומשמשים כמוסד המרכזי סביבו התנהלו חיי הקהילה ובתי הכנסת משמרים זיכרון זה ומהווים ביקור מרגש. ביוון טרום מלחמת העולם השניה, החל מהמאה הראשונה לפני הספירה, התקיימו קהילות יהודיות פעילות וגדולות ואלה כללו לפחות בית כנסת אחד לכל קהילה.
שרידי בית הכנסת העתיק ביותר ביוון (מהמאה הראשונה לפני הספירה) נתגלה בדלוס Delos, אי קיקלאדי חשוב שכיום אינו מיושב וניתן לבקר בו במסגרת חופשה באי מיקונוס. שרידי בית כנסת עתיק נוסף מהמאה הרביעית לספירה, נתגלה באי אגינה Aigina בו רצפת פסיפס מרהיבה. גם באגורה באתונה נתגלו שרידים המיוחסים לבית כנסת קדום מהתקופה הוויזיגוטית מהמאה הרביעית לספירה.
טרום מלחמת העולם השנייה חיו ביוון 33 קהילות יהודיות פעילות ועשרות בתי כנסת ב: סלוניקי, אתונה, קוואלה, רודוס. קורפו, יואנינה, דרמה, לריסה, דידימוטיכו, קסטוריה, וולוס, ווריה, קומוטיני, קסנתי, סרס, טריקלה, פלורינה, ארטה, חלקיס, חאניה, פטרה, קרדיצה, אגריניון, זקינטוס, פרבזה, נאה אורסטיאדה, קוס, אלכסנדרופוליס, לנגאדה, קטריני, נאוסה, סופלי, הירקליון.
חלקן רומניוטיות (קהילות עתיקות מימי רומא) חלקן קהילות ספרדיות, מימי גירוש ספרד והיו אף קהילות מאשכנז.
למעלה ממאה בתי כנסת שימשו את הקהילות השונות ברחבי יוון, בסלוניקי בלבד היו למעלה מ–50 בתי כנסת פעילים. רוב בתי הכנסת האלה הוחרבו ע"י הנאצים במהלך המלחמה. כיום 70 שנה אחרי, רק כ-10 בתי כנסת עדיין פעילים בכל יוון. הפעילות מועטה בגלל דלדול במספר היהודים המתגוררים במקום, מה שהביא גם לסגירתם של חלק מבתי הכנסת שכן שרדו את המלחמה. נכון להיום קיימים ביוון בתי כנסת במיקומים הללו: 2 באתונה , 2 בסלוניקי, 1 בלריסה, 1 בטריקלה, 1 ביואנינה, 1 בוולוס, 1 ברודוס, 1 בחאניה כרתים, 1 בקורפו. אך לא כולם פעילים עקב היעדר קהילה יהודית באיזור.
רשימת בתי הכנסת ביוון כיום:
אתונה Athens
במתחם מאובטח בשכונת Psyri, שוכנים זה לצד זה שני בתי הכנסת האחרונים שנותרו באתונה. בית הכנסת 'עץ חיים' הוא הוותיק יותר, משנת 1890 והוא משמש לתפילות בזמן הימים הנוראיים ולאירועים משפחתיים פרטיים של יהודי אתונה. בית הכנסת החדש יותר, 'בית שלום', משמש לתפילות שחרית בימי שני וחמישי וכן בערב שבת למנחה וקבלת שבת ובשבת לשחרית, מנחה וערבית. במתחם נמצאים גם משרדי הקהילה היהודית וכן אנדטה לזכר יהדות יוון שנספתה בשואה. מטעמי בטיחות ניתן לתאם ביקור בבית הכנסת רק באמצעות שליחת פקס עם צילום הדרכון - מספר הפקס: 30-210-3220761.
