האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול ביוון
Greece and the islands- אתר יוון והאיים
עמוד הבית » קפה יווני

קפה יווני

קפה ביוון - הכל על תרבות הקפה היווני

קפה הוא חלק עצום מהתרבות היוונית, הרבה יותר מרק משקה - מדובר בסיבה כללית לפגישה עם חברים לדיון בענייני היומיום או בעניינים אחרים.
כאוהבי קפה מושבעים, לרוב כמו רבים אחרים, אנו נהנים מפולי קפה איטלקיים איכותיים הידועים בכל העולם לחלוצים בתחומם.. אך גם ביוון - הקפה נהדר ופופולרי מאוד!
חלוק אתכם בכתבה זו על תרבות קפה עשירה ורווחת - חלק ארי של חיי היומיום כאן ביוון. עשו לכם כוס קפה טובה, קראו ותהנו!

מעט היסטוריה על פולי הקפה בעולם כולו
הדעה הרווחת מספרת שהקפה התגלה לראשונה באתיופיה במאה ה-9 לספירה. רועה עיזים, שם לב שהעזים שלו הפכו אנרגטיות מאוד לאחר שאכלו פרי של צמח שעדיין לא ידוע. הוא לקח את הפרי לנזיר במנזר סמוך, שהכין משקה וגילה שזה עוזר לו להישאר ער. חושבים שכך התגלה לראשונה קפה.
המשקה עשה את דרכו לתימן, למדינות ערב רבות ולאימפריה העות'מאנית, ולעתים קרובות החליף משקאות אלכוהוליים שנאסרו בקוראן. הקפה הגיע בסופו של דבר לאירופה באמצע המאה ה-16, ולארה"ב כמה עשורים מאוחר יותר. באופן בלתי נמנע, בתי קפה החלו להופיע בכל מקום. הם היו מקומות שבהם התאספו אזרחים גברים, דנו והחליפו דעות פוליטיות ואחרות. הם הפכו למקום חלופי שבו גברים יכולים להיפגש, לצד הבזארים, השווקים, הבתים או המסגדים - בדומה לאגורה העתיקה של אתונה.

בתי קפה ביוון
מכיוון שיוון הייתה חלק מהאימפריה העות'מאנית, היוונים אימצו את תרבות הקפה בשלב מוקדם. כמה מאות בתי קפה היו קיימים בסלוניקי, קבאלה ובערים אחרות בצפון יוון הרבה לפני המהפכה היוונית ב-1821. ישנם דיווחים סותרים לגבי מי היה בית הקפה הראשון, ביוון בבעלות אזרח יווני. יש הטוענים שהראשון נוסד בנאפפליו, הבירה הראשונה של יוון. לדברי אחרים, Kafeneio Forlidas בהרי חצי האי פיליון, שנפתח בשנת 1785, הוא בית הקפה העתיק ביותר ביוון. בית קפה זה עדיין פעיל, כרגע בבעלות הדור השביעי של פורלידס!


סרטון מאת Human Stories


בתי הקפה הראשונים של אתונה
בשנת 1834 הפכה אתונה לבירת יוון המודרנית, והנסיך הבווארי אוטו פרידריך לודוויג פון באיירן מונה למלך הראשון. זמן קצר לאחר מכן, בעיר החלו לקיים בידור וחיי לילה, ונפתחו כמה בתי קפה.
אחד המפעלים הראשונים באותה תקופה היה "הקפה הבווארי". הידוע בכינויו "גרונר באום" (עץ ירוק - בגרמנית), הוא פעל כבית קפה רב תכליתי / בית בירה / מסעדה / ספרייה / מועדון באולינג. פקדו אותו בעיקר המלך אוטו, קצינים בווארים ומבלים אחרים.

קפניאו - בית קפה - ביוונית, פופולרי נוסף באתונה היה "אוריאה אלס" (יוון היפה), בפינת רחוב Aiolou ו-Ermou, קרוב למטרו מונאסטיראקי של היום. כאן התאספו כולם כדי לקרוא את העיתונים העדכניים ביותר ולדון בעניינים פוליטיים. באותם זמנים, בתי הקפה היו מוגבלים לגברים בלבד. נשים יווניות התחילו ללכת לבתי קפה רק לפני כמה עשורים. אם תבקרו באזורים מרוחקים יותר ביוון, עדיין תראו כמה בתי קפה שיושבים בהם בעיקר מבוגרים גברים.

