האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול ביוון
Greece and the islands- אתר יוון והאיים

ספינות טרופות מפורסמות ביוון

ספינות טרופות מפורסמות ביוון

כיאה למדינה מוקפת ים, וכפועל יוצא מכך שצי הספינות שלה הוא מהגדולים בעולם, וחלק גדול מהתעבורה שלה היא ימית, יש ביוון גם אלפי ספינות טרופות. רובן נמצאות על קרקעית האוקיינוס ומשמשות יעד לצוללנים מקצוענים, וחלק גם לצוללנים פחות מנוסים. חלק אחר טרם התגלה וחלק גם מעל פני הים בקרבת החופים.
לפניכם סקירה של חלק מן הספינות הטרופות המפורסמות ביוון וגם כאלה שאינן כל כך מוכרות. נתחיל בגובה העיניים עם אלה שהן מעל פני הים ונמשיך עם אלה שעל קרקעית האוקיינוס:

הספינה Panagiotis בזאקינתוס
אחד המקומות המפורסמים ביוון, שמככב באין ספור גלויות, פרסומות וסרטי תדמית על תיירות ביוון הוא חוף אגיוס גיאורגוס בזאקינתוס, שמזמן שינה את שמו ל-Navagio Beach - שמשמעותו ביוונית: חוף הספינה הטרופה.
מה שמפתיע הוא שבהרבה מסיפורי הספינות הטרופות, במקום גרסה מקורית רישמית יש חרושת שמועות וגרסאות שלרוב מנסים לפלפל את הסיפור. כמו במקרה של הספינה בזאקינתוס, שהרי לא מדובר בהיסטוריה עתיקה, הספינה ניצבת על החוף מאז ה-2 באוקטובר 1980 אך סיפורה לוטה בערפל.
הבעלים של הספינה, האריס קומפוטקלס, כך על פי הגרסה הפופולרית יותר, נהג להבריח סחורות כגון סיגריות, אלכוהול ויש האומרים שאף סחר בנשים. השמועה אומרת שבעת הפלגה לחופי איטליה (או יעד אחר - לא חד משמעי), נקלע למזג אויר קשה וים סוער ונאלץ למצוא מחסה במפרץ של אגיוס גיאורגוס. האגדה מספרת גם שחלק גדול מן הסחורה נשפך לים ונסחף אל חופי האי לידיהם הששות של הכפריים. בעל הספינה נעצר ונחקר ויתרת הסחורה הוחרמה. לאחר שנוקה מאשמה הוא אולץ לפנות את הספינה על חשבונו האישי. ובעת שהגיע אל החוף לחשב את צעדיו בפינוי הספינה, הוא התפעל ממראה הספינה על החוף והחליט להשאירה במקום.
כיום חוף נבאגיו Navagio משמש מוקד עליה לרגל של תיירים רבים המבקרים בזאקינתוס. הגישה אל החוף היא דרך הים בלבד - הפלגות תיירותיות רבות מציעות ביקור בחוף. אך שימו לב, החוף הרבה יותר מרשים מלמעלה. ישנה תצפית אליה ניתן להגיע במסגרת סיורים מודרכים, או אם אתם עם רכב או במונית.
התצפית ניצבת על צוק גבוה ותלול ואף מסוכן, בשנה האחרונה תיירת נפלה אל מותה בנסיון לתפוס תמונת סלפי מוצלחת, אז בבקשה אל תעשו שטויות, זה לא שווה את זה.
עוד על חופשה בזאקינתוס לחצו כאן.