כתובת: בית שלום: Melidoni 5 - עץ חיים: Melidoni 8 טלפון: 30-210-325287/823
באתונה פועל גם בית חבד, לפרטים לחצו כאן
להזמנת מלון באתונה
סלוניקי Thessaloniki
הקהילה היהודית בסלוניקי היתה הגדולה והפעילה ביותר ביוון טרום מלחמת העולם השניה. העיר עשירה בהיסטוריה יהודית. ראו סיורים בדגש על יהדות סלוניקי. בעיר פועלים כיום שני בתי כנסת וכן שלוחה של בית חב"ד (פועל במלון Astoria במרכז העיר). בית הכנסת מונסטיריוטון Monastirioton מ-1927 הוא בית הכנסת היחיד שלא נפגע בעת מלחמת העולם השניה משום ששימש כמחסן של הצלב האדום. עומת זאת הוא ניזוק בעת רעידת אדמה ב-1978 אך שופץ ופעיל בחגים, בשבתות ובערבי שישי.
כתובת: Syggrou 35 טלפון: 30-2310-275701+
ובית הכנסת 'יד לזיכרון', שפועל במתחם משרדי הקהילה היהודית של סלוניקי, הוקם בשנת 1984 לזכר יהדות סלוניקי שנספתה בשואה. בית הכנסת פעיל בימי שני וחמישי בזמני תפילות שחרית, מנחה וערבית, בימי שבת ובערב שבת למנחה וקבלת שבת.
כתובת: Vasileos Irakleiou 26 טלפון: 30-2310-275701+
בית חב"ד השוכן במלון אסטוריה מציע מסעדה כשרה הפועלת בחודשי הקיץ מרץ-אוקטובר בשעות: 14:00-22:00 ובחורף מציע מנות מוכנות קפואות. וכן מארח ארוחות חג מיוחדות. בתיאום מראש בוואטסאפ: 058-4354770.
כתובת: Salaminos 9, Astoria Hotel
להזמנת מלון בסלוניקי
לריסה Larissa
בית הכנסת בלריסה, נבנה במאה ה-19 והוא היחיד ששרד את המלחמה מתוך שבעת בתי הכנסת שפעלו בעיר טרום מלחה"ע השניה. אף הוא ניזוק קשות בעת המלחמה אך שופץ ושוחזר וכיום פעיל בעיקר בחגים ולאירועים פרטיים וכן לקבלת שבת ולתפילת שחרית בשבת בבוקר.
כתובת: Kentavron 29 טלפון: 30-2410-532965+
להזמנת מלון בלריסה
טריקלה Trikala
עדויות לקהילה יהודית בטריקלה יש עוד מהתקופה הביזאנטית. ברובע היהודי שהתקיים בטריקלה טרום מלחה"ע ה-2, פעלו בתי כנסת רומניוטים, ספרדים ואשכנזים וקיימו קהילות פעילות. בית הכנסת היחיד ששרד הוא זה שפעיל עד היום, על חורבותיו של בית הכנסת 'קהל קדוש' עתיק היומין נבנה ב-1930 בית הכנסת החדש, אך זה נבזז והוסב לאורווה על ידי הנאצים. לאחר המלחמה שוקם ושופץ וחזר לפעילות, ב-1954 ספג פגיעות קשות בעת רעידת אדמה ושוב שוקם ופועל עד היום. פעיל בעיקר בחגים ובאירועים פרטיים. ניתן לבקר גם בתיאום מראש.