מגוון משקאות הקפה הידועים ברחבי יוון, מקפה חם ועד קפה קר, אחד מהם אף ייחודי ובלעדי ליוון! קראו לגלות מהם סוגי הקפה הפופולריים ביותר ביוון -

קפה הליניקו Ellinikos kafes - הלאומי - המסורתי - הקפה היווני מכל (קפה טורקי? קפה שחור?)
קפה יווני הוא קפה חזק וסמיך שמכינים לאחר הרתחת פולי קפה ערביקה טחונים בסירון מיוחד (דומה לזה של הערבים / בדואים), הנקרא בריקי Briki. באופן מסורתי מניחים את הסירון על גחלים מכוסות בחול חם (כיום בעיקר על כיריים, מוטב עם אש חיה), והקפה מתבשל עד שמופיעה שכבה דקה של קצף (קאימקי Kaimaki) מעל. בשלב זה מוזגים את הקפה בכוס קפה יוונית מיוחדת. זה מכונה לעתים קרובות כוס דמיטאס, והיא קצת יותר גדולה מכוס אספרסו רגילה.
מכיוון שהקפה היווני אינו מסונן, נוצרים בתחתית הספל משקעים- שימו לא לשתות אותם! וגם אם אתם לא שותי קפה ענקיים, כדאי לכם להתפנק פעם אחת על כוס קפה יווני, רק בשביל החוויה.

אז מי מנצח? קפה טורקי / קפה שחור / קפה יווני? בעוד שהקפה הזה היה ידוע במקור כקפה טורקי ביוון, דברים השתנו בשנות ה-60, בעיקר מסיבות פוליטיות. כיום, היוונים מתייחסים למשקה זה כקפה יווני, או Ellinikos kafes.

הידעתם? 
קפה ערבי / קפה טורקי / קפה יווני (כולם עונים לשמות שונים אך מתייחסים לאותו סוג של קפה ובאותה שיטת הכנה) רשומים ברשימת המורשת התרבותית של אונסק"ו. וריאציות קיימות במספר מדינות בים התיכון ובבלקן. קפה מסוג זה מוגש באופן מסורתי בכוסות קטנים ונועד ללגימהאיטית. בטורקיה, הוא מלווה לעתים קרובות בפינוק מתוק הנקרא תענוג טורקי, ביוון תמיד יוגש עם כוס מים קרירים ליד (שימו לב לחשיבות של שתיית מים לצד צריכת קפה, בייחוד קפה חזק המייבש את הגוף - לכן מקפידים היוונים כמסורת ארוכת שנים להגיש תמיד כוס מים לצד כוס הקפה שלכם :-) ).

קפה פראפה Frappe - כמה תמים (הרי מבוסס קפה נמס), ככה חזק - לא תאמינו!
קפה פראפה הוא אחד מסוגי הקפה המפורסמים ביותר ביוון. הוא מורכב מקפה נמס המנוער יחד עם מים קרים וכמה קוביות קרח, עם חלב וסוכר אופציונליים. המשקה הקר מוגש בכוס גבוהה, עם קשית, ומעליו שכבה עבה על קצף.
מקומיים מספרים שהפראפה היווני הומצא במהלך יריד הסחר הבינלאומי של סלוניקי, בשנת 1957. אחת החברות שהציגו את מוצריהן הייתה נסטלה, חברת המזון והמשקאות המפורסמת. בין יתר מוצרי הצריכה, נסטלה קידמה את הקפה הנמס הרגיל שלהם. מכיוון שלא היו מים חמים, ניסה אחד העובדים שלהם לערבב מים קרים עם הקפה הנמס בקלות, כדי להכין משקה מרומם. השאר, כמו שאומרים, היסטוריה. פראפה הפך לחלק עצום מסצנת הקפה היווני. התמונה של המשקה הקפוא בכוס קרה מקושרת לקיץ, לשיחות ארוכות ולחופשות חסרות דאגות.
מה מקור השם? המילה "frappé" מגיעה מהמילה הצרפתית "frapper", כלומר "לדפוק / להכות".
כיצד מכינים פראפה? הקפה הנפוץ ביותר לשימוש עבור פראפה יווני הוא Nescafé של נסטלה. כיום, ישנם מותגים רבים אחרים המייצרים קפה נמס מיובש בהתזה, ולכל אחד מהם עשויים להיות מספר מוצרים. אפשר להכין פראפה באמצעות שייקר, אבל עדיף להשתמש במיקסר ידני מיוחד / מקציף חלב. מוזגים כמות קטנה של מים בכוס גבוהה, מוסיפים 1-2 כפיות קפה נמס וסוכר לפי הטעם (לא חובה). מערבבים עם המיקסר הידני, עד שמופיע קצף סמיך מעל. מוסיפים מעט מים קרים, קוביות קרח וחלב לפי הטעם (לא חובה). הקפה הקר שלכם מוכן. מגישים עם קשית, ונהנים! הערה: שלא כמו מילקשייק קפה, במשקה זה יש בדרך כלל מעט מאוד קלוריות, והוא חזק מאוד! אם אתם לא רגילים, זה יכול להקשות על מערכת העיכול שלכם, שתו בזהירות :) 

