האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול ביוון
Greece and the islands- אתר יוון והאיים
עמוד הבית » ואליה קאלדה Valia Calda

ואליה קאלדה Valia Calda

ואליה קאלדה Valia Calda

אליה קאלדה Valia Calda

ואליה קאלדה Valia Calda הוא עמק במרכזו של ה"פארק הלאומי צפון פינדוס". הפארק ידוע גם בשם ואליה קאלדה.

הפארק הלאומי של צפון פינדוס ממוקם בצפון מערב יוון [בחלק הצפון מזרחי של רכס הרי הפינדוס] בין גבולות המחוזות יואנינה וגרבנה על שטח של 2,000 קמ"ר וכולל בתוכו את זגוריה, קוניצה, מצובו והצד המערבי של מחוז גרבנה. הפארק הכולל גם רכסים, סלעים, נחלים ואגמים משתרע בגבהים של 1,200 מטר ועד 2,177 מטר בפינדוס. הוא הפארק הלאומי הכי פחות ידוע ושהכי פחות מבקרים בו מכל הפארקים הלאומיים באירופה ונחשב לאחד האיזורים החשובים והיפים ביותר ביוון. יש ביוון 10 פארקים לאומיים, צפון פינדוס [ואליה קאלדה] הוא הגדול מכולם והוא גם אחד משלושת האיזורים היחידים ביוון המאכלסים דובים חומים הנמצאים בסכנת הכחדה. בעקבות כך הוא מכונה גם "פארק הדב".

בשנת 1966 הוכר כפארק לאומי ומשנת 2003 הוא בסמכות המנהלית של "גוף הניהול של צפון פינדוס", גוף זה אחראי גם על הניהול האקולוגי של 8 איזורים מוגנים ביוון. הפארק משוייך לנטורה 2000 [Natura 2000] - רשת אקולוגית של אזורים מוגנים, יוזמה של ממשלות האיחוד האירופאי. בנוסף, לפני כ-3 שנים היה מועמד ל"יער לדוגמא" של עמותת IMFN, עמותה של מתנדבים מרחבי העולם הפועלים יחד במטרה משותפת להקים רשת עולמית של יערות לדוגמא אשר ייצגו את רוב המערכות האקולוגיות הגדולות בעולם.  ואליה קאלדה הוא אחד האזורים המוגנים והחשובים לשמירה על מגוון ביולוגי הררי ושלמות מערכת אקולוגית ברמה לאומית. את משרדי הפארק הלאומי של צפון פינדוס ניתן למצוא במיקומים שונים: בכפר מיקרו פפיגו [הצד המערבי של זגוריה], במצובו, בגרבנה, באספרנגלי [דרום זגוריה] ובוובוסה [מזרח זגוריה] שם גם מתמקדים בואליה קאלדה.

את אזור הליבה של הפארק מכסה עמק "ואליה קאלדה" שמשמעותו "העמק החם". העמק ההררי מוקף פסגות ונשלט ברובו על ידי יערות [כ-70% מהעמק]. עמק זה הוכרז כשמורה ביו-גנטית, שמורה שהיא מערכת אקולוגית ייחודית המהווה מקלט בטוח לבעלי חיים ולצמחים שוניםהאקלים בפארק הוא הררי ומשתנה בהתאם לגובה עם כמות משקעים שנתיים שבין 1,000 ל-1,800 מ"מ

הצמחיה באליה קאלדה - יותר מ-415 סוגי צמחים ופטריות נמצאו שם. ישנם בעמק צמחים אנדמיים רבים, חלקם גם נדירים הצומחים במקומות תלולים שהגישה אליהם היא קשה ולכן נשמרים. בעמק ואליה קאלדה ניתן למצוא עצי אשור נפוץ ואורן אירופאי שחור בגבהים הנמוכים והבינוניים [עד 1800 מטר בערך] ובגבהים הגבוהים יותר את אורן הבלקן הידוע גם כאורן בוסני. מרבית העצים שם הם בני 500 שנה ויותר. גילוי נדיר בעמק הוא האורן הסקוטי, יש בעמק כ- 40 עצים שלו וזה המקום היחיד בכל רכס פינדוס בו ניתן למצוא את האורן הסקוטי שגדל גם באולימפוס.

עולם החי  בואליה קאלדה - העמק הוא מקלט מצוין עבור יונקים שונים כמו: זאב, שועל, חזיר בר, סנאי אדום ואנטילופת הרים. כמו גם לזוחלים שונים ולדו- חיים. ליד הנהרות ניתן למצוא לוטרות ובפארק מצאו זן נדיר של דו - חיים הנחשב כזן ששרד מעידן הקרח. המקום נחשב לגן עדן עבור צפרים. יש בנמצא מעל 80 זנים של ציפורים ולפחות 10 מהם הם זנים נדירים. ניתן לצפות שם בחסידה השחורה הבונה קנים על צמרות העצים ובעיט הזהוב והמרשים הדוגר בצוקים או על עצים.

כל בתי הגידול, הצמחייה -  והזנים שם הם כתוצאה מהבידוד הגיאוגרפי של האזור. מקפידים לשמור על הפארק לטובת שימור הזנים הייחודיים לכן הדלקת אש והבערת מדורות אסורה, קטיפת צמחים אסורה ולא ניתן לעשות קמפינג באזור ולשהות בו לאחר שקיעת השמש. כן ניתן לצאת למסלולי הליכה, מסלולי אופני הרים וטיולי ג'יפים בפארק. אך מומלץ לצאת רק עם מדריך המכיר את תוואי השטח היטב.