כתובת: Athanasiou Diakou 24 טלפון: 30-243-1025834+
להזמנת מלון בטריקלה
יואנינה Ioannina
בלב חבל אפירוס בצפון יוון פעלה קהילה יהודית חשובה טרום המלחמה ובין חומות העיר העתיקה התקיימו 2 בתי כנסת: 'קהל קדוש ישן' ו'קהל קדוש חדש'. בית הכנסת החדש לא שרד את המלחמה. בית הכנסת הישן אמנם נבזז על ידי הנאצים אך שרד וניצל בזכות ראש העיר של יואנינה באותה תקופה ששיכנע את הנאצים שבית הכנסת משמש סיפריה עירונית. בית הכנסת שוקם וכיום משמש בחגים. כדאי ומומלץ לתאם ביקור בבית הכנסת עם הגברת אלגרה, היא גם תספר את הסיפור של המקום ואפילו בעברית. תוכלו קרוא את הסיפור המלא כאן
כתובת: העיר העתיקה יואנינה. טלפון: 30-265-1025195+ לתיאום ביקור כתבו לאלגרה במייל: [email protected]
להזמנת מלון ביואנינה
שלבו ביקור בבית הכנסת במהלך טיול בצפון יוון. למסלולי ייעוץ טיולים בצפון יוון לחצו כאן
וולוס Volos
על פי עדויות בוולוס ובמחוז כולו חיה קהילה יהודית החל מהמאה הראשונה לספירה. הקהילה היתה פעילה ופורה וזה כידוע נקטע עם פלישת הנאצים במחמת העולם השניה. כיום נותרו במקום בודדים ובית כנסת אחד בלבד ששופץ ופעיל היכן שבעבר היה הרובע היהודי. בוולוס גם בית קברות יהודי ששרד. בית הכנסת פועל בעיקר בימי שישי לתפילה לפני כניסת השבת.
כתובת: Mouson 11, Volos טלפון: 30-242-1025302+
להזמנת מלון בוולוס
אם כי, למה ללון בוולוס אם אפשר ללון בפיליון. לתכנון חופשב בפיליון לחצו כאן
רודוס Rodos
בית הכנסת 'קהל שלום' הו בין העתיקים ביוון, נבנה בשנת 1577 בעיירה רודוס בשכונת הג'ודריה - מה שהיתה השכונה היהודית, בה פעלו בתי כנסת נוספים אך רק זה שרד לאחר מלחמת העולם השניה, בה פונו כל התושבים היהודים למחנות ההשמדה. כיום משמש בית הכנסת בעיקר תיירים ואת הקהילה הקטנה החיה עדיין ברודוס. במקום מתקיים גם מוזיאון לתיעוד יהדות רודוס.
כתובת: Simmiou Rodos
להזמנת מלון ברודוס
כרתים Crete
בית הכנסת 'עץ החיים' בעיר חאניה נבנה בשנת 1487, נפגע בעת הפצצה בעת המלחמה ושופץ ושוחזר, הוא בית כנסת פעיל והיחיד ששרד בכרתים, ומשמש את הקהילה המאד קטנה שעדיין חיה בכרתים ובעיקר תיירים המבקרים במקום. במקום מתקיים מדי שישי טקס קבלת שבת, נתון מדהים בפני עצמו בהתחשב בגודל הקהילה שעדיין חיים באי. במקום מתנהל גם מקווה טהרה, סיפרייה יהודית ומוזיאון קטן המתעד את חיי הקהילה היהודית בחאניה. שעות הפעילות משתנים בהתאם לעונה - בחודשי הקיץ - בין מאי לאוקטובר, בית הכנסת פועל בימים שני עד חמישי מ- 10:00-18:00 ובחודשי החורף נסגר ב-17:00 ובימי שישי עד 15:00 ובנוסף חצי שעה לפני כניסת שבת. בשיא העונה (יוני, יולי, אוגוסט) בית הכנסת פועל גם בימי ראשון בין 11:00-16:00. סגור בימי חג יווניים. בשעות הפעילות הצוות במקום נותן סיור מודרך.
כתובת: Parados Kondylaki, Chania טלפון: 30-282-1086286+
להזמנת מלון בכרתים
קורפו Corfu
גם בקורפו, טרום המלחמה, חיה קהילה יהודית יחסית גדולה (כ-5000 איש), וברובע היהודי של העיר קורפו פעלו 3 בתי כנסת. היחיד ששרד הוא 'Tempio Greco' שנוסד על ידי יהדות Apulia מאיטליה. כיום בית הכנסת פועל בחגים, בשבתות לתפילת שחרית ומוקד מרגש לביקור תיירים ישראלים ויהודים בכלל.
כתובת: Velissariou 24, Kerkyra טלפון: 30-266-1047777+
להזמנת מלון בקורפו
בית הכנסת ביואנינה
זקוקים לעזרה? צרו קשר
ראו גם יהדות סלוניקי