הספינה Dimitrios בפלופונס
פחות זוהרת ופופולארית מאחותה בזאקינתוס, אם בגלל החוף עצמו שאינו ציורי כמו חוף נבאגיו (אך חוף חולי חביב ובתולי) ואם בגלל שבאופן כללי כל איזור הפלופונס שומר, בינתיים, על פרופיל נמוך יותר במפת התיירות היוונית.
הספינה Dimitrios, גם היא היתה ספינת מטען, שננטשה על חוף Valtaki שבמחוז לקוניה בפלופונס, סמוך לחופי Gythio ב-23 לדצמבר 1981. גם בסיפור זה, באופן מפתיע, אין גרסה רישמית אלא חרושת שמועות. גם בסיפור זה מעורבים מעללי הברחות, שריפה ונטישה של הספינה על החוף.
מתאים לשלב תצפית על הספינה הטרופה במסגרת טיול בפלופונס ובעיקר אם מטיילים בחצי האי מאני. עוד על מאני לחצו כאן


הספינה אולימפיה Olympia באי אמורגוס
כל לוקיישן ביוון שכיכב בסרט הופך מייד להיות גאוות המקומיים. כך גם הספינה אולימפיה שצולמה בסרטו הצרפתי של לוק בסון - הכחול הגדול.
הספינה ננטשה ככל הנראה על ידי פיראטים שנקלעו לחופיו הדרומיים של האי אמורגוס, ולא הצליחו לחלצה משם. כנראה גם היא היתה מעורבת בהברחות של סחורות. הספינה הנטושה ניצבת במפרצון יפה מול Kalotaritissa. על פי המקומיים, היא הגיע לאיזור בפברואר 1980 בחיפוש אחר מחסה מן הרוחות החזקות ומצאה מקלט במפרץ המוגן שמול קאלוטריטיסה, אך הגלים הגבוהים סחפו אותה אל הסלעים. אין כביש גישה אל המפרץ וניתן להגיע אליו בטיול רגלי או כמובן דרך הים. שמה המקורי של הספינה אולימפיה הוא, באופן אירוני, Inland.
למידע נוסף על האי אמורגוס לחצו כאן

הספינה Africa באי מילוס
האי מילוס Milos הוא כל כך יפה שהספינה היא באמת אחרונת האטרקציות על האי, ואין לה דגש רב. שום שילוט או התייחסות מיוחדת מצד המקומיים.
הספינה אפריקה, התנגשה אל הסלעים בסמוך לחוף סרקיניקו Sarakiniko במהלך סופה בשנת 2003. החוף הוא תופעת טבע ייחודית ומרהיב ביופיו. החוף החולי הוא למעשה רצועה מאד קטנה אך מסביבה סלעים לבנים ומרהיבים בתצורתם. אם צועדים על הסלעים מערבה מהחוף לצד הים, כעבור כ-400 מטר תראו את שני חצאי הספינה מבצבצים מן הים. הספינה היא יעד שנורקלינג לחובבים.
למידע נוסף על האי מילוס לחצו כאן




ועכשיו נצלול.....
צלילות היסטוריות.
על פי הערכות, בקרקעית הים סביב יוון יש 1500 ספינות טרופות בקירוב. כ-500 מתוכן התגלו, והן יעד לצוללנים מקצוענים ולחוקרים, וחלקן גם לצוללנים חובבנים. למי מכם ששייך לקבוצה הקטנה שתחביבה הוא צלילת ספינות טרופות, זה בשבילכם:

הבריטאניק Britannic בסמוך לאי קיאה
היא הספינה המפורסמת ביותר השקועה במימי יוון. הבריטניק היא אחותה הגדולה של הטיטאניק. הספינה הושקה בשנת 1914 רק שנתיים לאחר שקיעת הטיטאניק על ידי אותה חברה - WhiteStar Lines - השלישית בסדרת ספינות הנוסעים הגדולות והמפוארות של החברה. הגדולה ביניהם, אורכה 269 מטר, והבטוחה שבהם, וגם המפוארת מבין ה-3. אך שנה לאחר השקתה הוסבה לבית חולים שט, בה טופלו פצועי מלחמת העולם הראשונה.
בבוקרו של ה-22 בנובמבר 1916, התעוררו תושבי האי קיאה Kea, לקול פיצוץ. הספינה שהיתה סמוכה לחופיו פגעה במוקש ימי, הנזק היה כה רב שהספינה כולה שקעה תוך פחות משעה. תושבי קיאה נחלצו מייד לעזרת הנוסעים ויצאו בסירות לעזרתם. על הסיפון היו 1065 אנשים, 30 מהם איבדו את חייהם בטביעה וכל הניצולים הובאו אל חופי קיאה.
הספינה נשכחה על קרקעית האוקיינוס בעומק 122 מטר ונחשפה רק בשנת 1975 על ידי החוקר הימי הנודע, ז'אק קוסטו. בשנת 1966 ההיסטוריון הבריטי Simon Mills רכש את הספינה השקועה והיא כעת בבעלותו. בשונה מן הטיטאניק אשר מימי האוקינוס האלטנטי הקרים אוכלים אותה במהירות, הבריטאניק שמורה בשלמותה. התכנית של מילס בשיתוף גורמים ביוון היא להפוך את הספינה השקועה למוזיאון ימי שהמבקרים יגיעו אליה בצוללות קטנות - נשמע כמו אטרקציה יקרה במיוחד. בכל אופן, לעת עתה הרעיון טרם הוצא לפועל, ונשאר על הניר בלבד.
הספינה כאמור אינה נגישה לצלילה אלא בצוללת בלבד.
למידע נוסף על האי קיאה לחצו כאן