הגעה לואליה קאלדה - לרוב מגיעים לכאן במסגרת של טיול יום כחלק מטיול רחב יותר באיזור מזרח אפירוס, עם בג'יפ או לעתים ברכב פרטי לאיזו וובוסה, הכניסה פנימה לתוך האיזורים המותרים לנהיגה ברכב היא רק במסלולים מסויימים כאמור המותרים לנהיגה, מאחר ורוב שטחו של הפארק אסור לנסיעה של כלי רכב או טיול של מטיילים, עם רכב שטח ניתן להכנס לשמורה דרך צפון מצובו [ יציאה מכביש E-92 NORTH ]  מספר ק"מ מהפנייה ל katara cross או כאמור מכיוון וובוסה או מצפון לואליה קלאדה דרך ואסיליצה.

טיולי ג'יפים יומיים - אתר איי יוון הישראלי בשיתוף חברת אלפיין זון היוונית מוציאים טיולי ג'יפים יומיים לואליה קאלדה [ ראו וידאו בתחילת עמוד זה ] הסיור מתחיל או מהכפר מצובו או מכפרי זגוריה, משך הסיור כ 10-12 שעות והוא כולל כניסה לעומק השטח של ואלה קאלדה, עד למפל הנסתר, שביל הדובים וגם  לעתים ל Aquila chrysaetos צוק העיט הזהוב שבצפון מזרח העמק, קרוב להר ואסיליצה [כולל מקטע מסויים של הליכה], הטיול מיוחד לקבוצות של החל מ 4 איש ועד 18 איש, ניתן לתאם את הסיור דרך פנייה למוקד שרות הלקוחות של אתר איי יוון הישראלי.



שימו לב, במיקומים מסויימים בשטח ואליה קאלדה הנהיגה אסורה בהחלט והעבריין שיתפס צפוי לעונשים הקיימים בחוק היווני, היוונים אמנם קלי דעת בהרבה תחומים אבל בשמירה על הטבע, אל תסתבכו איתם, מדובר בקנסות כבדים מאד, עיקוב ממשלתי של יציאה מיוון, קנס כאמור ועוד לא אחת נתפסו תיירים או מקומיים נוסעים בשטחים אסורים לנסיעה, גם קבוצות של טיילי ג'יפים חובבנים מישראל! שימו לב שרוב הנסיעה בואליה קאלדה הינה בכבישים מסומנים המותרים לנסיעה בלבד וכל ירידה לשטח חייבת להעשות ע"י גורם מוסמך ובייעוץ עם גורם מוסמך. גם הבערת אש ברוב שטחי הפארק אסורה וגם מאד מאד מסוכנת [בלי קשר למותר או אסור] הימנעו מביצוע עבירות ושימרו על הטבע, היוונים עושים זאת בקנאות גם עבורכם כמטיילים השיבו להם באותה מטבע, הטבע נועד עבורכם!

לינה ומלונות בסביבה :  מאחר ורוב המטיילים המגיעים לואליה קאלדה מגיעים ליום אחד של טיול בדרך כלל ממצובו או כפרי זגוריה, אין הרבה מקומות לינה סביב העמק, מספר מקומות לינה בסיסיים אך בהחלט נחמדים מתאימים למטיילים הרוצים לשהות בקרבת העמק למשל : מלון ואליה קאלדה  או גסט האוס קרסיאס שבובוסה , במעגל המעט רחוק יותר אבל עדיין בסביבת העמק ניתן למצוא את ואסיליצה ריזורט, פתרון לינה בהחלט מצויין ונח ומעט מרוחק יותר אבל עדיין בטווח נסיעה סביר, ניתן למצוא את הריזורט המעולה והמרהיב של גראנד פורסט מצובו.

קחו רעיון לטיול :  אם אתם מגיעים לכפרי זגוריה וצומרקה, שני יעדים קרובים לואליה קאלדה שאסור לפספס ביקור בהם, למשל 2 ימים צומרקה ועוד 3 ימים כפרי זגוריה, תוכלו בסיום פרק כפרי זגוריה שלכם ועל הדרך למנזרים התלויים של מטאורה לעשות לילה אחד או אפילו 2 בגרנד פורסט מצובו למשל, הדרך מכפרי זגוריה [ דרך הכבישים הפנימיים עד מצובו מקסימה ומיוחדת] תוכלו להתחיל את הנסיעה מהכפר קיפי שבזגוריה דרך  הכפרים KAVALLARI וגם  anthrakitis וגם לחלוף בדרך באגם מיוחד מאד של ליליות שחורות [ פרחי שושן  צחור ]  lily lake  וכך להמשיך בכביש המרהיב והמתפתל עד  הכפר מצובו, [ לונו בגרנד פורסט מצובו ] ביום למחרת תוכלו לקחת יום טיול ג'יפים עם הצוות המקומי שלנו פנימה לתוך עמק ואליה קאלדה, מדובר על יום טיול מלא הכולל גם ארוחת צהרים בשטח, רווי בנופים מרהיבים, מפלי מים וכמה מהיערות המרהיבים ביותר של יוון,  את הערב תוכלו להעביר במצובו ומכאן ביום שלמחרת להמשיך בטיול שלכם ע"פ המסלול שלכם, למטאורה, או לאולימפוס, או לפיליון או לסלוניקי.

צילום סיון זמיר, אתר איי יוון הישראלי.

התוכן בעמוד זה נכתב ע"י זמיר סיון   עוד על מחוז אפירוס המרהיב ראו באתר : www.epirus.co.il  ראו גם את מחוז אברוצו באיטליה


Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il