תגלו ששיטת ההכנה הכוללת ניעור של קפה עם קוביות קרח הינה ייחודית ליוון, ולצד הפראפה יש משקה קפה נוסף - פופולרי עוד יותר בתרבות צריכת קפה בת ימינו, קראו הלאה..

אספרסו וקפוצ׳ינו (קפה הפוך)
אספרסו וקפוצ'ינו, שהומצאו באיטליה בתחילת המאה ה-20, נפוצים מאוד ברחבי יוון. כיום, ברוב בתי הקפה יש מכונות אספרסו איטלקיות.
המילה האיטלקית "אספרסו" נמצאת בשימוש נרחב לתיאור כוס קטנה של קפה עם טעם חזק, המוגשת בכוס מיוחדת. שיטת ההכנה משתמשת בלחץ מים גבוה ופולי קפה טחונים דק. קפוצ'ינו מכיל זריקה כפולה של קפה אספרסו יחד עם חלב חם וקצף חלב מעל.
מה מקור השם? שמו של הקפוצ׳ינו עשוי לנבוע מנזירי הקפוצ'ינים, שצבעם החום של הגלימות היה דומה לזה של המשקה החם. מקור השם אספרסו - מאיטלקית, משמעות המילה - ״נלחץ״ כלומר זהו קפה שלחצו אותו (בהתאם לאופן ההכנה). מעניין, נכון? :-)

פרדו אספרסו / פרדו קפוצ׳ינו - שוברי קופות!!
אספרסו פרדו וקפוצ'ינו פרדו הם שתי תוספות עדכניות למדי לתרבות הקפה היוונית. הם הגרסאות הקרות של אספרסו וקפוצ'ינו, והן בהחלט מתחרות חזקות מול הפראפה המסורתי, כאשר כיום יוונים רבים מזמינים ביחוד סוגי קפה אלה כברירת המחדל לקפה היומי שלהם בדרך לעבודה / אחרי עבודה/ בזמן עבודה או בילוי - כטייק אווי.
כיצד מכינים? כדי להכין אספרסו פרדו נהדר, תחילה תצטרכו להכין שוט כפול של אספרסו. יוצקים אותו לשייקר מתכת עם סוכר (לא חובה) וקוביות קרח, מנערים לכמה שניות, ומוזגים על כוס עם עוד כמה קוביות קרח. לקפוצ'ינו פרדו, פשוט הוסיפו כמה כפות חלב מוקצף מעל. פולי קפה טובים חיוניים להכנת קפה קר מסוגים אלה. המותגים הנפוצים ביוון הם Illy, Lavazza, Dimello ו-Buondi.

קפה צרפתי / קפה פילטר
בעוד שקפה פילטר זמין בבתי קפה ביוון, הוא אינו בין סוגי הקפה הפופולריים ביותר. בניגוד לקפה או אספרסו יווני מסורתי, הוא קל בטעמו, ובדרך כלל מכיל פחות קפאין. תוכלו לבקש קפה מסוג זה כקפה צרפתי, או Gallikos (ביוונית - קפה צרפתי). המותגים הנפוצים כוללים את ג'ייקובס, דימלו ו-Coffeway. לעתים קרובות הם מגיעים בטעמים שונים, כגון וניל, אגוזי לוז או קרמל.