הספינה Patris בסמוך לאי קיאה
הבריטאניק אינה היחידה השקועה בקרבת קיאה Kea. בסמוך לחופיו הדרומיים של האי שוכנים על קרקעית האוקיינוס שרידיה המרשימים והשמורים של ספינת הקיטור פטריס Patris. ב-28 בפברואר 1868, פגעה הספינה בריף סמוך למפרץ Koundouros שבדרום האי. כל נוסעיה שהיו בדרכם מפיראוס לאי סירוס, ניצלו. הספינה נחצתה לשניים ושקעה. שני חצאיה של הספינה שמורים היטב והם יעד צלילה מבוקש גם בשל הריף הסמוך. השרידים שרועים במרחק לא רב אחד מהשני אך בעומקים שונים. חלקה האחד שוכן בעומק 18 מטרים והגישה אליו יחסית פשוטה, חלקה השני בעומק 35 מטרים ודורש ציוד וניסיון צלילה יותר מקצועי.
למידע נוסף על האי קיאה לחצו כאן

הספינה Panormitis בקלימנוס
ספינה נורבגית שנרכשה על ידי היוונים ושימשה קו נוסעים מפיראוס לרודוס, עגנה גם באיים קוס וקלימנוס. הספינה נחשבה לעמידה בכל תנאי מזג האויר. היא וצוותה אף זכו לאות גבורה לאחר שהפליגו מרודוס לקסטלוריזו בתנאי ים קשים מאד (11 בסולם בופורט), זאת על מנת להעביר חולה לטיפול רפואי.
ב-21 בינואר 1966 בעת הפלגה מהאי לרוס לאי קלימנוס Kalymnos פגעה הספינה בסלע ענק כ-100 מטרים מהאי הלא מיושב Epano שבסמוך לחופי קלימנוס, כל הנוסעים ניצלו תודות לכוחות הצלה שהוזעקו.
כיום הספינה משמשת ריף מלאכותי ויעד צלילה לצוללנים מקצוענים. היא שקועה בעומק של 32-37 מטר.
למידע נוסף על האי קלימנוס לחצו כאן

הספינה Queen Olga שבאי לרוס
המשחתת קווין אולגה היתה בין ספינות המלחמה החשובות בעת מלחמת העולם השניה ונחשבה למתוחכמת שביניהם.
במהלך המלחמה בין איטליה ליוון, ב-26 בספטמבר 1943, הספינה הופצצה על ידי מפציצים נאצים וגבתה את חייהם של 73 אנשי הצוות על הסיפון.
הספינה שקועה ממש סמוך לנמל לרוס ובעומק של 10 מטרים בלבד. בצלילה ניתן לצפות בפגיעות שבגוף האוניה כתוצאה מההפצצה.
למידע נוסף על האי לרוס לחצו כאן

