יוון היא ארץ שהשתנתה ועוצבה על ידי הרי הגעש הרבים שלה. הפעילות הוולקנית אחראית להיווצרותם ולעיצובם של איים ביוון. הרי הגעש הפעילים באיזור הם שיצרו איים רבים בים וחצבו צוקים ביבשת. זמן רב מאד עבר מאז שאחד מהרי הגעש ביוון היה פעיל במאה הנוכחית. הרי הגעש ביוון הם חלק מ"קשת געשית" אגיאית הנגרמת על ידי תנועות של לוח טקטוני. האגן האיגאי הגעשי שמשפיע לא רק על איזור יוון, אלא גם על השכנה ממערב איטליה, שהידועים בין אייה הגעשיים הם סטרומבולי והאי וולקאנו שניהם נמנים על האיים הליפאריים השוכנים צפונית לאי הגדול סיציליה. בין האיים הגעשיים באגן האיגאי ביוון, נמנים גם האיים פורוס (צמוד לחצי האי שהוא למעשה הר הגעש מתאנה), ואגינה, מקבוצת האיים הסארוניים, וכן האי לימנוס השוכן בכלל בצפון הים האגאי, אל מול חופי טורקי, וכן איים נוספים ביוון, אך הפעילות הגעשית באיים הללו היא מאד מינורית. האיים הבולטים בהם היו פעילים ועדיין פעילים הרי געש שהשאירו חותם, עליהם נרחיב בעמוד זה הם:
סנטוריני Santorini
כמובן בראש הרשימה נמצא האי סנטוריני. האי המפורסם ביוון, ולא מעט בזכות הר הגעש שלו, זה שאחראי למעשה לצורתו הנוכחית של האי. יופיו הטבעי של האי סנטוריני והנוף האייקוני שלו, נוצר על ידי ההתפרצויות שהתרחשו בין השנים 1613-1614 לפני הספירה. ההתפרצות היתה כה משמעותית שהיא גרמה לקריסת פיו של הר הגעש, וכתוצאה מכך להיווצרותה של הקלדרה - לוע הר הגעש ששקע ויצר מעין מכתש גדול - הקלדרה המפורסמת של סנטוריני, שכל מלון מבוקש באי מתהדר ב"נוף לקלדרה".
ב-400,000 השנים האחרונות, הר הגעש התפרץ ונולד מחדש מהאפר שלו 12 פעמים, והתפרצויות אלה עיצבו את האי (שבמקור היה למעשה עגול) לצורתו הנוכחית.
הר הגעש של סנטורני רגוע מאז 1950, השנה בה היתה התפרצות מלווה בלבה, האחרונה. למרגלות הקלדרה נמצאים המעיינות החמים מעלים אדים כעדות אחרונה לפעילות הוולקנית.
מבקרים בסנטוריני יכולים לצאת בשיט אל לוע הר הגעש ואל המעיינות החמים, לעיתים ניתן לראות עשן דק וסימלי עולה מן המכתש. זאת למעשה אחת האטרקציות המבוקשות בסנטורני.
המקומיים מספרים שהאדמה בסנטוריני מיוחדת ומה שגדל עליה מקבל טעם מיוחד בזכות הגופרית הרוויה באדמתה. יקבים רבים פועלים בסנטוריני, ומתהדרים בתוצרת היין הטובה ביוון.
החופים של סנטוריני גם הם מיוחדים מאותה סיבה, הם בעלי חול שחור, ובקיץ הם מתחממים מאד, כך שללכת יחפים על החופים בסנטוריני לעיתים זה ממש לוהט.
כל המלצות סנטוריני בעמוד זה
.
מילוס Milos
מילוס, לאחרונה לגמרי "על המפה", אחד האיים היפים של יוון, מקבוצת האיים הקיקלאדיים. במילוס שוכן אחד מהרי הגעש הרדומים של יוון. התפרצות לא היתה כבר אלפי שנים. ההר הקרוי Kalamos, פולט קיטור וגזים געשיים לאטמוספרה, אלה מגיעים לטמפרטורות של 100 מעלות צלזיוס. הר הגעש הותיר חותם באי מילוס, והוא שופע מינרלים עשירים, ובעיקר (מה שמעניין את התיירים) חותמו של הר הגעש והפעילות הגעשית ניכרים בתצורות הגיאולוגיות יוצאות הדופן שיצר באי. ובאמת במילוס יש חופים מיוחדים מאד, ממש תופעות טבע. במילוס יש למעלה מ-70 חופים נפלאים, אחד המיוחדים ביותר (ביוון כולה), עדות לפעילות געשית, הוא חוף סראקיניקו Sarakiniko בשל הסלעים הלבנים החלקים שמקיפים אותו, וכן גם חוף פאפאפראגקאס Papafragkas עם סלעי האוכרה שלו וצורתו המיוחדת.
במילוס קיים גם מכרה גדול ומעניין, מכרה אג'ריה הוא מכרה חימר הגדול ביותר באירופה. באי פועל גם מוזיאון הכרייה המציע הצצה לכל הנושא הגעשי, החומרים והמינרלים שאדמת האי עשירה בהם בזכות נוכחות הר הגעש.
האי מילוס עשיר במינרלים כתוצאה מנוכחות הר הגעש. המכרות של מילוס היוו בעבר את פרנסת האי העיקרית, אך כיום התיירות תפסה את מקומם ורוב תושבי האי מתפרנסים מתיירות.
