האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול ביוון
Greece and the islands- אתר יוון והאיים

tsipouro ציפורו, משקה יווני

צ'יפורו יווני tsipouro

ה tsipouro צ'יפורו הוא המשקה היווני הלאומי, אולי ביחד עם האוזו המפורסם של יוון, אלה שהאוזו הוא משקה יקר יותר ואילו הצ'יפורו הוא משקה הכפריים והמשקה העממי יותר המוגש ביוון, בעיקר באיזורי הכפר של יוון, בהרים ובטברנות המובחרות של יוון. הצ'יפורו מופק מדי חודש נובמבר בכפרים שברחבי יוון, ברוב המקרים הפקת הצ'יפורו היא פסטיבל מקומי שכדאי להיות בו, במיוחד בכפרים של חצי האי פיליון ובכפרים של מחוז אפירוס, בכפרי זגוריה ובצומרקה שם טוענים שמופק הצ'יפורו המקורי והטוב ביותר, "מלחמה" זו בין הצ'יפורו של פיליון לצ'יפורו של אפירוס נשמכת כבר מאות בשנים, למען האמת ההבדלים מזעריים וגם הצ'יפורו של אפירוס וגם הצ'יפורו של פיליון, מעולים, בעיקר אלה המופקים ביקבי בוטיק ביתיים ופחות ביקבים התעשיתיים הרגילים.

הצ'יפורו מיוצר מהרסק של הגת [השאריות של הענבים] הוא מכיל בין 38 ל 45% אלכוהול והוא נחשב לאחד המשקאות החזקים ביותר המוגשים ביוון, קיימים שני סוגים של צ'יפורו, נקי ואניס, האניס הוא צ'יפורו עם תוספת קלה של צמח האניס כמו זה הנמצא בשימוש באוזו, אם כי הציפורו הנפוץ ביותר הוא הנקי, ללא תוספות של טעמים מקורות אחרים, בשנים האחרונות יותר ויותר יקבים מקומיים מייצרים צ'יפורו עם תוספות נוספות כמו קינמון, קימל ואפילו דבש, אך עדיין כאמור הציפורו הנפוץ ביותר הוא ה tsipouro הטהור [נקי], הצ'יפורו מוגש בצ'ייסר או שוט, בזגוריה ובצומרקה ואילו בחצי האי פיליון הוא מוגש בדרך כלל בבקבוקון קטן.

הדרך הטובה ביותר להנות ממשקה הצ'יפורו היא לשתות אותו קר מאד, בשל כמות האלכוהול הגבוהה, ניתן לשמור אותו במקפיא ולהגיש אותו קר כקרח, בחודשי החורף הקרים של האיזור הררי ביוון, הוא ישאר קר מאד גם אם יהיה על המדפים ולכן אין צורך לקררו, בחצי האי פיליון עם זאת, נוהגים לדלל את הצ'יפורו עם מים [אנשי וולוס טוענים שהדילול הופך את הציפורו לטעים יותר וזורם טוב יותר בגרון], אנשי הכפר בכפרי זגוריה או צומרקה טוענים שהציפורו במיטבו נקי ללא קרח או מים, בכפרי זגוריה ובצומרקה שבאפירוס לא מסכימים עם קביעה משונה זו של הקנטאורים מפיליון.

פסטיבל הציפורו השנתי 2015 [ אוקטובר נובמבר, כפרי זגוריה יוון ]
tsiporu festival of zagoria october & november 2015
זמן מעולה לבקר בכפרי זגוריה הוא בכל חודש אוקטובר, אז בכל סופי השבוע [ חמישי, שישי, שבת וראשון] יש ממש פסטיבל סביב ייצור הציפורו המקומי בכפרים של זגוריה, במיוחד בכפרים אריסטי, אנו פדינה ופפיגו, הפסטיבל כולל ריקודים בכיכר הכפר, מוזיקה, הרבה אוכל נהדר והרבה אווירה בו בזמן שהמקומיים מכינים את הציפורו שישמש אותם למשך כל השנה, כתיירים תוכלו גם להכנס לראות את תהליך ייצור הציפורו וכמובן להנות מהחגיגה שסביב, שווה להיות בכפרי זגוריה בסופי השבוע של חודש אוקטובר, חוויה יוונית של ממש, הליך ייצור הציפורו נכנס גם לתוך חודש נובמבר, אז תהנו לא רק מפסטיבל ציפורו אלה גם מצבעי שלכת מרהיבים במיוחד מהיפים שיש ביוון וגם באירופה, תענוג, תענוג, תענוג.

במהלך ימי הפסטיבל תוכלו להנות מוזיקה יוונית בשלל טברנות בכפרי זגוריה, מאכלים מיוחדים לאיזור אפירוס שיוכלנו במיוחד בחודשים אלה, ריקודים מקומיים ועוד המועדים של כל ארועי פסטיבל הציפורו של כפרי זגוריה יפורסמו באתר Epirus.co.il

שמות שונים למשקה הצ'יפורו ביעדים אחרים של יוון :

SUMA
באיים רודוס, נאקסוס ובאי פארוס קוראים ל'ציפורו סומה, Suma מדובר באותו המשקה כמעט באופן מדוייק, לרוב באיי יוון מייצרים את הסומא בחודש אוקטובר ולא בחודש נובמבר כפי שנהוג יותר בכפרי צפון יוון או בפיליון, הסומה בעל אחוז אלכוהול גבוה יותר מהצ'יפורו הצפון יווני, ונוטה יותר לכיוון ה 42-46% אלכוהול, הסומא של האי פארוס והסומא של דרום האי רודוס נחשבים לטובים במיוחד.

TSIKOUDIA
צ'קודיה הו השם הנפוץ למשקה הצ'יפורו באי כרתים, אנשי כרתים ממעטים לשתות משקה זה שכן המשקאות הלאומיים יותר של כרתים הם ה Raki והאוזו, אך באיזורים הכפריים בעיקר במרכז האי כרתים, ברמת לאסיטי או באיזור קיסאמוס וחאניה עדיין הוא נפוץ בעיקר בחודשי החורף הקרים.

בתמונה, מזקקה ביתית לצ'יפורו, תמונה באדיבות, יורגוס פולופולוס [יואנינה], אפירוס.

 כתב, זמיר סיון.


Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il