הספינה Kaptan Ismail Hakki בסמוך לחופי לקוניה
בדרום הפלופונס, בחבל לקוניה, מול חופי Neapolis, שוכנת ספינת המסע Kaptan Ismail Hakki בעומק של 12 מטר בלבד, והיא יעד מבוקש לצוללנים חובבים או מתחילים ולצילומים תת ימיים, בשל הגישה הפשוטה יחסית - 100 מטר מהחוף, העומק - 4-12 מטר ובזכות זה גם האור החודר והחול הלבן שמאפשרים יופי של צילום תת ימי.
ליעדים נוספים בפלופונס לחצו כאן

הספינה Antikythera
אחד הממצאים הגדולים ביותר שנמצאו על קרקעית האוקיינוס בשטחה של יוון. הספינה התגלתה במקרה בשנת 1900 על ידי צוללן ממשלחת איסוף ספוגי ים, בעומק 45 מטר ליד חופי האי אנטיקיתירה ששוכן צפונית מערבית לכרתים. צוללן נתקל במה שנראה בתחילה כגופות של בני אדם וסוסים אך אלה היו פסלי ברונזה בגודל טבעי. בנוסף לפסלים הרבים, נמצאו בקרקעית הספינה גם מטבעות, כדי חרס ופרטי אומנות רבים. המשלחת דיווחה על הממצאים לממשלת יוון וכל הפרטים הללו נמצאים היום במוזיאון הארכיאולוגי באתונה. ב-1902 היה הגילוי המרעיש ביותר - נמצא בקרעית הספינה מה שנקרה The Antikythera Mechanism - מה שנחשב למחשב האסטרונומי האנלוגי הראשון בהיסטוריה שכן הוא מוערך למאה השניה לפני הספירה. (את הדגם המשוחזר של המחשב האנלוגי ניתן לראות כיום במוזיאון לארכאולוגיה קדומה באתונה). לאחר מכן ועד שנת 1953, השרידים נותרו בקרקעית האוקיינוס ללא מגע. בשנה זאת הגיע החוקר הימי הנודע ז'אק קוסטו אל הספינה, הוא וצוותו מצאו במקום 300 פרטי אומנות נוספים. ממש בימים אלה, משלחת מחקר נוספת, מצאה זרוע עשויה ברונזה בין שברי הספינה, מה שמעיד על הימצאותם של פריטים נוספים והמחקר ממשיך.

העיר Pavlopetri בחבל לקוניה
אמנם לא ספינה טרופה, אך ראינו לנכון לכלול ברשימה גם את העיר השקועה Pavlopetri. בדרום מחוז לקוניה Laconia בפלופונס, בין חוף Pounta לבין האי הקטנטן והלא מיושב Pavlopetri, התגלתה בשנת 1967 העיר שמתחת למים על ידי ניקולאס פלמינג ומשלחת ארכיאולוגית מאוניברסיטת קיימברידג' הגיעה לחקור את המקום. בעומק 4 מטרים בלבד שוכנת עיר המתפרסת על פני 9000 מ"ר. היא העיר השקועה העתיקה ביותר שהתגלתה עד כה - בת 5000 שנים. כפי הנראה שקעה סביבות שנת 1000 לפנה"ס עקב רעש אדמה שפקד את האזור. באתר יש לפחות 15 בנינים, בתים בני 2 קומות, מקדשים, בית קברות ואפילו מערכת ביוב מרשימה. הסברה כיום היא שהעיר שימשה ציר מסחרי באגן הים התיכון. ארכיאולוגים וחוקרים עדיין עומלים על מיפוי העיר. בגלל העומק הנמוך, יש חשש מפגיעה של סירות המטילות את עוגנם ומפני צוללנים חובבנים שיקחו ממצאים מהמקום.



והרשימה עוד ארוכה.
בכל אחד מן האיים קיים מועדון צלילה איתו צריך ליצור קשר על מנת להגיע לצלילות המבוקשות.
אנו, באתר יוון והאיים מציעים את שירות נציג אישי הנותן תמיכה לוגיסטית אישית בתכנון חופשת איים מיוחדת ובעזרה ליצירת הקשרים הדרושים. למידע נוסף לחצו כאן

ראו גם את העיר העתיקה פאבלופטרי השקועה במים


Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il