האי מילוס הפך בשנים האחרונות ליעד מאד מבוקש בעונת הקיץ, לכן, יש להזמין לינה באי הרבה הרבה זמן לפני העונה, אם רוצים להינות ממלון לבחירתכם, כי הטובים ביותר מתמלאים מהר מאד. כל המלצות מילוס בעמוד זה
.
ניסירוס Nysiros
ניסירוס, משתייך אל קבוצת האיים הדודקאנסיים, קטן ומרוחק יחסית. מעט אפוף מסתורין בשל הר הגעש באי, שלא התפרץ מאז 1888, אך עודו פעיל, אך שקט כמובן. האי ניסירוס כולו למעשה הר געש, תמונה אווירית של האי תבהיר לכם את זה באופן ברור, והלוע של הר הגעש שהוא ניסירוס, באורך 4 ק"מ במרכזו וחמישה מכתשים קטנים. ההמרשים שבין המכתשים נקרא סטפנוס והוא מתוארך בין 3,000 עד 4,000 שנים. המכתש סטפנוס בעומק של 27 מטר וקוטר של 330 מ', הוא נחשב למכתש ההידרותרמי הגדול והשמור ביותר בעולם. אדי גופרית עדיין נפלטים ממנו, מה יכול להקשות על ביקור באזור (הריחות קשוחים לפעמים). יחד עם זאת, כבר היו אירועים שלקחו חלק ממש בתוך המכתש סטפנוס. לפני כמה קייצים התקיים קונצרט ממש בתוך המכתש על פני שעות ארוכות תחת כיפת השמיים, לאור הירח והכוכבים.
ניסירוס נמנה על האיים הקטנים והאותנטיים של יוון, השכן המוכר שלו הוא האי קוס, ומשם קל להגיע בהפלגה קצרה יחסית. מלבד החופים ויוון של פעם, האטרקציה הכי מפורסמת באי הוא כאמור לוע הר הגעש, שתוכלו ממש ללכת בתוך המכתש. ההר מנוטר ובמידה והתפרצות מתקרבת, ניתן לצפות זאת מראש.
מידע על האי ניסירוס בעמוד זה
.
קוס Kos
האי קוס, מקבוצת האיים הדודקאניסיים, השכן הגדול והמוכר של האי ניסירוס, אליו יש גם חבילות נופש וטיסות ישירות מישראל, הוא בית להר געש של קטן והפחות מוכר מהרי הגעש האחרים באיי יוון. הפעילות הגעשית באי קוס לא יצרה את אותם נופים דרמטיים כמו במקומות אחרים ביוון. אמנם אין בקוס חופים דרמטיים כמו במילוס או יעדים אחרים, אבל יש פה חופים חוליים רחבים וזהו יעד נופש מאד מבוקש. חלק מהתופעות הגעשיות שבכל זאת ניתן למצוא בקוס הוא ליד חוף Psalidi, ששוכן קרוב לעיירה הראשית, שם נמצא חוף תרמה Therma, הידוע גם בשם Buble Beach, נביעה של מעיינות מים חמיםהבוקעים מן האדמה ומשחררים אותם אל פני השטח עם זרמים של בועות (ומכן הכינוי לחוף). למעשה בריכות רדודות של מים חמים, מעיינות עשירים במינרלים והטבילה בהם משרה רגיעה, ותושבי האי פוקדים את המעיינות התרמיים גם בחורף.
מידע והמלצות באי קוס בעמוד קוס באתר יוון והאיים.
.
מתאנה Methana
אמנם אינו אי, אך הוא בהחלט יכול להיחשב כחצי היא, ויותר מכך, הוא בין הבולטים בהרי הגעש ביוון. שוכן במזרח הפלופונס ונושק לאי פורוס. העיירה מתאנה, שלמרגלות הר הגעש הינה עיירת ספא בזכות המעיינות החמים הנובעים בסמוך לה.
הר הגעש יצר נוף יפיפה, וההר עשיר בצמחיה ובחי - הפלורה והפאונה של הר הגעש מתאנה מושכים אליו את אוהבי הטבע. במתאנה פועל מתחם ספא הפועל על המעיינות החמים של הר הגעש. על ההר עצמו שפע מסלולי הליכה המובילים אל מכתשים געשיים.
השפעות אחרות של הר הגעש ניתן לראות בפאלאוקסטרו Paleokastro, שבצד המערבי של חצי האי, על שפת מפרץ אפידבאוס, שם ניצבים שרידי החומות העתיקות ושערי האקרופוליס של פליאוקסטרו שנפלו לים לאחר התפרצות געשית, והם עדיין ניצבים וניתן לצפות בעם
וגם לעמוד על גבי זרמי לבה עתיקים שהפכו לסלע. מטיילים במתאנה כאמור מגיעים כדי לצעוד בשבילי הר הגעש, ולאחר יום של טיול, הם מגיעים להירגע בחופים הגעשיים הנהדרים של ניסאקי Nissaki, לימניונאס Limniónas, וואטי Vathy.
זהו אמנם יעד של תיירות פנים בעיקר, יעד צנוע, לאוהבי טבע ופשטות, וקל להגעה מאתונה, מרחק נסיעה של כשעתיים וחצי בלבד וללא צורך בהפלגה. מידע נוסף על מתאנה בעמוד זה
ראו גם את עמוד איים סודיים ביוון