קפה בכבישה קרה - Brew
כמה בתי קפה מודרניים ביוון מציעים אפשרות של קפה בכבישה קרה. תהליך ההכנה נמשך מספר שעות - הקפה טובל במים קרים, לוקח הרבה יותר זמן לשחרר את הארומה שלו ולכן יש מי שמחשיב אופן הכנה זה לאיכותי ביותר.. ועדיין זהו אינו משקה מאוד פופולרי.

הזמנת קפה ביוון

הערה חשובה לעניין סוכרים - ביוון נהוג להזמין את הקפה שלכם ולציין את רמת הסוכר הרצויה - ללא סוכר בכלל (סקטו Sketo) / רמת סוכר בינונית = ככפית סוכר (מטריו Metrio) / קפה מתוק = כשתי כפיות סוכר (גליקו Glyko).
ברוב בתי הקפה, הבריסטה יחכה/תחכה לשמוע ממכם את סוג הקפה ואת רמת הסוכר, למשל - קפוצ׳ינו מטריו / אספרסו גליקו / אמריקנו סקטו או לענייננו הליניקו (קפה שחור) מטריו.
בבתי קפה מודרניים הנפתחים יותר ויותר ברחבי יוון, מתחילים ליישם שיטת סוכרים המזכירה יותר את שלנו בארץ, כלומר, מזמינים את הקפה - את הסוכר / סוכרזית / דבש מוסיפים לבד. 
עוד כמה טיפים לוודא שתקבלו את הקפה שלכם בדיוק כפי שאתם רוצים:
באספרסו / קפוצ׳ינו תוכלו לבקש מנה כפולה - המונח הינו diplo (כפול), למשל דילפו קפוצ׳ינו / אספרסו - יבינו את כוונתכם לאספרסו כפול / הפוך גדול.

הערה לעניין חלב צמחי - הופך יותר ויותר נפוץ וסביר שבית הקפה שתכנסו אליו (למעט קפניאו מסורתי של פעם) יחזיק ולו סוג אחד של תחליף חלב, לרוב סויה / שקדים. אם הגעתם לעיר בירה לבית קפה מודרני ונחשב או לבית קפה טבעוני / צמחוני, תמצאו גם חלב שיבולת שועל / אפונה (כן כן זה קיים :) 
איך אומרים זה את ביוונית? חלב זה gala גאלה
חלב סויה - פשוט soya. גאלה סויאס.
חלב שקדים - amigdalo - אמיגדלו = שקדים ביוונית. אמיגדלו גאלה.
חלב שיבולת - vromi. וורומי = שיבולת. גאלה וורומיס.
חלב אפונה - araka. אראקה = אפונה. גאלה אראקאס.

מחירי קפה ביוון
מאוד מאוד תלוי איפה ביוון אתם נמצאים בין אם בעיר או בכפר, באיזה איזור של העיר (שכונה יוקרתית יותר או פחות), מה סוג בית הקפה אליו הגעתם (קפה של מוזיאון / בית מלון / ברחוב) וכן מה סוג החלב שאתם עומדים להזמין!

באופן כללי, מחיר הקפה יהיה בסביבות 2.50-3.50 יורו, אך הוא יהיה גבוה יותר באזורים מתוירים במקומות כמו אתונה, מיקונוס וסנטוריני. באזורים לא מתויירים, ככל שנידחים יותר, סביר שתמצאו כוס קפה לקחת, במחיר של כ- 1-1.50 יורו - מה שמסביר מדוע הוא כל כך פופולרי. כוס הקפה היקרה ביותר שהוזמנה לאחרונה באתונה, כולל חלב צמחי שמייקר את ההזמנה, הצליח לשבור שיא של כ- 5.5 יורו. 

לסיכום, בין אם הגעתם לחצר מויזאון יוקרתי, ובין אם אתם חוטפים קפה לדרך בעצירה בדרכים, כבר הגעתם ליוון, התפנקו בכוס קפה שתואמת בדיוק את ההעדפה שלכם, אולי תגלו רצון להתנסות בפרדו קריר שלא קל למצוא באף מדינה אחרת..




קראו גם על מאכלים יוונים ביוון 



Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il